Människan fångad i sin egen fälla 
Om en sorgsen antropologi

För att verkligen kunna utforska människan, menar den franske antropologen Albert Piette, gäller det att fokusera på det mest ensamma som tänkas kan: på cyklisten, hopkurad på sin cykel, innesluten i sig själv och  koncentrerad kring själva trampandet. Jan Henrik…


Visst kan ni spela piano?
En fransk konsul och mord i Conakry

Jean-Christophe Rufin är ambassadör,  författare och vinnare av Prix Goncourt för sin Rouge Brésil, ledamot av Franska Akademien, läkare och en av grundarna till Läkare utan gränser och nu också författare till en serie deckare om en rumän som blir fransk…


Små världens undergångar 
Om en fiktiv bok

Jan Henrik Swahn, som läst Yvonnette Llavadors välskrivna novellsamling Petites fins de mondes (”Små världens undergångar”), med både jordnära och borgeska berättelser på en mycket njutbar franska, ställer sig till sist ändå frågan om boken verkligen finns.  Att så…


Pour inventaire 
Romanen som gav sin översättare livet tillbaka

Yaakov Shabtaïs Pour inventaire  utsågs av kritikerna 2007 till den bästa israeliska romanen sedan staten Israels grundande. Jan Henrik Swahn har läst en roman som genom att följa tre vänner på deras strövtåg i Tel Aviv, mellan bröllop och begravningar,…


Långtradarchauffören i natten
Rosie Pinhas-Delpuechs Insomnia

Jan-Henrik Swahn har i den lilla romanen Insomnia av Rosie Pinhas-Delpuech – om att bli förälskad i en människa som inte lever – funnit den vackraste boken om översättning han har läst. I både Frankrike och Polen finns sedan…


När även gulmåran brinner
Éric Vuillard om de fattigas uppror

Under medeltiden och nya tidens början bröt många folkliga bondeuppror ut i Europa – ofta inspirerade av reformationsrörelsen – riktade mot den tidens överhet och mot den rådande sociala och ekonomiska ordningen. I Sverige t.ex. tvingades kungen göra eftergifter efter…


Skinnömsningens vokabulär
eller en hisskärlek i nio våningar
 
Om Romain Gary (Émile Ajar)

Jan Henrik Swahn om Romain Gary och om Èmile Ajar, hans pseudonym, och om en djupt gripande historia om herr Cousin som lever ihop med en pytonorm mitt i Paris, en historia full av tragik och komik, ensamhet och utanförskap,…


DAGORDNINGEN
När djävulen spelar poker

L’ordre du jour av Eric Vuillard ger nytt liv åt nazisternas groteska agenda och andra världskrigets vansinne, utan att skildra en enda död vid fronten eller i koncentrationslägren, skriver Jan Henrik Swahn. Förbisedda detaljer sätts in i ett sammanhang med…


Aleppos forna nätter
Niroz Malek – Les anciennes nuits

350 sidor av historier om kärlek, övernaturliga mysterier och försvunna skatter, som hämtade ur Tusen och en natt, några sägs utspela sig på Scheherazades tid, andra behåller den sagomättade tonen men bär tydlig prägel av ett mer samtida Syrien,  ja nästan…


Émile Zola och identiteten
Cyrille Comnène – Zola.rêve sans nom

Av JAN HENRIK SWAHN Den grundläggande historia, som Cyrille Comnène utforskar i sin roman, kretsar kring Émile Zola och Jeanne Rozerot, hans älskarinna. Hon ger honom vitaliteten tillbaka, men…


Fawaz Hussain – La prophétie d’Abouna

Ljusets Paris och helveteskretsens Skandinavien Av JAN HENRIK SWAHN Eugène de Rastignac är en av de mest omhuldade personerna i Balzacs långa romansvit ”Den mänskliga komedin”, en novis…


Ett skepp kommer lastat – med filosofer

Av JAN HENRIK SWAHN Vi lever i en tid då. som jag ser det, inte ett tillfälle bör försummas att påminna om Greklands betydelse för Europa. Så varför…


Det som sker är som en roman.

Av JAN HENRIK SWAHN 1997 ägde ett märkligt författarmöte rum i Stockholm. Inför hundratalet åhörare presenterades svensken Arne Sundelin och greken Jannis Kiourtsakis för varandra, skådespelaren Michalis Koutsogiannakis…