Danska Bente Clod, som tidigare översatt Emily Dickinson och som är väl insatt också i det biografiska materialet, kom härom året ut med en stor roman där hon ger en stark bild av den egensinniga poeten. Arne Melberg skriver här…
- Engelska
Alla helgons dag, Allhelgona eller Halloween?
Den katolska kyrkan lär ha fler än 10.000 erkända helgon, många välkända medan andras namn och öden nu är bortglömda. Instiftades Alla helgons dag för att ingen av dem skulle tappas bort? Eller tog kyrkan under medeltiden i själva verket…
Zhou Enlai
Överlevaren
Premiärministern Zhou Enlai saknade inte motståndare i den kommunistiska miljö han präglade och präglades av, och överlevde den ena politiska stormen efter den andra, då han visste precis när han skulle falla till föga. För några kan han framstå som…
Med sikte på stjärnorna
Om Galileos instrument för sin forskning
I sin bok Galileo’s Instruments of Credit lyfter Mario Biagioli fram hur Galileo medvetet kunde använda sin banbrytande utveckling av stjärnkikaren och sina sensationella rön om stjärnhimlen som instrument för att skapa sig renommé – eller med bokens titel få…
Italien, affärer och litteraturer
Trieste, Joyce och Svevo
Under ett besök i Trieste i Italien – en evig checkpoint på gränsen mellan då och nu – går Jan Norming i de båda författarna och vännerna James Joyce och Italo Svevos fotspår, och finner såväl en tweedhandlare och biografägare…
Lika men olika
Cellerna och deras cellkraftverk
En vuxen människa anses bestå av ofattbara 37 biljoner celler – alla lika i uppbyggnad men med olika uppgifter – som inte bara ska finnas där utan också kunna samverka, och den energi som behövs skapas dessutom i cellen själv…
James Joyce,
ett torn, en väst
I det befästningstorn i Sandycove, lite söder om Dublin, där James Joyce världslitteraturomstörtande roman Ulysses börjar klockan 8 på morgonen den 16 juni 1904, finns sedan länge ett James Joyce Museum, som drivs av ideella krafter. Magnus Hedlund berättar om…
Lång väg till ett långt farväl
Om Raymond Chandler
Raymond Chandler – en av grundarna av den hårdkokta skolan inom deckargenren – hade lång väg till sina välkända romaner som The Big Sleep och The Long Goodbye, men till sist blev det ändå nio romaner, alla av hög klass…
William Butler Yeats
Utställning i Dublin
I nästa vecka är det 100 år sedan den irländske poeten William Butler Yeats fick Nobelpriset för sin ”besjälade diktning”. National Library i Dublin har därför haft nypremiär på den rika utställningen The Life and Works of WB Yeats, där…
The Wolf Within
Vargen, hunden och människan
Hundens genetiska övergång från varg till människans bästa vän beräknas ha ägt rum för mellan 19 000 till 32 000 år sedan. Men hur började det och hur gick det till att omvandla ett vilt djur till ett husdjur? Jarl…
En liberal frontalkrock
Om Hannah Arendt & Isaiah Berlin
För Isaiah Berlin var Hannah Arendt en bête noir och Arendt var alltid nedlåtande mot Berlin. Om bakgrunden till antagonismen mellan dem har Kei Hiruta skrivit boken Hannah Arendt & Isaiah Berlin. Freedom, Politics and Humanity där han visar att den…
George F. Kennan
Det kalla krigets arkitekt
Efter Rysslands storskaliga invasion av Ukraina har den nuvarande polariseringen mellan öst och väst ofta jämförts med förhållandena under kalla kriget. Om den som kallats det kalla krigets arkitekt, den sammansatte George F. Kennan, välkänd för sin X-article (eller ”långa…
Gudinnan och kosacken
Ukrainarnas svar på ryska hot
De skrattande kosackerna på Ilya Repins målning ”Zaporogkosackernas svar” har en särskild roll i ikonografin kring Ukrainas kamp mot ryska hot. Samtidigt med den finns gudinnekulten som pendang, fragment av tidig, andlig kultur. I den nyutkomna Treasures of Ukraine om…
Den stora berättelsen
Om Balzac och Peter Brooks
Den amerikanske litteraturforskaren Peter Brooks sammanfattar i två nya böcker sin livslånga fascination inför Balzac och hans författarskap, men gör i dem också upp med sina egna tidigare tankar om the narrative turn och distanserar sig från tanken att ”allt”…
Islamisk upplysning
Hyllad bok av Christopher de Bellaigue
Är dagens alla olika uttolkningar av islam – och därmed också den reaktionära politiska islamism som återfinns i bland annat Iran – snarare en reaktion på och en del i en modern muslimsk kontrarevolution än ett svar på mötet med…
Hirano Keiichiro
En av Japans främsta författare
Lars Vargö presenterar den japanske författaren Hirano Keiichiro, som redan som 23-åring tilldelades det prestigefyllda Akutagawapriset, och som nu räknas till en av Japans främsta författare med sitt finstämda, ibland rent av eleganta språk i böcker rika på innehåll, ofta…
Fruar från Bath och Willesden
Om Chaucer och Zadie Smith
Frun från Bath – en av Geoffrey Chaucers Canterbury Tales från 1300-talet – tar upp en av den tidens stora frågor, kvinnors rätt att yttra sig. I Zadie Smiths första teaterpjäs, The Wife of Willesden – som bygger på Chaucers…
Kafélivet i Berlin
På spaning efter en svunnen tid
Apropå Shachar M. Pinskers bok A Rich Brew skrev Salomon Schulman för en tid sedan här på Dixikon om den tidigare kafékulturen i Odessa med de klassiska kaféerna Fanconi, Libman och Robina och författarna som befolkade dem. Nu tar han…
Baudelaire och revolutionen
Franska författare och intellektuella 1848
Den amerikanske historikern Jonathan Beecher tar i den lika informativa som underhållande Writers and Revolution: Intellectuals and the French Revolution of 1848 upp flera av tidens kända namn som George Sand, Marx och Flaubert. Arne Melberg som önskat ett kapitel till…
Rysslands historia
Elegant i ny bok av Orlando Figes
I sin The Story of Russia belyser den välkände historikern Orlando Figes Rysslands historia – från Kievrus till Putin och kriget i Ukraina – och den ryska ”identitetspolitiska sagan” mot bakgrund av kriget i Ukraina, men också kriget där mot…
När fick vi en själ?
Fascinerande om hur medvetandet uppstod
När uppstod medvetandet hos djur och människor, när fick vi en själ? De israeliska biologerna och kognitionsforskarna Simona Ginsburg och Eva Jablonka förlägger i boken The evolution of the sensitive soul skapelsen till den cambriska explosionen för 500 miljoner år sedan. …
Det äldre syskonet
Om den första Talmud
När romarna slog ner det judiska upproret år 70 e.Kr. ödelade de även templet, Guds boning på jorden, och det som varit centrum i den judiska religionen. Många hade också förvisats och den långa diasporan hade inletts. Hur skulle man…