Av MARTIN LAGERHOLM När Neil MacGregor, konsthistoriker och chef på anrika British Museum, i skrivande stund skördar frukterna av sin internationellt redan omskrivna A History of the…
- Engelska
A Sacred Space Is Never Empty – om sovjetisk ateism, del 1
När den tjugoåriga sovjetiskan Rada fick sin Alexej i augusti 1949 gick det hela spartanskt och sakligt till: det unga paret gick till sitt lokala kontor för offentlig registrering av äktenskap och – som Alexej senare beskrev det – ”tog…
A Time Far Past (Thời xa vắng) – Le Luu
”Romanen var askan efter denna djävulsutdrivning”. Orden kommer från Bao Ninhs roman Krigets sorger (1990) där veteranen Kieu försöker bearbeta sina minnen från kriget. Att huvudpersonen i en av Vietnams stora efterkrigstidsromaner är en veteran som skriver är inte bara ett…
Abu Hamid al-Ghazali och Guds absoluta transcendens
Den italienske professorn Massimo Campanini presenterar i boken al-Ghazali and the Divine hur vi, utifrån ett muslimskt perspektiv, kan och bör förstå Guds absoluta transcendens. Abu Hamid al-Ghazali var en persisk filosof, teolog, jurist, logiker och mystiker som levde och verkade i övergången till…
Adam Michnik – In search of lost meaning
Av PETER JOHNSSON Att läsa det Adam Michnik skriver är alltid inspirerande. Hans texter är ingripande och stilrena. Tillsammans med György Konráds och Vaclav Havels och kanske också…
Adam Nicolson – Why Homer matters
I vintras tillbringade jag två veckor i Aten på ett stipendium. En dag när solen värmde lämnade jag skrivbordet, öppnade porten till Ariane Wahlgrens författarhus och gick nerför trapporna längs Drakougatan, där apelsinerna lyste stillsamt som lyktor i grenverken ovanför…
Alain de Botton – The Pleasures and Sorrows of Work
Köp boken! Madelaine Levy i DN den 26 maj 2009 om en ny bok av Alain de Botton: ””Författaren Alain de Botton har inte haft många dagars vanligt jobb i sitt liv. Hans nya bok om arbetslivet är därför full…
Alice i Underlandet – annotated
Av IVO HOLMQVIST Fjärde juli är USA:s nationaldag. Men Fourth of July är ett datum som man borde fira minst lika mycket av litteraturhistoriska skäl, har W. H. Auden påstått. Just den dagen…
Alice Munro och en brun ylleklänning
För ett halvår sen köpte jag en pocketbok, Alice Munros Kärlek, vänskap, hat och började läsa titelnovellen. Den handlar om den medelålders, alldagliga Johanna, ett före detta barnhemsbarn som i åratal tjänat hos andra, först hos en gammal dam, sedan…
Lång väg till ett långt farväl
Om Raymond Chandler
Raymond Chandler – en av grundarna av den hårdkokta skolan inom deckargenren – hade lång väg till sina välkända romaner som The Big Sleep och The Long Goodbye, men till sist blev det ändå nio romaner, alla av hög klass…
Zhou Enlai
Överlevaren
Premiärministern Zhou Enlai saknade inte motståndare i den kommunistiska miljö han präglade och präglades av, och överlevde den ena politiska stormen efter den andra, då han visste precis när han skulle falla till föga. För några kan han framstå som…
Angry Nation
Kerem Öktem – Turkey Since 1989
TOMMY ANDERSSON Oxfordforskaren Kerem Öktems nya bok om det moderna Turkiet bär undertiteln Angry Nation, vilket verkar träffande med tanke på landets höga svansföring i världspolitiken på senare…
ÄR POPULISMEN PROBLEMET?
Rob Riemen om hoten i vår tid
De nationalistiska rörelser som växt fram i Europa, med förakt för traditionella liberala etablissemang och för mänskliga rättighetsinstitutioner, betecknas ofta som populistiska. Den holländske författaren Rob Riemen menar att begreppet kan vara missledande, och att istället fascismen åter igen har blivit…
Arthur Koestler – Yesterday´s Man?
Av IVO HOLMQVIST Häromveckan fick några intressanta bilder på Graf Zeppelin mig att bläddra i ”Arrow in the Blue”, första delen av Arthur Koestlers självbiografi. Slutkapitlets seglats till Nordpolen…
Att veta eller handla
Simon Critchley och Jamieson Webster – The Hamlet Doctrine
Prins Hamlet i Shakespeares pjäs verkar vara en personifikation av moderniteten. Redan från början får han reda på den hemlighet som driver pjäsen framåt, nämligen att hans farbror Claudius har mördat hans far, kungen, och därmed erövrat såväl kronan som…
Atul Gawande – Being mortal. Illness, medicine, and what matters in the end
En kollega beskrev för några år sedan åldrandet, den terminala sjukdomen och döden på följande sätt: På 50-talet dog de flesta hemma i kökssoffan, på 80-talet på sjukhusets medicinklinik och idag får många ta en sväng på intensivvårdsavdelningen innan allt…
Baudelaire och revolutionen
Franska författare och intellektuella 1848
Den amerikanske historikern Jonathan Beecher tar i den lika informativa som underhållande Writers and Revolution: Intellectuals and the French Revolution of 1848 upp flera av tidens kända namn som George Sand, Marx och Flaubert. Arne Melberg som önskat ett kapitel till…
Ben Lerner – Leaving the Atocha Station
Av STINA OTTERBERG Ibland tar sig läsning oväntade vägar. Två gånger på kort tid har jag stött på ett mig tidigare obekant litterärt motiv: människor som bryter samman på…
Bibi
En bok om Benjamin
Netanyahu
Benjamin Netanyahu, eller Kung Bibi som hans anhängare kallar honom, ser ut att än en gång gå segrande ur ett val i Israel. Hatad av många men älskad av få har Netanyahu utvecklats till en inflytelserik och i många avseenden…
En shaman för vår tid
Om Robert Bly (1926-2021)
Robert Bly är död 94 år gammal och en epok i amerikansk poesi är över. Bly förkroppsligade kulturlivet i USA under de senaste 50 åren och varje ny trend hade honom som upphovsman. Bo Gustavsson tecknar hans porträtt. Robert…
En pappersbrigad mot Förintelsen
Idag är det Förintelsens minnesdag. Förintelsens mål var en total utplåning av ett helt folk men också av dess historia och kultur. Synagogor och andra byggnader sprängdes i luften, konstföremål och böcker stals och förstördes. Boken The Book Smugglers berättar…
Borges och jag
En författare blir till
Om den ene Borges, som går omkring i Buenos Aires, och den andre, som blivit författare, handlar den korta novellen ”Borges och jag”. Jay Parini berättar i sin självbiografiska roman Borges and Me om hur också han blir till som…
Brendan Simms – Europe. The Struggle for Supremacy, 1453 to the Present
Av ANDERS BJÖRNSSON ”Am Beginn war das Reich”: i begynnelsen var riket. Så bibliskt började Heinrich August Winkler sitt magistrala opus i två delar om Tyskland långa väg…
Bruce Chatwins bilder
I väntan på att (som Jan Norming aviserar i sin blogg) Bruce Chatwins mollskinnshäften ska bli offentligt tillgängliga nästa år kan man läsa sparsamma utdrag ur dem i den överdådiga bilderboken Bruce Chatwin: Photographs and Notebooks (Jonathan Cape, 1993), med…
Burma Sahib
Paul Theroux om George Orwell
Att George Orwell, känd för sin kritik av den totalitära staten i böcker som 1984 och Djurfarmen, en gång själv tjänstgjorde som polis i den brittiska kolonialarmén i Burma, är kanske mindre känt. I en roman, biografi eller något av…
Byn som värld
Om Amos Oz
Av PETER LANDELIUS Amos Oz har förmågan att bättre än de flesta se både den lilla världen och den stora. I noveller och romaner ger han närbilder av livet…
Den goda människan på Haiti
Om synen på den haitiska revolutionen
Den haitiska revolutionen 1791 – och dess hjälte Toussaint Louverture – har på ett romantiserande sätt hyllats som ursprunget till våra dagars mänskliga rättigheter och demokrati. Ett mer skeptiskt läger har lika okritiskt sett den som uttryck för despotism och…
Carmen Callil – Bad faith. A Forgotten Story of Family and Fatherland
Det var när hon såg Marcel Ophüls Le Chagrin et la Pitié, filmen från sent 1960-tal om det omfattande franska samarbetet under den tyska ockupationen, som Carmen Callil förstod sambandet. Sekvensen med mannen som hjärtligt hälsar på Reinhard Heydrich fick…
Den AI vi behöver eller den vi förtjänar?
AI Futures i Boston Review
På kort tid har artificiell intelligens utvecklats från ett futuristiskt tankeexperiment till ett självklart inslag överallt i vår vardag, i fred som i krig. AI tycks inkludera och inkluderas i allt, men vad är egentligen AI och vart är utveckligen…