Burgunderna 
Om Nederländernas anfäder

När Filip den djärve år 1384 fick dåvarande Burgund som förläning inleddes en blomstringstid för furstendömet. Inklämt mellan den tidens stormakter kunde det länge förbli självständigt och utvecklas ekonomiskt och bli till ett av Europas främsta kulturområden, inte minst inom…


Revolusi
David Van Reybrouck om Indonesiens självständighet

Redan två dagar efter slutet på andra världskriget i Asien proklamerade Sukarno, de indonesiska frihetskämparnas ledare, kortfattat landets självständighet. Det skulle sedan dröja till 1949 innan Nederländerna förmåddes släppa ifrån sig Indonesien, som varit dess ”mest kostbara koloniala juvel”. Om…


Machiavellis mod

För drygt ett år sedan övergick coronaepidemin i pandemi och känslan av kris ökade vårt behov av orientering i en kaotisk värld. Mot den bakgrunden väckte filosofen Tinneke Beeckmans då nyligen utkomna bok Machiavelli’s lef. Levensfilosofie voor de vrije mens…


Mijn lieve gunsteling – Marieke Lucas Rijneveld

När Marieke Lucas Rijnevelds debutroman De avond is ongemak (Obehaget om kvällarna) utkom 2019 framstod hon som ett litterärt underbarn. Snabbt tilldelades hon inte bara det nederländska debutantpriset utan också Bookerpriset, och detta alltså för sin första roman. Nu har…


De avond is ongemak
En imponerande nederländsk romandebut

Den unga holländska succéförfattaren Marieke Lucas Rijnevelds romandebut från förra året De avond is ongemak – på svenska ”Obehaget kommer om kvällen” – om en familj som förlorar ett barn, går ner sig i sorgen och lämnar de kvarvarande barnen åt…


De ommelanden 
Flamländsk roman av Elvis Peeters

I en utarmad glesbygd i Europa reser en ung fotograf runt för att ta bilder av nyligen avlidna byinvånare till en utställning i Staden, men resan blir annorlunda än hon tänkt. Om motsättningen mellan stad och glesbygd, men framförallt om…


Demokratins lott

Med jämna mellanrum blir frågan om de demokratiska styrelseformerna och deras legitimitet föremål för debatt, och för tillfället tycks vi befinna oss i en period av särskilt intensiv diskussion. Ett par svenska exempel från senare tid är Axess nr 9…


Om Joseph Roth
Els Snick – Waar het me slecht gaat is mijn vaderland. Joseph Roth in Nederland en België

Av TOMMY ANDERSSON För snart ett år sedan presenterade Ivo Holmqvist här på Dixikon boken Joseph Roth, A Life in Letters av Roths översättare till engelska, Michael Hofmann. Sedan…


Försoning bortom historiens svarta hål

En av vårens mest uppmärksammade böcker i Belgien är en tandemutgåva på franska och nederländska med titeln Eindelijk bevrijd. Geen schuld, geen slachtoffer och Ni victime, ni coupable, enfin libérés, beroende på vilken språkversion man föredrar – så publiceras ibland…


Hetjur og hugarvíl – Óttar Guðmundsson

Av TOMMY ANDERSSON I sin senaste bok, Hetjur og hugarvíl. Geðsjúkdómar og persónuleikaraskanir í Íslendingasögum (Hjältar och desperation. Psykiska sjukdomar och personlighetsstörningar i de isländska sagorna), går psykiatrikern Óttar Guðmundsson på…