Marseille 1940 
Ny bok av Uwe Wittstock

För något år sedan hade journalisten och författaren Uwe Wittstock stor framgång med sin Februari 33, en dag-för-dag berättelse om hur Tyskland förvandlades från demokrati till diktatur på en månad med start vid Hitlers makttillträde den 30 januari 1933.  Kenneth…


Gettot i Łódź

Idag på Förintelsens minnesdag skriver Kenneth Hermele om ett besök i det som var gettot i Łódź , som enligt Forum för Levande Historia inrättades 1940 och där som mest 164 000 människor tvingades ihop i en enorm trängsel med stor…


”Den banala ondskan har Ni åter missförstått” 
Att tänka kring ondska med Hannah Arendt

Vad menade Hannah Arendt med uttrycket ”den banala ondskan”: Att ondska är trivialt? Att Eichmann var en banal mördare? Ska det kanske uppfattas som ett alternativ till Kants radikala ondska? Kenneth Hermele läser Hannah Arendts brev och får syn på…


”La Rafle de Vél d’hiver”
Om minnesmärken i Paris

Den 16 och 17 juli 1942 arresterade franska poliser under den sk La rafle de Vél d’hiver 13 152 judar, därav 4 115 barn, och stängde in dem på Vintervelodromen för vidare deportering till dödslägren. Det var inte första steget…


Known unto God
Om minnesmärken från Första Världskriget

Hur ge form åt det ofattbara? Kenneth Hermele fortsätter reflektera kring minnesmärken, hur de på olika sätt och i olika tider beskriver och gestaltar både de minnen de vill förmedla och sin egen tid och skriver här om de stort…


Märken i minnet
Utøya och två böcker om minnesmärken

Kenneth Hermele diskuterar med utgångspunkt bl.a. i James E Youngs The Stages of Memory och Jay Winters Sites of Memory, Sites of Mourning och inte minst i Jonas Dahlbergs till sist avvisade förslag till minnesmärke över alla offren för massmordet…


Goede Hoop
Förhållandet mellan Sydafrika och Holland från 1600

Hur kan gamla kolonialmakter kyligt och kritiskt belysa sina historiska övergrepp och hur kan man på ett rättvisande och objektivt sätt ta sig an sitt koloniala förflutna? Kenneth Hermele har sett en utställning på Rijksmuseum i Amsterdam Jag tror…


Golem – hen lever!
Om en utställning på Judiska museet i Berlin

För att komma in till David Libeskinds tillbyggnad till Judiska museet i Berlin måste vi gå ner en trappa, ner i underjorden. Vi har varit här förut, vi vet vad som väntar, men kan ändå inte värja oss mot att fångas…


What’s in a name?
Om Aids Memorial och andra minnesmärken

What’s in a name, säger Julia till Romeo i den berömda balkongscenen där hon förklarar att hon älskar honom trots att han är en Montague och hon en Capulet. Julia vill att Romeos namn inte ska betyda något, men vi…