Ornitologen i Auschwitz 
Vetenskap i Förintelsens tjänst

I en förskräckande studie i medlöperi berättas i polska boken Ptaki krzyczą nieustannie (”Fåglarna skriker oavbrutet”) om den tyske vetenskapsmannen och ornitologen Günther Niethammer som med stöd av kommendanten Höss och i vetenskapens namn skapade ett naturreservat i anslutning till…


Upproret i Treblinka 80 år
Om Samuel Willenbergs ögonvittnesskildring

Under bara drygt ett år beräknas över 875.000 människor, kanske fler än en miljon, ha mördats i förintelselägret Treblinka. För i dagarna 80 år sedan, den 2 augusti 1943, gjorde motståndsgruppen i förintelselägret uppror. Av dem som lyckades fly överlevde…


Priset på ett barn 
Om överlevande barn efter Förintelsen

Idag på Förintelsens minnesdag skriver Gregor Flakierski om den polska boken Cena (Priset) av den välkända journalisten Anna Bikont som  berättar om hur  barn, som gömts undan nazisterna och överlevt Förintelsen i Polen, blev föremål för köpslagan efter kriget. Då andra världskriget…


Skogen i Dębrzyna
Om krigens och tystnadens förbrytelser

Strax efter krigsslutet 1945 mördas flera skyddslösa människor i en skog i sydöstra Polen. ”Alla” visste vilka mördarna var, vilka banditgäng de tillhörde, men ingen berättade. Vad hände egentligen och varför denna tystnadskultur? Den prisbelönte polske journalisten Rafał Hetman försöker…


En moraldomstol för rättvisa och försoning?

Hur skipar man rättvisa efter något oerhört, när en ordinär juridisk prövning av olika skäl inte kan leda till en fällande dom och till försoning? I en ny polsk bok berättas om de judiska Medborgardomstolar som inrättades av överlevande judar…


Lilla Auschwitz 
Om barnlägret i Łódź

Få historiska händelser är väl så grundligt utforskade som andra världskriget, men ändå dyker det ständigt upp nya, tidigare mer eller mindre okända fakta. Nästan alla alltid lika upprörande. Gregor Flakierski skriver om en polsk bok om ett koncentrationsläger för…


En pappersbrigad mot Förintelsen

Idag är det Förintelsens minnesdag. Förintelsens mål var en total utplåning av ett helt folk men också av dess historia och kultur. Synagogor och andra byggnader sprängdes i luften, konstföremål och böcker stals och förstördes. Boken The Book Smugglers berättar…


Klimontów, Lebensborn och nazismens arv
Om två polska böcker

Idag på Förintelsens minnesdag skriver Gregor Flakierski om två polska reportageböcker, som på olika sätt tar upp nazismens ogärningar och folkmordspolitik och som visar hur följderna av dessa på inget sätt upphörde med kriget. Den ena, Andrzej Nowak-Arczewskis Förbarma dig…


Pepparförfalskare
Om en bok av Monika Sznajderman

Som barn kunde jag bli storligen förundrad när min mormor och hennes syster bröt ut i långa haranger på ett obegripligt språk. Det lät helt främmande, det var inte ryska som annars var det språk som vuxna använde när de…


Judiska barn under Förintelsen

Av de omkring sex miljoner judar som dödades under Förintelsen var 25 procent barn upp till 15 år. Av en miljon judiska barn i Polen upp till 14 år överlevde endast 5 000, en halv procent. I en polsk bok återges några…