Ett ständigt sorl av vatten genomsyrar den malaysisk-kinesiske författaren Ng Kim Chews novellsamling Yu (Regn), vars franska översättning Pluie förra året belönades med Prix Émile Guimet. Anna Chen Gustafsson skriver här om Ng, som gjort sig känd för texter som kretsar…
- Migration
Schizophrene
En läsning av Bhanu Kapils dikter
Bhanu Kapil undersöker i diktsamlingen Schizophrene bland annat hur berättade och glömda historier, liksom bilder som förträngts och som konstrueras på nytt, kan tillåta outforskade erfarenheter och minnen att träda fram och hur det schizofrena tillståndets upplösning av gränser mellan det verkliga…
En norsk färd över Atlanten (2)
Utvandrarna på norska
Anders Björnsson, som i en tidigare artikel på Dixikon har skrivit om de två första delarna av Edvard Hoems mäktiga men ömsinta norska utvandrarepos, tar här upp också de två avslutande två delarna – Land ingen har sett och Liv…
Mur Méditerranée
En roman av Louis-Philippe Dalembert
I en avslutande text om hur migrationen skildras i flera olika franskspråkiga romaner och pjäser tar Jeana Jarlsbo här upp Mur Méditerranée, en roman där Dalembert väver samman berättelserna om tre unga kvinnor från olika länder som av olika anledningar…
Någon annanstans…
Om Michel Azamas Ailleurs, la vraie vie
Jeana Jarlsbo om den franske samtidsdramatikern Michel Azamas samhällskritiska pjäser Ailleurs, la vraie vie, Un ange à ma porte och Médée black som på olika sätt tar upp flyktingkrisen, den mediala vinklingen och de papperslösas situation och drömmarna om det riktiga…
ÅTERVÄNDARNA
Om en uppmärksammad portugisisk roman
Under kolonialtiden uppmuntrade den fascistiska diktaturen portugiserna att befolka kolonierna i Afrika och många flydde också Portugals fattigdom och underutveckling bara för att när diktaturen föll och kolonierna blev fria tvingas återvända till ett Portugal som då inte längre ville…
Vägen till frihet
Roman om flykten från Östberlin
Den 9 november i år är det 30 år sedan Berlinmuren föll och gränsen mellan Väst- och Östtyskland öppnades. Muren, som hade byggts rekordsnabbt av den kommunistiska DDR-regimen i augusti 1961, skulle hålla dess egna medborgare fångna. Den som sökte fly sköts ihjäl.…
Migraaaanter
Om en pjäs av Matéi Visniec
Matéi Visniec har gjort sig ett namn i Frankrike och utanför dess gränser tack vare en lång rad pjäser skrivna på franska och uppförda på teaterscener runtom i världen. Jeana Jarlsbo skriver här om hans ”Migraaaants”, ett teaterstycke med absurda,…
Flyktingen som en av oss
Om Helon Habilas Travelers
I Travelers förlorar en akademiker på resa i Europa alla sina handlingar och placeras som namnlös migrant i ett flyktingläger i Italien. På en elegant, återhållen prosa visar Helon Habila hur det tunna membran som omger vår trygga tillvaro när…
Låt oss våga broderskap!
Om antologin Osons la fraternité!
Jeana Jarlsbo har läst den 98-årige franske filosofen Edgar Morins appell för ett öppet broderskap, La fraternité, pourqoui?, och en fransk skönlitterär antologi där ett stort antal kända författare – bland andra Le Clézio, Ananda Devi, Claudio Magris, Raphaël Glucksmann,…
Revolution på tomgång
33 Revoluciones av Canek Sánchez Guevara
Canek Sánchez Guevara, som gick bort 2015 bara fyrtio år gammal, var barnbarn inte bara till den legendariske gerillaledaren och politikern Che Guevara utan också till den kubanska ”revolutionen”. Som punkmusiker, grafisk designer, fotograf, journalist och författare till kortromanen 33…
Körens tystnad
Silence du chœur av Mohamed Mbougar Sarr
Sjuttiotvå afrikanska flyktingar, som efter en livsfarlig resa når tryggheten i en liten by på Sicilien, möter där nya problem, för gruppen och för den lilla byn. I sin prisbelönta roman Silence du chœur ger Mbougar Sarr inga klichéartade eller politiskt korrekta…
Härkomst
Saša Stanišić Herkunft
Den idag välkände tyske författaren Saša Stanišić, som kom med sina föräldrar till Tyskland 1992 i samband med de då pågående balkankrigen, ställer i sin senaste bok Herkunft, på en gång en roman, självbiografi och essä om minne och ursprung, angelägna…
Någonstans i mörkret
Roman av Natascha Wodin
Natascha Wodin, som i den prisbelönade romanen Sie kam aus Mariupol tidigare har berättat om sin mor, som under kriget deporterades från Ukraina till Tyskland som tvångsarbetare och som tidigt tog sitt liv, återkommer nu med en roman om sin…
Människor som lider av drömmen
Portugisiska berättelser
Kenneth Hermele om två samlingar berättelser från det portugisiska förlaget Oxalá där några av den nästa halva miljon portugiser som lämnade Portugal under 1960- och 70-talet själva berättar om hur deras liv mellan verklighet och dröm kom att gestalta sig…
Judisk migration från Frankrike?
Israels premiärminister Netanyahu har åtminstone två gånger utnyttjat besök i Frankrike för att locka franska judar till Israel. Har Frankrikes långa arv av antisemitism och senare års upprepade attacker och övergrepp också lett till att franska judar lämnar Frankrike? Kenneth Hermele…
Ödelagda trakter
Om våld och flykt i Mexiko
Henrik Nilsson skriver om den mexikanske författaren Emiliano Monges roman Las tierras arrasadas som tar upp både våldet och migrationen i Mexiko och utspelar sig i gränstrakterna till Guatemala, där fattiga migranter utsätts för våld och övergrepp av kriminella. Men…
Historiae
Dikter av Antonella Anedda
Antonella Aneddas senaste diktsamling Historiae (”Historier”) är en storslagen diktsamling som inte lämnar läsaren oberörd. Det handlar inte uttalat om migration eller flyktingar, men i många dikter finns bilder av och antydningar om kriget i Syrien. Om människor som tvingas…
Välkommen..?
34 franska författare om människor på flykt
Jeana Jarlsbo skriver om den franska antologin Bienvenue ! 34 auteurs pour les réfugiés, där trettiofyra franskspråkiga samtida författare, bl.a. Philippe Claudel, Mathias Énard, Tahar Ben Jelloun och Marie Darrieussecq, skriver om människor på flykt utifrån olika infallsvinklar, när det idag gått…
L’Archipel du Chien
Ny roman av Philippe Claudel om flyktingkrisen
Hos Philippe Claudel är främlingshat, kollektiv skuld och moraliska frågor ofta återkommande teman, skriver här Jeana Jarlsbo. Så också i hans nya roman, L’Archipel du Chien, när tre livlösa kroppar spolats upp på ö-gruppen Hunden och borgmästaren där vill tysta ner…
Should I stay or Should I go?
Om arbetsmigrationen i världen
Migrationens problem och möjligheter diskuteras ofta på ett förenklat sätt. I Sverige t.ex. har anstormningen av flyktingar under hösten 2015 helt dominerat diskussionen, som ofta stannat vid ett för eller mot. Men ser man migrationen i ett större perspektiv uppgår…
En norsk färd över Atlanten
Om två romaner av Edvard Hoem
Edvard Hoems utvandrarepos i två band föreligger sedan en tid tillbaka i norsk pocket. I svensk kulturpress har det, såvitt jag vet, inte alls beaktats. Hoems författarskap är på det hela taget föga känt hos oss. Ändå är det både…
Oövervinnliga avstånd
Två rumänska romaner om ensamma barn
I sina litterära alster tar rumänska samtidsförfattare ofta pulsen på det postkommunistiska samhället. Vissa romaner blottlägger en undanträngd verklighet och ger röst åt dem som inte kan göra sig hörda. Bland dessa romaner återfinns Dan Lungus Fetiţa care se juca…
Steven Uhly – Königreich der Dämmerung
Königreich der Dämmerung, Skymningens kungarike, är Steven Uhlys fjärde roman. Skymning är tiden mellan dag och natt, svår att fånga och i vilken det kan vara svårt att se klart. Är det slutet på dagen eller början på natten? Det…