Paleolitisk konst

Få saker är så djupt fascinerande som målningarna i Chauvet, Lascaux, Altamira eller andra sydeuropeiska grottor. Vi känner tämligen väl till vad som målades djupt inne i det absoluta mörkret, men inte varför. Om det senare råder ingen vetenskaplig samsyn.…


VAN GOGH
På gränsen till sinnessjukdom

Vad hade van Gogh egentligen för sjukdom, varför skar han av sig ena örat och varför tog han sitt liv? Läkaren och skribenten Jarl Torgerson skriver om en ambitiös och rikt illustrerad bok om Vincent van Gogh (1853-1890) och hans…


Allt närmare oss
Nya fynd om neandertalsmänniskan

Jarl Torgerson, som på Dixikon tidigare skrivit om boken The Neanderthals rediscovered, skriver här om en aktuella artiklar i tidskriften Science, där det redogörs för hur man med hjälp av en nyare dateringsmetod kunnat dra nya och omvälvande slutsatser om neandertalmänniskorna och…


Om kreativitet, psykisk sjukdom och konst

Finns det ett vetenskapligt belagt samband mellan psykisk sjukdom och kreativitet och skapande? I så fall vilket? Är psykisk sjukdom ”bra” för kreativiteten eller är det konsten som är bra som terapi mot sjukdomen? Docent Jarl Torgerson belyser i denna…


Medicin och konst speglas på Charité i Berlin

Berlinsjukhuset Charité representerar en betydelsefull del av medicinens historia. Charité grundades på 1720-talet som fattigsjukhus och inhystes i lokaler som 1710 byggdes inför en hotande pestepidemi. Farsoten skonade dock Berlin den gången. Charité kan räkna många banbrytande forskande läkare i…


Vandrare, konstnär och drömmare – se människan

Sjunde paragrafen i Werner Herzogs Minnesota declaration förkunnar att Tourism is sin, and travel on foot virtue. Herzog talar av egen erfarenhet. Under tre veckor vintern 1974 fotvandrade han från München till Paris. Ett slags botvandring i syfte att rädda…