Klimatförändring och ljudkonst 
Sonifiering och soundscape i en nordisk kontext

Andreas Engström presenterar fyra konstnärskap inom musik och ljudrelaterad konst med miljön, det nordiska klimatet och geografin som gemensam nämnare och belyser samtidigt hur sonifiering och soundscape blivit väsentliga inslag i samtida musik och ljudkonst. De fyra konstnärerna Jana…


Anni Albers och Bauhaus Weaving Theory

I år är det 100 år sedan den radikala designskolan Bauhaus grundades i Tyskland. Stina Barchan skriver här, i anslutning till en utställning om konstnären och Bauhaus-vävaren Anni Albers och hennes verk på Tate Modern i London, om boken Bauhaus Weaving Theory:…


Brevväxlingen mellan George Sand och Eugène Delacroix

”Jag skulle ha varit tokig i dig om jag inte redan var det i en annan”, skriver George Sand till konstnären Eugène Delacroix. Hela deras brevväxling finns nu samlad i en ny fransk bok, George Sand Eugène Delacroix: Je serais…


Plats för humor?
Om en målning av Caravaggio

På Piazza del Popolo i Rom, just till höger om porten till Via Flaminia, genom vilken drottning Kristina en gång tågade in i Rom, ligger kyrkan Santa Maria del Popolo. Här låg en gång i tiden en av startpunkterna för…


Dimma, moln, stämningar 
Caspar David Friedrich 250 år

I år är det 250 år sedan Caspar David Friedrich – idag ansedd som artonhundratalets kanske viktigaste tyska konstnär – föddes i det som då var Svenska Pommern. En rad böcker har kommit ut inför jubileet, bland dem Florian Illies…


Dóra Maurer på Tate Modern

Stina Barchan skriver om en retrospektiv utställning på Tate Modern av Dóra Maurer, en av Ungerns viktigaste konstnärer under det senare 1900-talet, verksam i nästan alla media, från film och fotografi, till måleri, performancekonst och skulptur. Utställningen i London pågår…


Händer. En essä om konst 5.
Stillsam uppståndelse. Akseli Gallen-Kallela

Mikael van Reis avslutar sin essä om händer i konsten genom seklerna med Akseli Gallen-Kallelas Pojke och kråka från 1884 och undrar vem som ser vem och vem  som ser vad och om det kan vara en allegori om det växande…


Händer. En essä om konst 4. 
Den mördade Marat av Jacques-Louis David

Mikael van Reis fortsätter sin essä om händer i konsten genom seklerna med den berömda 1700-talsmålningen Marat assassiné av Jacques-Louis David, som skildrar  den franske tidningsmannen och revolutionspolitikern Jean Paul Marat död i sitt badkar den 13 juli 1793, efter att han blivit knivhuggen av girondisten Charlotte Corday. Handen, som undertecknat…


Fåglar och hästar 
Om Paolo Uccello (II)

Renässanskonstnären Paolo Uccello sökte inte med sitt måleri återge verkligheten utan verkligheten bakom den, skriver Johan Gardfors i den andra och avslutande delen av sin essä och visar hur hans försök att fånga rörelsen i tiden fått senare efterföljare som Eadweard…


Ghérasim Luca och stammandets konst

På 2000-talet har den fransk-rumänske poeten och konstnären Ghérasim Luca fått en renässans och hans böcker kommer ut i nya upplagor och hans konst ställs ut på nytt. I ett porträtt av Luca tar Bo Gustavsson upp bl.a. hans lapsusens…


Gudinnan och kosacken 
Ukrainarnas svar på ryska hot

De skrattande kosackerna på Ilya Repins målning ”Zaporogkosackernas svar” har en särskild roll i ikonografin kring Ukrainas kamp mot ryska hot. Samtidigt med den finns gudinnekulten som pendang, fragment av tidig, andlig kultur. I den nyutkomna Treasures of Ukraine om…


Händer. En essä om konst 1.
Bebådelsen av van Eyck

På en utställning ser vi tavlor som vi betraktar och bedömer. Tar vi ett steg tillbaka kan vi ibland upptäcka att vi inte betraktar målningen utan att målningen betraktar oss – tvärs genom det framtida tidsrummet. Den betydande konsten tycks…


HÄNDER. EN ESSÄ OM KONST (2)
Hans Holbeins Ambassadörerna

På en utställning ser vi tavlor som vi betraktar och bedömer. Tar vi ett steg tillbaka kan vi ibland upptäcka att vi inte betraktar målningen utan att målningen betraktar oss – tvärs genom det framtida tidsrummet. I det andra avsnittet…


HÄNDER. EN ESSÄ OM KONST (3)
Blick och beröring hos Rembrandt

I det tredje avsnittet av Mikael van Reis essä om händer i konsten genom seklerna, har han nått sextonhundratalet och Rembrandt van Rijn, vars porträttkonst innefattar också händernas närvaro, ofta förstorade, ofta i beröring, som om målarens egen hand visade…


Vad är i en bild? 
Om Harun Farocki

Harun Farocki (1944 – 2014) var en tysk skribent, konstnär och filmskapare. Han producerade över 100 filmer för tv, bio och konstens rum, såväl lågmälda essäfilmer om måleri och fotografi som dokumentärer som skärskådade det västtyska samhället och videoinstallationer om…


Slutet på en hjältesaga 
Om Laokoons och Pollaks arm

När konstsamlaren Ludwig Pollak i början av 1900-talet fann Laokoons saknade högerarm fick hela Laokoongruppen en ny innebörd. Den tidigare hjältesagan om Laokoons kamp mot övermakten blev istället till en skildring av en redan förlorad strid. I Hans von Trothas…


Konst och etnologi
Två intressanta tyska böcker om Aby Warburg

För en tid sedan kom den tyske konsthistorikern och etnologen Aby Warburgs bok Skrifter. I urval ut i svensk översättning. Tommy Andersson presenterar här två intressanta tyska böcker, inte av utan om Warburg: Horst Bredekamps om Warburg som etnolog i Aby…


Fascinerande utställning av Miro på Grand Palais i Paris

På Grand Palais i Paris pågår nu och en bit in på 2019 en utställning av närmare 150 olika verk av Miro, målningar, teckningar, keramik och skulpturer, allt insamlat från hela världen. De ger, skriver Lena Kåreland, en unik möjlighet…


Konsten – vägen till det gudomliga
Utställning om Les Nabis på Musée du Luxembourg

Lena Kåreland skriver om konstnärsgruppen Les Nabis, med namn som Paul Sérusier, Maurice Denis, Pierre Bonnard och Édouard Vuillard, som var verksamma i Frankrike under slutet av 1800-talet, och om en nu pågående utställning på Musée de Luxembourg i Paris,…


Mapuchediasporan (I)
Att ta plats i konstens rum och återkoppla till kulturen.

I en längre essä, uppdelad i två delar, skriver Macarena Dusant om tre konstnärer i dagens Chile. De tre konstnärerna har det gemensamt att de identifierar sig som mapucher. Mapucher är urfolk som befolkade landområden i delar av det som vi…


Mapuchediasporan (II)
Att ta plats i konstens rum och återkoppla till rötterna.

I en längre essä, uppdelad i två delar, skriver Macarena Dusant om tre konstnärer i dagens Chile. De tre konstnärerna har det gemensamt att de identifierar sig som mapucher. Mapucher är urfolk som befolkade landområden i delar av det som vi…


Att korsa en flyktings spår
Tyska försök att närma sig historien

I Tyskland kommer det varje år ut mängder med nya böcker om andra världskriget och Förintelsen. Om den första generationen teg om sina upplevelser, vill den tredje och fjärde nu veta allt. Både Christiane Hoffmann i Alles, was wir nicht erinnern och…


Medelhavskulturen presenterad på storslagen utställning i Marseille

Av LENA KÅRELAND Marseille, Europas kulturhuvudstad för år 2013, har varit mycket omtalad i Frankrike under innevarande år. Det har getts ut en rad böcker om staden och dess…


Dårskap och frälsning 
Maurizio Ghelardi om Bosch och Brueghel

Hänger dårskap och frälsning samman och i så fall på vilket sätt? Moderniteten har, skriver här Ola Sigurdson, en förkärlek för att hålla isär olika mänskliga sfärer, och frågan kanske verkar märklig idag, men historiskt är det ingen ovanlig frågeställning.…


Om konstnären Goya
Michel del Castillo – Goya. L’Énergie du néant

Del Castillos biografi är en högst mångsidig biografi som skickligt fångar såväl tiden som konstnären och hans verk anser Lena Kåreland. Den är informationstät, rik på detaljer, bitvis anekdotisk och innehåller intressanta upplysningar om konstnärernas villkor under konstnärens tid. Citat…


Op-konst på Louisiana

The Responsive Eye kallades en tidig utställning av op-konst i New York 1965. När Louisiana nu drygt femtio år senare ställer ut fler sådana verk, många av dem ur de egna samlingarna, sker det under en rubrik som samtidigt är…


VAN GOGH
På gränsen till sinnessjukdom

Vad hade van Gogh egentligen för sjukdom, varför skar han av sig ena örat och varför tog han sitt liv? Läkaren och skribenten Jarl Torgerson skriver om en ambitiös och rikt illustrerad bok om Vincent van Gogh (1853-1890) och hans…


På spaning efter Australiens bushpoesi (2)

Under andra halvan av 1800-talet och ett knappt sekel framåt kom den australiska så kallade bushpoesin – med poeter som Henry Lawson och Banjo Paterson (välkänd för sin Waltzing Matilda) – att spela en avgörande roll för den framväxande nationens…


Paleolitisk konst

Få saker är så djupt fascinerande som målningarna i Chauvet, Lascaux, Altamira eller andra sydeuropeiska grottor. Vi känner tämligen väl till vad som målades djupt inne i det absoluta mörkret, men inte varför. Om det senare råder ingen vetenskaplig samsyn.…


Fåglar och hästar 
Om Paolo Uccello (I)

I en essä i två delar presenterar Johan Gardfors den italienske renässanskonstnären Paolo Uccello, hans måleri, hans fåglar och hästar och inte minst hans storverk, triptyken La Battaglia di San Romano, vars tre delar idag finns på tre museer i…


Paula Modersohn-Becker
Utställning på Louisiana

År 1937 öppnades dörrarna för första gången till Haus der Deutschen Kunst i München. Öppningsutställningen hette ”Entartete Kunst” och visade den konst som nazisterna ansåg ”sjuk”. Det var meningen att verken skulle vara avskräckande och föra folk till nazisternas konstideal,…


Avbilda och förändra 
Om Rembrandt och Comenius

En av Rembrandts senare målningar – kallad porträtt både av en gammal man och av en gammal rabbi – anses numera föreställa den för sin tid enastående Johann Amos Comenius (Komenský på tjeckiska), filosof, teolog och inte minst pedagog, som…


Roms underjord på Petit Palais i Paris

Den 24 februari öppnade utställningen ”Les bas-fonds du baroque – la Rome du vice et de la misère” (”Barockens underjord – syndens och misärens Rom”) på Petit Palais i Paris. Det handlar om Rom under 1600-talets första årtionden, det Rom…


Skriftserien Rip on/off

Den Lausanne-baserade skriftserien Rip on/off ger sedan 2008 ut en vacker, charmant och beträffande textinnehåll unik serie av konstnärsporträtt. Det årliga boksläppet brukar ske under den lika egensinniga Lausanne Underground Music & Film Festival vars huvudakter ofta är de som…


Vandrare, konstnär och drömmare – se människan

Sjunde paragrafen i Werner Herzogs Minnesota declaration förkunnar att Tourism is sin, and travel on foot virtue. Herzog talar av egen erfarenhet. Under tre veckor vintern 1974 fotvandrade han från München till Paris. Ett slags botvandring i syfte att rädda…


YSL – La collection du scandale 1971

I januari 1971 var det dags igen för de stora modehusen i Paris att visa sina vårkollektioner. Intresset var som vanligt stort, även internationellt. Sist ut var den man som nog betraktades som haute couturens om inte enfant terrible så…