Zhou Enlai 
Överlevaren

Premiärministern Zhou Enlai saknade inte motståndare i den kommunistiska miljö han präglade och präglades av, och överlevde den ena politiska stormen efter den andra, då han visste precis när han skulle falla till föga.  För några kan han framstå som…


Ornitologen i Auschwitz 
Vetenskap i Förintelsens tjänst

I en förskräckande studie i medlöperi berättas i polska boken Ptaki krzyczą nieustannie (”Fåglarna skriker oavbrutet”) om den tyske vetenskapsmannen och ornitologen Günther Niethammer som med stöd av kommendanten Höss och i vetenskapens namn skapade ett naturreservat i anslutning till…


Houris 
Ny roman av Kamel Daoud

Den algeriske författaren Kamel Daoud, som gjorde stor succé med sin ”motundersökning” av Albert Camus Främlingen, på svenska Fallet Mersault, har nyss givit ut en fängslande och angelägen roman där han mot bakgrund av inbördeskriget i Algeriet under 1990-talet återkommer…


Antiken som uppfinning och identitet
De gamla grekerna och historiebruket

”Hur ofta tänker du på Romarriket?” var en fråga som nyss ställdes överallt. I två böcker, en fransk och en tysk, ställs istället frågan om hur man tänkt och tänker på antikens greker och Aten. L’invention de la Grèce  vill göra…


”Den första afrikanska romanen” 
Om Batouala av René Maran

När Mohamed Mbougar Sarr belönades med Goncourtpriset 2021 hade det gått 100 år sedan det delats ut till en svart författare. Då, 1921, gick det till René Maran och hans roman Batouala som gjort både sensation och skandal med sin…


På Lenins lista 
Ny tysk roman om filosofskeppen

1922 upprättade Lenin en lista på 220 intellektuella som han inte ansåg  önskvärda i ett kommande Sovjet och som därför skulle deporteras från Ryssland. I två skepp – senare kallade Filosofskeppen – sändes de med sina familjer i exil till…


Med sikte på stjärnorna 
Om Galileos instrument för sin forskning

I sin bok Galileo’s Instruments of Credit  lyfter Mario Biagioli  fram hur Galileo medvetet kunde använda sin banbrytande utveckling av stjärnkikaren och sina sensationella rön om stjärnhimlen som instrument för att skapa sig renommé – eller med bokens titel få…


Frihetens Messias 
Ian Buruma om Spinoza

I sin nyutkomna biografi över Spinoza ser Ian Buruma honom som den store vägröjaren för den radikala upplysning som proklamerade den totala tanke- och yttrandefriheten, saknade tron på en utomvärldslig gudomlighet och politiskt närmade sig demokratin.   1600-talet är det…


När kriget är förlorat 
Om Aischylos Perserna

När Xerxes invasionsarmé 480 f.Kr. tågat över Hellesponten för att inta Grekland anföll man till både lands och sjöss. De i antal överlägsna perserna segrade vid Thermopyle, men blev grundligt besegrade till sjöss vid Salamis. I Aischylos Perserna väntar man…


Natten under snön 
Om ett krig som aldrig tar slut

Med den mästerliga och i Tyskland lovprisade Die Nacht unterm Schnee avslutade Ralf Rothmann häromåret sin trilogi om andra världskriget och efterkrigstiden, om hur kriget för de överlevande aldrig riktigt tog slut, hur deras upplevelser och trauman levde kvar hela…


Italien, affärer och litteraturer 
Trieste, Joyce och Svevo

Under ett besök i Trieste i Italien – en evig checkpoint på gränsen mellan då och nu – går Jan Norming i de båda författarna och vännerna James Joyce och Italo Svevos fotspår, och finner såväl en tweedhandlare och biografägare…


En alldeles särskild bok 
Om Koranen och islamkritik

I dagarna planeras enligt uppgift nya, provocerande och upprörande  koranbränningar. Finns det, utöver andra uppenbara skäl, också något hos Koranen själv som vållar en sådan upprördhet, som ju är svår att föreställa sig om det istället handlat om Bibeln? Islamkännaren…


Marseille 1940 
Ny bok av Uwe Wittstock

För något år sedan hade journalisten och författaren Uwe Wittstock stor framgång med sin Februari 33, en dag-för-dag berättelse om hur Tyskland förvandlades från demokrati till diktatur på en månad med start vid Hitlers makttillträde den 30 januari 1933.  Kenneth…


Kant 300 år
Om tyska Kants Philosophie

Idag den 22 april är det 300 år sedan Immanuel Kant föddes i Königsberg, nuvarande Kaliningrad. Dixikon har redan tidigare inlett firandet med Sven-Eric Liedmans text om Marcus Willaschecks stora och generösa biografi Kant: Die Revolution des Denkens. Här återkommer…


Portugal, havet och litteraturen (1)

I en essä i två delar söker Henrik Nilsson teckna Portugals komplexa och föränderliga förhållande till havet genom historien och fram till våra dagar och tar tillsammans med samhälleliga och politiska aspekter upp  havets och kusternas roll i prosan och…


Apokalyptikens hets och hopp 
Antika insikter för vår tid

I en serie om tre essäer gör bibelforskaren Natalie Lantz en historisk exposé över den judiska apokalyptiken som den gestaltas i antika hebreiska och arameiska texter. I denna första del behandlas apokalyptikens eskatologiska drag, där idén om den yttersta tiden…


En möjlig lycka? 
Om Anne Rabes Wenderoman

I år för 35 år sedan föll Berlinmuren och Tyskland kunde återförenas. Om de omvälvningar som denna ”Wende” innebar har det uppstått en hel litterär genre. I Die Möglichkeit von Glück berättar Anna Rabe om uppväxten i en familj i…


”Vår religion är förnuftet” 
Om feministen Louise Dittmar

I Anton Jansons tredje och avslutande del i serien om tre tyska feminister, och deras olika sätt att förhålla sig till en religion med kvinnofientliga inslag, har turen kommit till Louise Dittmar. Influerad av Feuerbach menade hon att Gud och…


En filosofisk festmåltid! 
Kant 300 år

Den 22 april i år fyller Immanuel Kant 300 år men Dixikon börjar firandet redan nu med boken Kant: Die Revolution des Denkens av en av samtidens främsta Kantspecialister, Marcus Willaschek. En mäktig volym och en filosofisk festmåltid anser Sven-Eric…


En skola för alla i fredens tjänst 
Om föregångaren Comenius

Han överlevde det trettioåriga kriget, trodde inte bara på utbildning och bildning för alla utan också att alla kunde ta den till sig, skapade de första läroböckerna och arbetade för fred och en bättre värld, var föregångare till både vår…


”Framför Guds tron är alla lika”
Om feministen Louise Otto

Hur förhåller man sig som feminist till en religion, som man vill bekänna sig till, men som i delar är kvinnofientlig? Frågan som idag är aktuell på många håll i världen är inte ny, utan delade också 1800-talets feministiska rörelse…


Hur fick människan en kropp? 
Några reflektioner om själen i platonsk tradition

Är vår själ bara en kroppslig funktion i vår hjärna, ett medvetande som evolutionen frambringat, och som därför dör med kroppen? Eller är, som Platon menade, de andliga tingen beständiga och vår kropp bara en tillfällig behållare för dem? Eller…


Intention 
Reflektioner kring en skrift av Elisabeth Anscombe

Invasionen av Ukraina och den pågående konflikten i Mellanöstern ger upphov till mängder av moraliska frågor där olika förståelse av de agerandes avsikter bakom handlingarna leder till skilda, antagonistiska reaktioner och ställningstaganden. Just Intention är grundtemat i en moralfilosofisk skrift av…


Burgunderna 
Om Nederländernas anfäder

När Filip den djärve år 1384 fick dåvarande Burgund som förläning inleddes en blomstringstid för furstendömet. Inklämt mellan den tidens stormakter kunde det länge förbli självständigt och utvecklas ekonomiskt och bli till ett av Europas främsta kulturområden, inte minst inom…


”Det som ni inte känner, skall ni inte bränna!” 
Johannes Reuchlin och bokbränningen

Om bokbränning av heliga skrifter alltid ska skyddas av yttrandefriheten eller vara brottsligt som hets mot folkgrupp, dvs som en handling riktad mot någons etniska ursprung eller trosbekännelse, är nu en fråga med stor aktualitet. Men bokbränning har otvetydigt och…


Platon i Verona 
Palimpsestens hemlighet

När skrivmaterialet en gång var dyrbart sökte man gnugga bort tidigare texter och använda materialet på nytt. Det har sedan gått att se, men inte att läsa, det som stått under den synliga texten. Men med ny multispektralanalys går det…


Dödläge 
Ett schackparti i Vilnius getto

I en kortroman av den litauiske författaren Icchokas Meras iscensätts några år efter novemberpogromen  den 9 november 1938 mot Tysklands judar, också kallad Kristallnatten,  ett särskilt sadistiskt parti schack i Vilnius getto, där alla judiska barns liv bokstavligen står på spel. …


Är det förgångna framtiden? 
Om ett en gång öppet och frisinnat islam

Kritiker av islam argumenterar inte sällan för att islam måste göra upp med det man anser är föråldrade, medeltida föreställningar. Men var islam under det vi kallar den mörka medeltiden istället en ovanligt upplyst och frisinnad religion, påverkad mer av…


Nygamla hus 
Ombyggnad eller nybyggnad?

I bland annat Gamla stan i Stockholm bär enskilda byggnader tydliga spår av ombyggnader och reparationer som ägt rum successivt under flera sekler. Är ens något av det som byggs idag utformat för att möjliggöra det? Claes Caldenby påminner om…


På spaning efter Australiens bushpoesi (2)

Under andra halvan av 1800-talet och ett knappt sekel framåt kom den australiska så kallade bushpoesin – med poeter som Henry Lawson och Banjo Paterson (välkänd för sin Waltzing Matilda) – att spela en avgörande roll för den framväxande nationens…


Empires 
Om imperierna under det långa 1800-talet

År 1800 behärskade olika imperier 35 procent av jordens yta. Redan 1914 hade de lagt under sig hela 84 procent, ofta med brutala metoder. Om denna imperiernas utveckling och deras makt har Ulrike von Hirschausen och Jörn Leonhard nyss kommit…


På spaning efter Australiens bushpoesi (1)

Under andra halvan av artonhundratalet och ett knappt sekel framåt kom den så kallade bushpoesin – med poeter som Henry Lawson och Banjo Paterson (välkänd för sin Waltzing Matilda) – att spela en avgörande roll för den framväxande nationen Australiens…


Upproret i Treblinka 80 år
Om Samuel Willenbergs ögonvittnesskildring

Under bara drygt ett år beräknas över 875.000 människor, kanske fler än en miljon, ha mördats i förintelselägret Treblinka. För i dagarna 80 år sedan, den 2 augusti 1943, gjorde motståndsgruppen i förintelselägret uppror. Av dem som lyckades fly överlevde…


Lysande introduktion till Avestaskrifterna

Inte bara islam utan nästan alla religioner idag hänvisar till en bok som deras anhängare betraktar som helig. För en av de äldsta kända religionerna, zoroastrismen, är det Avesta. Dess tidigaste delar, som man bedömer tillkom ca 1000 f.Kr., användes…


Aten 403 f.Kr.
Fascinerande om den återupprättade demokratin

Sedan Sparta tvingat på Athen en diktatur under de s.k. trettio tyrannerna lyckades Aten återinföra demokratin redan året därpå, 403 f.Kr. Som ett led i försoningsarbetet efter övergreppen förbjöds helt enkelt minnena från året under tyrannerna. Om detta så betydelsefulla…


Att restaurera ett monument
Efter branden i Notre-Dame

I april 2019 kunde man i direktsändning följa hur en av världens mest kända kyrkor, Notre-Dame i Paris, härjades av eld. President Macron meddelade omedelbart att den skulle byggas upp igen. Donationer strömmade in från hela världen och bidrog till…