Marseille 1940 
Ny bok av Uwe Wittstock

För något år sedan hade journalisten och författaren Uwe Wittstock stor framgång med sin Februari 33, en dag-för-dag berättelse om hur Tyskland förvandlades från demokrati till diktatur på en månad med start vid Hitlers makttillträde den 30 januari 1933.  Kenneth…


Med rätt att döda? 
Om bombningar av civila mål

Ukraina är idag utsatt för en intensiv och hänsynslös bombning av civila mål liksom tidigare Guernica i Spanien, London, Dresden och Hiroshima under andra världskriget och senare Vietnam och Aleppo för att nämna några exempel. Kan sådana bombningar någonsin rättfärdigas? Har…


Farfar och spion
Roman om Kim Philby

En av 1900-talets mest kända spioner var Kim Philby, som spionerade för Sovjet, och som också kom att avsluta sina dagar där. Den som förmedlade den inledande kontakten var Edith Suschitzky, senare Edith Tudor Hart, senare fotograf. Om hennes farfar…


Gettot i Łódź

Idag på Förintelsens minnesdag skriver Kenneth Hermele om ett besök i det som var gettot i Łódź , som enligt Forum för Levande Historia inrättades 1940 och där som mest 164 000 människor tvingades ihop i en enorm trängsel med stor…


”Den banala ondskan har Ni åter missförstått” 
Att tänka kring ondska med Hannah Arendt

Vad menade Hannah Arendt med uttrycket ”den banala ondskan”: Att ondska är trivialt? Att Eichmann var en banal mördare? Ska det kanske uppfattas som ett alternativ till Kants radikala ondska? Kenneth Hermele läser Hannah Arendts brev och får syn på…


Antisemitismus 
Ny avdelning i Die Zeit online

När den tyska tidskriften Die Zeit för en tid sedan introducerade en ny fast avdelning på nätet – en slags tidskrift i tidskriften – med rubriken Antisemitismus är det ett resultat av det ökande judehat och växande våld som drabbar…


Människor som lider av drömmen 
Portugisiska berättelser

Kenneth Hermele om två samlingar berättelser från det portugisiska förlaget Oxalá där några av den nästa halva miljon portugiser som lämnade Portugal under 1960- och 70-talet själva berättar om hur deras liv mellan verklighet och dröm kom att gestalta sig…


Tyskland på egen väg?
Intervju med Pascal Bruckner i Die Zeit

Tyskarna står allena, hävdar den franske filosofen Pascal Bruckner i ett samtal i Die Zeit, som fångar mitt intresse. Det finns väl inget bättre argument för EU än att det är ett fredsprojekt som ”bäddar in” Tyskland i ett beroende…