I en förskräckande studie i medlöperi berättas i polska boken Ptaki krzyczą nieustannie (”Fåglarna skriker oavbrutet”) om den tyske vetenskapsmannen och ornitologen Günther Niethammer som med stöd av kommendanten Höss och i vetenskapens namn skapade ett naturreservat i anslutning till…
- Europa
Antiken som uppfinning och identitet
De gamla grekerna och historiebruket
”Hur ofta tänker du på Romarriket?” var en fråga som nyss ställdes överallt. I två böcker, en fransk och en tysk, ställs istället frågan om hur man tänkt och tänker på antikens greker och Aten. L’invention de la Grèce vill göra…
När kriget är förlorat
Om Aischylos Perserna
När Xerxes invasionsarmé 480 f.Kr. tågat över Hellesponten för att inta Grekland anföll man till både lands och sjöss. De i antal överlägsna perserna segrade vid Thermopyle, men blev grundligt besegrade till sjöss vid Salamis. I Aischylos Perserna väntar man…
Italien, affärer och litteraturer
Trieste, Joyce och Svevo
Under ett besök i Trieste i Italien – en evig checkpoint på gränsen mellan då och nu – går Jan Norming i de båda författarna och vännerna James Joyce och Italo Svevos fotspår, och finner såväl en tweedhandlare och biografägare…
En möjlig lycka?
Om Anne Rabes Wenderoman
I år för 35 år sedan föll Berlinmuren och Tyskland kunde återförenas. Om de omvälvningar som denna ”Wende” innebar har det uppstått en hel litterär genre. I Die Möglichkeit von Glück berättar Anna Rabe om uppväxten i en familj i…
En skola för alla i fredens tjänst
Om föregångaren Comenius
Han överlevde det trettioåriga kriget, trodde inte bara på utbildning och bildning för alla utan också att alla kunde ta den till sig, skapade de första läroböckerna och arbetade för fred och en bättre värld, var föregångare till både vår…
”Det som ni inte känner, skall ni inte bränna!”
Johannes Reuchlin och bokbränningen
Om bokbränning av heliga skrifter alltid ska skyddas av yttrandefriheten eller vara brottsligt som hets mot folkgrupp, dvs som en handling riktad mot någons etniska ursprung eller trosbekännelse, är nu en fråga med stor aktualitet. Men bokbränning har otvetydigt och…
Dödläge
Ett schackparti i Vilnius getto
I en kortroman av den litauiske författaren Icchokas Meras iscensätts några år efter novemberpogromen den 9 november 1938 mot Tysklands judar, också kallad Kristallnatten, ett särskilt sadistiskt parti schack i Vilnius getto, där alla judiska barns liv bokstavligen står på spel. …
Är det förgångna framtiden?
Om ett en gång öppet och frisinnat islam
Kritiker av islam argumenterar inte sällan för att islam måste göra upp med det man anser är föråldrade, medeltida föreställningar. Men var islam under det vi kallar den mörka medeltiden istället en ovanligt upplyst och frisinnad religion, påverkad mer av…
Empires
Om imperierna under det långa 1800-talet
År 1800 behärskade olika imperier 35 procent av jordens yta. Redan 1914 hade de lagt under sig hela 84 procent, ofta med brutala metoder. Om denna imperiernas utveckling och deras makt har Ulrike von Hirschausen och Jörn Leonhard nyss kommit…
Upproret i Treblinka 80 år
Om Samuel Willenbergs ögonvittnesskildring
Under bara drygt ett år beräknas över 875.000 människor, kanske fler än en miljon, ha mördats i förintelselägret Treblinka. För i dagarna 80 år sedan, den 2 augusti 1943, gjorde motståndsgruppen i förintelselägret uppror. Av dem som lyckades fly överlevde…
Turkisk poesi
Anteckningar från en resa till Istanbul (2)
Efter en resa till Istanbul och det kvinnohistoriska biblioteket och arkivet där redovisar här Burcu Sahin i en tvådelad essä sina intryck och presenterar flera kvinnliga, turkiskspråkiga poeter och deras situation i landet, från förra seklets Gülten Akın till dagens…
Aten 403 f.Kr.
Fascinerande om den återupprättade demokratin
Sedan Sparta tvingat på Athen en diktatur under de s.k. trettio tyrannerna lyckades Aten återinföra demokratin redan året därpå, 403 f.Kr. Som ett led i försoningsarbetet efter övergreppen förbjöds helt enkelt minnena från året under tyrannerna. Om detta så betydelsefulla…
Zwischen Welten
Om krigen människor emellan
Två vänner glider allt längre ifrån varandra, var och en radikaliserad på sitt sätt. Den ene klimataktivist och den andra radikaliserad åt höger. I ett slags ”chatroman” avhandlar Juli Zeh och Simon Urban drastiskt och underhållande kulturkrigets alla teman och…
Att restaurera ett monument
Efter branden i Notre-Dame
I april 2019 kunde man i direktsändning följa hur en av världens mest kända kyrkor, Notre-Dame i Paris, härjades av eld. President Macron meddelade omedelbart att den skulle byggas upp igen. Donationer strömmade in från hela världen och bidrog till…
”Jag tror inte på Gud och röker cigarrer”
Om feministen Louise Aston
I många länder är religionen en integrerad del i ländernas institutioner och i människors sociala liv ner på familjenivå. Om religionen också tillåts motivera kvinnoförtryck, hur ska man som feminist förhålla sig till den? Ska man förkasta allt vad religion…
Spännande idéhistoria
Om Martin Mulsows lärdomsprov Überreichweiten
I dag har den tidigare världshistorian ofta fått ge plats åt konceptet globalhistoria, en mer balanserad historieskrivning, som tar hänsyn till växelspelet och de långa linjerna i kontakterna mellan olika delar av världen. Men hur förstå inte bara handeln utan…
Zachar Prilepin
Författaren, kriget och hans böcker
Den ständigt återkommande frågan om det är möjligt att skilja författaren från hans verk ställs på sin spets när det gäller den ryske författaren Zachar Prilepin och hans böcker. Prilepin, som hör till den ryska litteraturens största samtida namn, har…
George F. Kennan
Det kalla krigets arkitekt
Efter Rysslands storskaliga invasion av Ukraina har den nuvarande polariseringen mellan öst och väst ofta jämförts med förhållandena under kalla kriget. Om den som kallats det kalla krigets arkitekt, den sammansatte George F. Kennan, välkänd för sin X-article (eller ”långa…
”Ett livsverk”
Ny fransk bok om Antonio Gramsci
Med utgångspunkt i de nyutgivningar och nytolkningar som gjorts av Gramscis texter – inte minst av hans 33 anteckningsböcker från fängelsetiden – har Romain Descendre och Jean-Claude Zancarini velat skriva ett œuvre-vie, ett ”livsverk”, om Gramsci, den italienske marxisten som…
Ett rikes undergång
Om Platons Atlantis
Myten om Atlantis, staden som för 9000 år sedan först blomstrade och sedan gick under, sjönk i havet och försvann, har under de 2300 år som gått sedan Platons skrev sina dialoger givits oändligt många tolkningar. Många har tagit myten…
Gudinnan och kosacken
Ukrainarnas svar på ryska hot
De skrattande kosackerna på Ilya Repins målning ”Zaporogkosackernas svar” har en särskild roll i ikonografin kring Ukrainas kamp mot ryska hot. Samtidigt med den finns gudinnekulten som pendang, fragment av tidig, andlig kultur. I den nyutkomna Treasures of Ukraine om…
Namnlös är glömd
Om Roms legioner
”Ge mig tillbaka mina legioner” ska kejsar Augustus ha klagat efter romarnas förlust vid Teutoburgerskogen. För honom handlade det inte om 30.000 anonyma döda, utan om enheter med egna fälttecken, egna befälhavare, egna förläggningsorter och en egen historia. Stig Strömholm…
En betydande och en mindre
betydande händelse
Nejlikerevolutionen i Portugal (4)
Nejlikerevolutionen ter sig som en episod i historien, en parentes. Men kanske var det just denna korta kanoniserade period som på ett paradoxalt vis jämnade marken för det som nu sker. I samband med ”25 April” övergavs stora lantegendomar hals…
En betydande och en mindre
betydande händelse
Nejlikerevolutionen i Portugal (1)
De flesta har glömt. Vi är några få som minns. Och ännu färre som var med. Det är sällan vi råkas. När det händer, är det av en tillfällighet. Vi är medlemmar i ett hemligt sällskap fast vi knappt vet…
En skilsmässa utan slut
Tre böcker om Frankrike och Algeriet
Efter en längre diplomatisk kris mellan Algeriet och Frankrike nådde man förra året – 60 år efter självständigheten – en ”ny, irreversibel dynamik” i sina bilaterala relationer. Men om att minneskonflikten mellan dem om avkolonialiseringen inte är avslutad vittnar tre…
Kafélivet i Berlin
På spaning efter en svunnen tid
Apropå Shachar M. Pinskers bok A Rich Brew skrev Salomon Schulman för en tid sedan här på Dixikon om den tidigare kafékulturen i Odessa med de klassiska kaféerna Fanconi, Libman och Robina och författarna som befolkade dem. Nu tar han…
Baudelaire och revolutionen
Franska författare och intellektuella 1848
Den amerikanske historikern Jonathan Beecher tar i den lika informativa som underhållande Writers and Revolution: Intellectuals and the French Revolution of 1848 upp flera av tidens kända namn som George Sand, Marx och Flaubert. Arne Melberg som önskat ett kapitel till…