80-tal och graffiti 
Två utställningar i Paris

Mikael Timm har sett två utställningar i Paris, den ena om det expansiva 80-talet, då kulturministern hette Jack Lang och allt var möjligt, och den andra om grafitti, påpassligt nog i Hôtel de ville – stadshuset – där makthavarna kämpat…


Priset på ett barn 
Om överlevande barn efter Förintelsen

Idag på Förintelsens minnesdag skriver Gregor Flakierski om den polska boken Cena (Priset) av den välkända journalisten Anna Bikont som  berättar om hur  barn, som gömts undan nazisterna och överlevt Förintelsen i Polen, blev föremål för köpslagan efter kriget. Då andra världskriget…


Antiken som uppfinning och identitet
De gamla grekerna och historiebruket

”Hur ofta tänker du på Romarriket?” var en fråga som nyss ställdes överallt. I två böcker, en fransk och en tysk, ställs istället frågan om hur man tänkt och tänker på antikens greker och Aten. L’invention de la Grèce  vill göra…


Aten 403 f.Kr.
Fascinerande om den återupprättade demokratin

Sedan Sparta tvingat på Athen en diktatur under de s.k. trettio tyrannerna lyckades Aten återinföra demokratin redan året därpå, 403 f.Kr. Som ett led i försoningsarbetet efter övergreppen förbjöds helt enkelt minnena från året under tyrannerna. Om detta så betydelsefulla…


Barnbarn och tysknationalist  
Om en roman av Bernhard Schlink

Går det att påverka någon genom att visa upp en annan värld? Kan konst omvända en nationalsocialist? Hur bemöter vi oliktänkande? Det är några av de stora frågor som Bernhard Schlink tar sig an i sin senaste, bästsäljande, roman Die…


Baudelaire och revolutionen 
Franska författare och intellektuella 1848

Den amerikanske historikern Jonathan Beecher tar i den lika informativa som underhållande Writers and Revolution: Intellectuals and the French Revolution of 1848 upp flera av tidens kända namn som George Sand, Marx och Flaubert. Arne Melberg som önskat ett kapitel till…


Béla Tarrs apokalyps

Bo Gustavsson presenterar den ungerske filmregissören Béla Tarr – en regissör för cineaster och nördar – och hans filmer, särskilt Turinhästen som enligt Tar själv ska vara hans sista film.  Den ungerske filmregissören Béla Tarr är ett namn för…


Berlin. Biographie einer grossen Stadt – Jens Bisky

I tysk media har Jens Bisky överösts med lovord för sin stadsbiografi över Berlin: ”Ett nytt standardverk”, ”Monumental” ”En stor Berlin-biografi” . Mats O. Svensson ställer sig frågan med vilket perspektiv man tar sig an en stad och dess historia.…


Den globala värdekrisen och utopierna om framtiden

Kan man i dagens värdekris lära av historien? Nej, skriver Bo Stråth i en essä som med utgångspunkt i hans egen och andras forskning söker sätta vår tids ekonomistiska och populistiska kris i ett historiskt sammanhang. Det historiska perspektivet löser inte dagens globala…


Ett brittiskt dilemma
Något om Brexitkrisens historiska bakgrund

Everyone understands English; no one understands the English. Det pågående kaoset i The United Kingdom bär syn för sägen. Efter den folkomröstning om Brexit som var tänkt att slutligt avgöra frågan, står istället folket mot folket, regeringen mot både parlamentet…


Baukultur – byggnadskultur 
Hur skapa en god livsmiljö?

I EU:s Davosdeklaration från 2018 lanserades begreppet Baukultur (byggnadskultur) för  hela den byggda livsmiljön – från detaljer till planering – och det varnades för riskerna med en trivialisering av byggandet och brister i designkvalitet och hållbarhet. I Sverige är ”en…


Vägen till frihet 
Roman om flykten från Östberlin

Den 9 november i år är det 30 år sedan Berlinmuren föll och gränsen mellan Väst- och Östtyskland öppnades. Muren, som hade byggts rekordsnabbt av den kommunistiska DDR-regimen i augusti 1961, skulle hålla dess egna medborgare fångna. Den som sökte fly sköts ihjäl.…


”Den sista miljonen”
Om Europas Displaced Persons

Efter kriget fanns uppemot 11 miljoner utlänningar i Tyskland – krigsfångar, tvångsarbetare, flyktingar undan Röda armén, koncentrationslägerfångar och utländska pronazister – som alla nu skulle återvända hem. Om den miljon som inte gjorde det handlar David Nasaws bok The last…


Demokratins lott

Med jämna mellanrum blir frågan om de demokratiska styrelseformerna och deras legitimitet föremål för debatt, och för tillfället tycks vi befinna oss i en period av särskilt intensiv diskussion. Ett par svenska exempel från senare tid är Axess nr 9…


”Den banala ondskan har Ni åter missförstått” 
Att tänka kring ondska med Hannah Arendt

Vad menade Hannah Arendt med uttrycket ”den banala ondskan”: Att ondska är trivialt? Att Eichmann var en banal mördare? Ska det kanske uppfattas som ett alternativ till Kants radikala ondska? Kenneth Hermele läser Hannah Arendts brev och får syn på…


Det hemliga Tyskland
Om tyska myter

Hela Martin Lagerholms essä om tyska myter där han med åskådliga exempel söker återge några huvudlinjer och dominerande strömningar i myter som format den tyska självbilden. Lika lite som historien själv återspeglar de ett avlägset, storslaget förflutet, utan de har…


Die Selbstgerechten – Sahra Wagenknecht

Inför det tyska förbundsdagsvalet i morgon den 26 september har Martin Lagerholm läst politikern, debattören och författaren Sahra Wagenknechts stridsskrift Die Selbstgerechten. Boken är häftigt polemisk, inte minst mot de egna i vänsterpartiet Die Linke.    Förbannelsen består: en bayrare kan…


Antisemitismus 
Ny avdelning i Die Zeit online

När den tyska tidskriften Die Zeit för en tid sedan introducerade en ny fast avdelning på nätet – en slags tidskrift i tidskriften – med rubriken Antisemitismus är det ett resultat av det ökande judehat och växande våld som drabbar…


Doggerland 
Landet som förenade England med Europa

I dessa tider, då Brexit framstår som en ödesfråga för Europa, erinrar Stina Barchan i en längre essä om det numera försvunna Doggerland, ett tusenårigt landskap, med flora, fauna och mänsklig befolkning som en gång för länge sedan förenade England…


Ministern och böckerna
Edouard Philippe
Les hommes qui lisent

Den franske premiärministern under Macron, Edouard Philippe, är en minister som inte bara läser böcker, han skriver också böcker själv, och menar med Anatole France att läsning inte är något som enbart angår individen, utan att det angår alla och…


En europeisk muslim?
Caroline Fourest – Frère Tariq
Le double discours de Tariq Ramadan

Vem är egentligen Tariq Ramadan och vad förespråkar han? Lars Lindvall söker svar i en bok av Caroline Fourest, fransk debattör och författare, feminist och sekularist. Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse ägnade sitt Engelbergsseminarium 2006 åt ämnet ”The…


Då alla kläder var bruna eller grå 
Några författarliv i ett ockuperat Estland (1)

Genom fredsfördraget 1920 erkände Sovjetryssland formellt Estland som självständig stat. Men då, som nu i Ukraina, ockuperade Ryssland ändå Estland några decennier senare, med hårt kommunistiskt förtryck som följd. Om några författarliv och deras verk från den tiden, som varade…


Då alla kläder var bruna eller grå 
Några författarliv i ett ockuperat Estland (2)

Genom fredsfördraget 1920 erkände Sovjetryssland formellt Estland som självständig stat. Men då, som nu i Ukraina, ockuperade Ryssland ändå Estland några decennier senare, med hårt förtryck som följd. Enel Melberg fortsätter här sin essä om några författarliv och deras verk…


Erdogans vargar
Omtumlande och otroligt spännande

Omtumlande och otroligt spännande anser Olle Svenning om den franska Les loups aiment la brume (”Vargar älskar dimman”) som länkar Erdogans regim och dess säkerhetstjänst och spioner till olika turkiska maffianätverk och högernationalister i hela Europa.  Den 6 januari…


Ett besök på Madrids bokmässa 2016

Madrids bokmässa Feria del libro ordnades i år för 75:e gången. Urversionen, år 1933, var lokaliserad till Paseo de Recoletos (den korta men mer än 250 år gamla boulevard som söderut går över i Paseo del Prado utanför det världsberömda…


”Ett livsverk” 
Ny fransk bok om Antonio Gramsci

Med utgångspunkt i de nyutgivningar och nytolkningar som gjorts av Gramscis texter – inte minst av hans 33 anteckningsböcker från fängelsetiden – har Romain Descendre och Jean-Claude Zancarini velat skriva ett œuvre-vie, ett ”livsverk”, om Gramsci, den italienske marxisten som…


Efter Europa eller Europa först? (1)
Ivan Krastev – After Europe

Tommy Andersson tar i två artiklar upp böcker som båda behandlar problem i vår europeiska samtid, men med delvis olika perspektiv. Här först Ivan Krastevs After Europe som lyfter fram flyktingkrisen som vår Europapolitiska ödesfråga och i en senare artikel Claus Leggewies…


Efter Europa eller Europa först?(2)
Claus Leggewies Europa zuerst!

Medan Tommy Andersson i sin föregående artikel främst tog upp Ivan Krastevs essä After Europe, presenterar han här Claus Leggewies ambitiösa och väl underbyggda Europa zuerst! en läsvärd bok inte minst för de utförliga resonemangens och den framtidstillvända diskursens skull  Claus…


Europas språkvärld III
Lost in translation. Om glottofagi, översättning, och språkinlärning

I föregående artikel i denna serie diskuterades språklig dominans, både historiskt och i vår tid genom engelskans – eller ”globalesiskans” utbredning. Här fortsätter Tommy Andersson sin serie med att diskutera dess påverkan också på språkstudiernas och översättningens område Hur…


Farfar och spion
Roman om Kim Philby

En av 1900-talets mest kända spioner var Kim Philby, som spionerade för Sovjet, och som också kom att avsluta sina dagar där. Den som förmedlade den inledande kontakten var Edith Suschitzky, senare Edith Tudor Hart, senare fotograf. Om hennes farfar…


”Jag tror inte på Gud och röker cigarrer”
Om feministen Louise Aston

I många länder är religionen en integrerad del i ländernas institutioner och i människors sociala liv ner på familjenivå. Om religionen också tillåts motivera kvinnoförtryck, hur ska man som feminist förhålla sig till den? Ska man förkasta allt vad religion…


Upproret i Treblinka 80 år
Om Samuel Willenbergs ögonvittnesskildring

Under bara drygt ett år beräknas över 875.000 människor, kanske fler än en miljon, ha mördats i förintelselägret Treblinka. För i dagarna 80 år sedan, den 2 augusti 1943, gjorde motståndsgruppen i förintelselägret uppror. Av dem som lyckades fly överlevde…


Fotot såg på mig
Ny bok av Katja Petrowskaja

I sin nya bok, Das Foto schaute mich an (”Fotot såg på mig”), har Katja Petrowskaja samlat ett sextiotal bilder och försett var och en av dem med en personligt hållen text, som en nyckel till världen bakom bilden, och med…


FRÅN HYBRIS TILL NEMESIS
Historiska förklaringar till EU’s kris

EU-projektet befinner sig numera, tycks det, i ett ständigt krisläge. Såväl euro-krisen för ett par år sedan, tätt följd av oenigheten i migrationsfrågan, och nu det förestående Brexit, har satt det ursprungliga fredsprojektet under hård press.  Professor Stefan Hedlund diskuterar…


Dödläge 
Ett schackparti i Vilnius getto

I en kortroman av den litauiske författaren Icchokas Meras iscensätts några år efter novemberpogromen  den 9 november 1938 mot Tysklands judar, också kallad Kristallnatten,  ett särskilt sadistiskt parti schack i Vilnius getto, där alla judiska barns liv bokstavligen står på spel. …