Hundra år sedan dadaismen lanserades

Dada har beskrivits som ett blixtnedslag, en heraldisk paroll utslungad från hästryggen, en gladiatorgest och ett gyckelspel sprunget ur den intighet där alla högre frågeställningar har trasslat in sig. Denna modernistiska revoltrörelse som föddes för hundra år sedan har sin…


Roland Barthes

För hundra år sedan föddes i Cherbourg den 12 november den franske kritikern och litteraturforskaren Roland Barthes, professor i litteratursemiologi vid Collège de France. Som få andra fransmän har han intellektuellt och kulturellt präglat sin tid. Han var en förgrundsgestalt…


Franska litterära priser

Av LENA KÅRELAND Den franska bokmarknaden har i betydligt större grad än Sverige sin högsäsong koncentrerad till hösten. Då domineras det kulturella livet i Frankrike av alla de litterära priser…


Litterär och kulturell resa i sydvästra Frankrike III
Rodez och Pierre Soulages

Av LENA KÅRELAND Staden Rodez är centralort i departementet Aveyron, beläget mellan Auvergne i norr och Languedoc i öster och söder. Tornen på den medeltida stadens mäktiga katedral är synliga vida omkring, då staden är belägen på en kulle omgiven…


Litterär och kulturell resa i sydvästra Frankrike (II)
Chateau Cayla

Av LENA KÅRELAND Vägen slingar sig fram mellan vin- och solrosfälten och smalnar av allt mer. Man befinner sig i sydvästra Frankrike, någon mil norr om staden Albi med…


Marguerite Duras

För hundra år sedan föddes den franska författaren Marguerite Duras (pseudonym för Marguerite Donnadieu). En rad böcker om henne och hennes författarskap har av den anledningen getts ut…


Medelhavskulturen presenterad på storslagen utställning i Marseille

Av LENA KÅRELAND Marseille, Europas kulturhuvudstad för år 2013, har varit mycket omtalad i Frankrike under innevarande år. Det har getts ut en rad böcker om staden och dess…


Michel Onfray
L’ordre libertaire. La vie philosophique d’Albert Camus

Michel Onfray är en av de mest framstående och omtalade filosoferna i dagens Frankrike med en strid ström av böcker bakom sig. Ett av sina projekt kallar denne produktive författare ”Filosofins mothistoria”. Där lyfter han fram filosofer som oförtjänt har…


Au plaisir des lecteurs

Av LENA KÅRELAND Litteraturens plats i samhället har diskuterats livligt under senare år i Sverige. Framförallt har skönlitteraturens roll i skolan varit under debatt. Många undersökningar tyder på att intresset för läsning har minskat både bland äldre och yngre. Också…


Pourquoi le XXe siècle a-t-il pris Sade au sérieux?
Eric Marty

Av LENA KÅRELAND Marquis de Sade (1740 – 1814), vem talar om honom i Sverige idag? Främst förknippas han med ordet sadism, ett begrepp grundat på hans romaner, där…


Céline

För femtio år sedan avled den franske författaren Céline, vars egentliga namn var Louis-Ferdinand Destouches. Hans författarskap är ytterst särpräglat, och den bild av världen och tillvaron som träder fram i hans verk utmärks av främlingskap och nihilism. Språkligt och…


Rebellen Tomi Ungerer – mångsysslande samhällskritiker och bilderbokskonstnär

Av LENA KÅRELAND Den som kommer till Strasbourg i Alsace bör inte missa att besöka Musée Tomi Ungerer som är inrymt i Centre international de…


Martine Reid – Des femmes en littérature

Av LENA KÅRELAND De kvinnliga författarna är i dagens Frankrike väl ansedda, och ifråga om utgivningen av romaner dominerar de i antal över männen. Men i den…


Pierre Alain Bergher – Les mystères de la Chartreuse de Parme. Les arcanes de l’art

Av LENA KÅRELAND Vad har Mark Twains Huckleberry Finn gemensamt med Fabrice del Dongo, huvudpersonen i Stendhals La Chartreuse de Parme? Vad finns det för likheter mellan Goethe…


Carmaux, Jaurès, Balzac och Almqvist

Av LENA KÅRELAND Jag brukar då och då besöka staden Carmaux, ett tiotal mil nordost om Toulouse i sydvästra Frankrike. Det är en gammal gruvstad, där man började bryta kol redan på 1700-talet. Numera är gruvbrytningen nedlagd, och Carmaux är…


Alain Pagés – Émile Zola. De J’accuse au Panthéon

[caption id="attachment_24147" align="aligncenter" width="500"]2008 var det hundra år sedan stoftet efter Emile Zola under högtidliga former fördes till Panthéon i Paris. Därmed fick Zola sin upprättelse efter alla de angrepp han hade utsatts för i samband med striden för Alfred…