I anledning av att Olga Tokarczuk idag tilldelats nobelpriset repriserar Dixikon här en text av Jan Henrik Swahn från 2009 där han med utgångspunkt i hennes Bieguni (”Löpare”), Bolanos Los detectives salvajes (De vilda detektiverna) och Sebalds Austerlitz önskar sig…
- Essäer
Är du rädd?
Jag är rädd för att skriva! De gånger jag har övervunnit den rädslan har jag varit modig när det gäller att skriva om mig själv och om utsatthet. Men jag hade hunnit publicera fyra romaner innan jag vågade skriva om…
När författaren Zacharias Papantoniou kom till Göteborg och sedan reste till Stockholm
Göteborgsutställningen stod öppen för allmänheten från maj till oktober 1923. Utställningen besöktes av 4,2 miljoner varav 41 000 utländska besökare. En av dem var Zacharias Papantoniou. Om jag till att börja med väljer ett svenskt perspektiv och går tillbaka till…
Några är stora som hus eller så men de flesta förlag är små, mycket små
I min grekiska olivlund får jag besök av Élise Bétremieux som har ett litet bokförlag i staden Saint-Omer, nära den belgiska gränsen. Böckerna hon ger ut är små, estetiskt tilltalande föremål. Ett pilljobb utan like, som om jag skulle sälja…
Thomas Hardy står staty i Dorchester
AV JAN HENRIK SWAHN Mitt första möte med det engelska landskapet var när jag vistades en sommar på Copford Glebe School, en internatskola för vanartiga diplomatbarn. Det enda jag lyckades hävda mig i på den skolan var då jag i…
Att skriva är att ta risker
Av JAN HENRIK SWAHN En författare drömmer om flow, om den där inspirationen som inte kommer som en blixt utan är ett tillstånd. Där man ser världen omkring sig genom ett slags radarpilot som bara reagerar på föremål och detaljer…
Rallarlitteratur
Av JAN HENRIK SWAHN Det har sina sidor att bo högt uppe bland bergen utan bil. Jag inser att jag inte klarar mig längre utan en liter mjölk och en aubergin, väntar tills temperaturen kryper ner mot trettio grader i…
Skriva
Av JAN HENRIK SWAHN Bland böcker som jag gärna vill läsa om finns en särskild kategori med, nämligen sådana som jag minns tydligt var jag läste dem men där…
Om konsten att gräva fram kranar
Av JAN HENRIK SWAHN En av de egendomligare svansviftningarna i mitt liv var kollektiv. Den utfördes av fyra gymnasister från samma klass på luffen genom ett Europa där Jugoslavien fortfarande hette Jugoslavien, där…
Stilla dagar i Kalliroi
Av JAN HENRIK SWAHN Min ungdomstid kantades av murar. Muren mot grannen. Muren av Jean-Paul Sartre, Pink Floyds album The wall, Lars Gustafssons romansvit Sprickorna i muren. En mur var något som spärrade vägen, ett tigande vittne till exekutionspatrullens skottsalvor,…
Om konsten att hålla i en ficklampa
Av JAN HENRIK SWAHN En av de ytterst få överlevande från koncentrationslägret i Sobibor, Thomas Blatt, möter den dödsbleke bödeln John Demanjuk i rättssalen efter sextio år men vägrar…
Servitriser
En god vän till mig beklagade sig nyligen att han i hela sitt liv endast hade varit tillsammans med servitriser. Andra kvinnor lyckades han inte komma nära men servitriser, de slog sina lovar kring hans bord och till slut bad…
Who’s afraid of Virginia Wolf?
Av JAN HENRIK SWAHN Dramatikern Edward Albee skrev 1962 pjäsen ”Vem är rädd för Virginia Woolf?”, sedermera i oförglömlig filmversion med Richard Burton och Elisabeth Taylor i huvudrollerna. Men varför heter pjäsen just så?…