100 år sedan Rosa Luxemburg mördades

I år är det hundra år sedan Spartakistupproret bröt ut i Berlin med gatustrider mellan arbetare under ledning av Rosa Luxemburg och Karl Liebknecht, och enheter ur frikåren, som av den socialdemokratiska regeringen beordrats att slå ner upproret. Båda ledarna…


Albert Camus
La mort heureuse och L´Étranger

Av EVA MATTSSON « Je suis certain qu´on ne peut être heureux sans argent. Voilà tout. Je n´aime ni la facilité ni le romantisme. J´aime à me rendre compte.…


Klimatförändring och ljudkonst 
Sonifiering och soundscape i en nordisk kontext

Andreas Engström presenterar fyra konstnärskap inom musik och ljudrelaterad konst med miljön, det nordiska klimatet och geografin som gemensam nämnare och belyser samtidigt hur sonifiering och soundscape blivit väsentliga inslag i samtida musik och ljudkonst. De fyra konstnärerna Jana…


Pema Tseden
Filmare och författare från Tibet

Den internationellt uppmärksammade, tibetanske författaren och filmregissören Pema Tseden, med en rad nomineringar och priser från olika filmfestivaler, strävade i sina filmer efter att ge en sannare och mer vardagsnära bild av samtida tibetanskt liv och kultur. I hans författarskap…


Att vakna ur en dröm 
Om samtida egyptisk litteratur (3)

Anna Jansson avslutar här sin essä om egyptisk litteratur före och efter den arabiska våren 2011 och om de förhoppningar och drömmar den väckte – och släckte – med att presentera såväl författarna Amr Ezzat, Alaa Abd el-Fattah, Noor Naga…


Att skriva en dröm 
Om samtida egyptisk litteratur (1)

Anna Jansson, översättare från arabiska, skriver om uppvaknanden, drömmar och kollektiva mardrömmar från före och efter den arabiska vårens Egypten, som de beskrivits av flera intressanta samtida egyptiska författare. (mer …)


Anteckningar från Oxford (I)

Nyligen köpte jag ett mollskinnshäfte, eller snarare block, hos Blackwell på Broad Street i Oxford, ”Moleskine, the legendary notebook of Hemingway, Picasso, Chatwin”. Att sprätta plasten, lossa resårbandet och öppna den svarta boken med sina rundade hörn är en handling…


”Vår religion är förnuftet” 
Om feministen Louise Dittmar

I Anton Jansons tredje och avslutande del i serien om tre tyska feminister, och deras olika sätt att förhålla sig till en religion med kvinnofientliga inslag, har turen kommit till Louise Dittmar. Influerad av Feuerbach menade hon att Gud och…


”Framför Guds tron är alla lika”
Om feministen Louise Otto

Hur förhåller man sig som feminist till en religion, som man vill bekänna sig till, men som i delar är kvinnofientlig? Frågan som idag är aktuell på många håll i världen är inte ny, utan delade också 1800-talets feministiska rörelse…


Är du rädd?

Jag är rädd för att skriva! De gånger jag har övervunnit den rädslan har jag varit modig när det gäller att skriva om mig själv och om utsatthet. Men jag hade hunnit publicera fyra romaner innan jag vågade skriva om…


Är fattigdom den fattiges eget problem?
Om Bentham, Simmel och arbetslinjen

En arbetsgivarorganisation föreslog nyligen i DN varken intressantare arbeten, fortbildning i tjänsten, bättre arbetstider eller möjligheter att påverka arbetssituationen – allt sådant som de själva råder över – utan minskade bidrag för arbetslösa, som rätta sättet att få fler att…


Should I stay or Should I go?
Om arbetsmigrationen i världen

Migrationens problem och möjligheter diskuteras ofta på ett förenklat sätt. I Sverige t.ex. har anstormningen av flyktingar under hösten 2015 helt dominerat diskussionen, som ofta stannat vid ett för eller mot. Men ser man migrationen i ett större perspektiv uppgår…


Archangeli om Morandi
Föremål för ständigt ny begrundan (5)

I denna den sista och avslutande delen i essän om Morandi, Vattimo och det svaga tänkandet tar John Swedenmark upp några böcker om Morandi, bl.a. Francesco Arcangelis, som först inte godtogs av Morandi och som kunde ges ut i originalversion…


Det hemliga Tyskland III
Arminius/Hermann och slaget vid Teutoburgerskogen

Det tredje avsnittet i en längre essä där Martin Lagerholm tar upp centrala tyska myter och deras ideologiskt färgade receptionshistoria. Vintern 2009. Jag befinner mig på Grotenburger Berg i Teutoburgerskogen strax utanför den lilla staden Detmold i nordvästra Tyskland.…


Clinamen
Om avdriftens lockelser

Arne Florin skriver om begreppet clinamen, en oförutsägbar avdrift hos atomerna som gör det möjligt för dem att kollidera och därmed medför att någonting alls kan bli till. Begreppet, som skapades av Lucretius när han beskrev Epikuros filosofi, har  utövat…


”Solens sken och jordens skuggor” 
Om Hölderlins diktning

Det är det gudomliga och det mänskliga, ljus och mörker, som behandlas i Hölderlins främsta dikter, en uppdelning som upprepas också i hans eget liv. Efter att ha levt ett expansivt poetiskt liv, togs han 1806 in på hospital och…


Arthur Koestler – Yesterday´s Man?

Av IVO HOLMQVIST Häromveckan fick några intressanta bilder på Graf Zeppelin mig att bläddra i ”Arrow in the Blue”, första delen av Arthur Koestlers självbiografi. Slutkapitlets seglats till Nordpolen…


Att skriva är att ta risker

Av JAN HENRIK SWAHN En författare drömmer om flow, om den där inspirationen som inte kommer som en blixt utan är ett tillstånd. Där man ser världen omkring sig genom ett slags radarpilot som bara reagerar på föremål och detaljer…


Att skriva en dröm 
Om samtida egyptisk litteratur (2)

Anna Jansson återkommer här till egyptisk litteratur före och efter den arabiska våren 2011 och om de förhoppningar och drömmar den väckte – och släckte – och tar särskilt upp författarna Ahmed Naji, Nael Eltoukhy, Mohammed Rabie och Youssef Rakha.…


Att snubbla in i paradiset
Kafkas aforismer

Franz Kafka, då redan sjuk i tuberkulos, skrev hösten 1920 under en vistelse hos sin syster i Zürau 150 aforismer som finns samlade i Die Zürauer Aphorismen och som enligt Bo Gustavsson kan läsas som utarbetandet av en existentiell mystik för moderna sekulariserade människor.…


Au plaisir des lecteurs

Av LENA KÅRELAND Litteraturens plats i samhället har diskuterats livligt under senare år i Sverige. Framförallt har skönlitteraturens roll i skolan varit under debatt. Många undersökningar tyder på att intresset för läsning har minskat både bland äldre och yngre. Också…


Authors down under: Katherine Mansfield, Frank Sargeson, Janet Frame, med flera…

Av IVO HOLMQVIST Auckland Writers & Readers Festivalkan inte mäta sig med Bokmässan i Göteborg, varken i fråga om programutbud, antalet utställande förlag, eller publiktillströmning. Men årets upplaga som just avslutats, den tionde i ordningen, var välbesökt och aktiviteterna varierande.…


B. Akunin – oslagbar rysk deckare

Av BARBARA CZARNIAWSKA På 1990-talet berättade en av mina italienska vänner om en ny deckarförfattare översatt från ryska till italienska: B. Akunin. Jag läste en av hans böcker och kollade sedan…


Béla Tarrs apokalyps

Bo Gustavsson presenterar den ungerske filmregissören Béla Tarr – en regissör för cineaster och nördar – och hans filmer, särskilt Turinhästen som enligt Tar själv ska vara hans sista film.  Den ungerske filmregissören Béla Tarr är ett namn för…


Belgitude

Av EVA MATTSSON – Säg nåt på belgiska! – Det kan jag inte. – Varför då, har du inte lärt dig belgiska? – Nä, för det finns inget som heter så. Varken magistern eller klasskamraterna visste…


Besök i det arkadiska arkivet

I Svante Bäckströms gripande debutroman Så höjer sig landet (Atlas, 2020) får den döende modern säga till sin son Anders, en bortom pliktförgätenhetens gräns naturdyrkande hemmansägare i Norrlands tidiga 1800-tal, att även hans far ju varit svag för naturens skönhet,…


BLAND SANDSTRÄNDER OCH STORKAR
Johannes Bobrowskis litterära landskap

Anders Björnsson, som rest i den tyskspråkige författaren Johannes Bobrowskis fotspår till Europas mitt, till staden Marjampole i Litauen, reflekterar i en längre essä över hur Bobrowskis författarskap präglats av en värld sammansatt av många olika kulturer, religioner och språk, den slaviska…


Boris Pahor – Necropoli

Boris Pahors Necropoli är en smärtsam, ja, ångestfylld läsning. Jag har läst många skildringar av livet i nazismens koncentrationsläger och utrotningsläger. Men knappast någon gång har jag läst en beskrivning som öppnar sådana avgrunder av mänsklig ondska och offrens elände.…


Carmaux, Jaurès, Balzac och Almqvist

Av LENA KÅRELAND Jag brukar då och då besöka staden Carmaux, ett tiotal mil nordost om Toulouse i sydvästra Frankrike. Det är en gammal gruvstad, där man började bryta kol redan på 1700-talet. Numera är gruvbrytningen nedlagd, och Carmaux är…


Céline

För femtio år sedan avled den franske författaren Céline, vars egentliga namn var Louis-Ferdinand Destouches. Hans författarskap är ytterst särpräglat, och den bild av världen och tillvaron som träder fram i hans verk utmärks av främlingskap och nihilism. Språkligt och…


Cher Ami

Av LARS LINDVALL I en av många böcker om första världskriget, dess förhistoria och förlopp läste jag själv för första gången om en brevduva som för sina insatser i tjänst hos den amerikanska 77e Infanteridivisionen i Frankrike belönades med den…


Dante och den moderna världen

Den 13 eller 14 september 2021 var det 700 år sedan Dante Alighieri dog. I Italien firas Anno Dantesco, Danteåret, med en mängd kulturevenemang, inte minst i Florens där han föddes och i Ravenna där han ligger begravd. Bo Gustavsson…


De andras humorlöshet: Om yttrandefrihet och satir

I vår tid finns det förmodligen få anklagelser som är lika allvarliga som att säga att någon saknar humor. Humor anses allmänt, åtminstone i vår del av världen, vara ett omistligt värde, och även vittna om en tolerant personlighet med…


De isolerade ögonblickens små historier 
Sensationen Adelheid Duvanel

Hennes liv var tragiskt och hennes verk är fullt med outsiders i en till synes tröstlös tillvaro, men hennes unika, konstfulla kortprosa lämnar ändå läsaren slagen med häpnad. I samlingsvolymen Fern von hier har hennes berättelser gjorts tillgängliga igen. Med…


De ovanliga och det vanliga

Vad vore världshistorien utan alla outsiders, fantaster och banbrytande utforskare av livet? Hur hade världen sett ut om den inte emellanåt släppte fram de individer som inte nöjer sig med tingens ordning eller etablissemangens skrivna och oskrivna lagar, utan drivs…


Dea Loher, Volker Lösch och tysk teater

Av MARGARETA FLYGT Politisk samhällsdebatt har blivit ett kännetecken för tysk teater. Kritiken i pjäserna är ofta svidande – och det finns ett publikt intresse för att den ska gestaltas konstnärligt. Den politiska teaterns status i det offentliga samtalet är…