En rörelse i samtidens litteratur, den italienska ”nya epiken”, företrädd bland andra av det anonyma kollektivet Wu Ming, utnyttjar vissa särdrag i den episka berättelsen, men har ersatt den tidigare ensamme hjälten med folket. I Giuseppe Gennas roman Dies…
- Dixikon
Ur arkivet:
Våld på teaterscenen – Theresa Benér
För fem år sedan spelades den brittiske dramatikern Sarah Kane för första gången på National Theatre i London. Det var regissören Katie Mitchell som satte upp pjäsen Cleansed, på svenska Befriad. Regissören har själv sagt att det hon lockades av…
Ur arkivet: ”Seende iaktta vad vi ser”
Om reseskildringen som genre & Glad påsk!
Inför stundande påskhelg vill jag passa på att lyfta fram en förhållandevis nyligen publicerad essä: Rebecka Kärdes ”Seende iaktta vad vi ser” Om reseskildringen som genre. Essän ställer många frågor kring resandets, seendets och skildrandets praktik. Och om reseskildringen som…
Ur arkivet: En vinterresa
Olivier Bellamy – Un hiver avec Schubert
Så här dagarna efter vårdagjämningen när pandemin fortsatt håller sitt grepp om samhällslivet vill jag passa på att lyfta fram en artikel ur Dixikons arkiv från 2016, där Ingar Gadd skrev om Olivier Bellamys Un hiver avec Schubert. Jag tänker…
Ur arkivet:
Patria – Fernando Aramburu av Henrik Nilsson
En av höstens och vinterns stora TV-succéer är HBO:s filmatisering av Fernando Aramburus roman Patria. Henrik Nilsson skrev om romanen som 2016 var en enorm kritiker- och läsarframgång i Spanien: ”Den mörka fonden är den konservativa, obevekliga kontroll med vilken…
Ur arkivet till minne av Tomas Forser
Häromdagen gick Tomas Forser bort. Forser var professor emeritus i litteraturvetenskap, tidigare kulturchef på G-P, f.d. chefredaktör för Ord & Bild, teaterkritiker, dramaturg och uppskattad universitetslärare. Han var också skribent på Dixikon och för att hedra hans minne lyfter vi…
Epigenetik och arvsynd
En brevväxling (I)
Vår arvsmassa, vårt DNA, innehåller våra gener, som finns i alla kroppens celler och epigenetiken avgör vilka gener som aktiveras var i kroppen. Men det rör sig inte om ett slutet system, utan det kan påverkas också av vår yttre miljö så…
SOLDATER RÄDDADE UR GLÖMSKAN
Om Ceux de 14 av Maurice Genevoix
I år är det 100 år sedan första världskriget avslutades. Lars Lindvall uppmärksammar i samband med det den franske fänriken Maurice Genevoix, senare medlem i franska akademien, som blev svårt sårad vid Les Éparges, ett av alla meningslösa slag under…
BÅLGETINGARNAS ANKOMST
Om Yamen Manais L’Amas ardent
Det vilar ett sagoskimmer över den brännande aktuella romanen L’amas ardent av den tunisiske författaren Yamen Manai, född och uppvuxen i Tunis men numera bosatt i Paris. I romanen, som är flerfaldigt prisbelönad, skildras hur en fredlig biodlares egna bin…
The Peregrine
Om J A Baker och ett nytt sätt att skriva om natur
Torgny Nordin om en prisbelönt bok om pilgrimsfalken, skriven av en nästan helt okänd författare, som också förblir okänd boken igenom, en bok med litterärt och inte ornitologiskt syfte, som kom att lägga grunden för ett helt nytt sätt att skriva…
Alienationen är tillbaka
Om den tyska filosofen Rahel Jaeggi
Ulf Eriksson skriver om den tyska sociologen och filosofen Rahel Jaeggi som med stöd i kritisk teori sökt uppdatera begreppet alienation – upplevelsen av att inte känna igen sig i sina önskningar och att allmänt lida av att i sitt handlande och…
De vita männnens stora krig
Arnold Zweigs hexalogi om första världskriget
I år är det 100 år sedan första världskriget slutade. Vid sidan av de mer välkända litterära verken som Remarques ”På västfronten intet nytt” eller Ernst Jüngers ”I stålstormen” är Arnold Zweigs bok ”Kampen om sergant Grischa”, en av de…
STEPHEN GREENBLATT
The Rise and Fall of Adam and Eve
Berättelsen om Adam och Eva har ofta tagits i anspråk för att försöka förstå vissa grundläggande drag hos mänskligheten: Var kommer vi ifrån? Har vi alla samma ursprung? Hur kommer det sig att vi känner skam? Och varför är vi…
Berättelser ur ”verkligheten”
Om Jean Echenoz och Javier Cercas
Jean Echenoz är sedan länge en av Frankrikes mest uppskattade författare. Trots upprepade försök av det heroiska förlaget Lind & Co har hans böcker inte fått fotfäste i Sverige. Det är något i det franska som stöter på motstånd hos…
Lyssna på Dixikon!
Nu finns Dixikon som radioprogram på kulturkvarten.se.
I samarbete med tidskrifterna Glänta och Ord & Bild och produktionsbolaget Umami i Malmö lanserar Dixikon en podcast. Programmen bygger på innehållet i tidskrifterna, varar i ungefär en kvart, och texterna läses av skribenterna själva. De tre första programmen ligger…
Giorgio Fontana – Morte di un uomo felice
Av ÅKE MALM Just när jag lagt boken åt sidan och börjat tänka på denna presentation, kom nyheten att Morte di un uomo felice valts att ingå i la…
Rosetta Loy – Gli anni fra cane e lupo
Av ÅKE MALM För en tid sedan diskuterade media här i Italien den senaste rapporten från informationsinstitutet Demoskopea. Den berättade att ’ndrangheta, Kalabriens egen maffiaorganisation, har…
Stanley Aronowitz – Taking It Big
Fri radikal i konformismens samhälle Av ANDERS BJÖRNSSON C. Wright Mills (1916–1962) var en samtida med John F. Kennedy och dog vid exakt samma ålder som denne. Deras…