”Ett dygn utan invandrare”

Av MARGARETA ZETTERSTRÖM När främlingsfientlighet, rasism och islamofobi frodas lite varstans i Europa skulle man i förstone kunna tro att det franska initiativet ”ett dygn utan invandrare” är ett utslag av just detta.…


Appell för pressfrihet

Av MARGARETA ZETTERSTRÖM I en demokrati med lagstadgad yttrande- och tryckfrihet måste den folkvalda regeringen tåla kritisk granskning från pressens och övriga mediers sida. Särskilt viktigt borde detta vara i Italien där den…


Away from keyboard!

Av MARGARETA ZETTERSTRÖM Det hjälpte inte. Trots att häggen för länge sedan blommat ut och även syrenerna vissnat är jag fortfarande lika trött och olustig. Jag sitter varje dag vid min…


Back to keyboard!

Av MARGARETA ZETTERSTRÖM Så är jag då tillbaka vid tangentbordet igen — efter en lång och (så gott som) fullständigt nät- och datorfri semester. Urkopplad, nerkopplad…


Berlin på gott och ont

  Av MARGARETA ZETTERSTRÖM Berlin har ett kulturutbud, speciellt i fråga om klassisk musik, som gör besökaren alldeles överväldigad. Det är inte bara antalet konserter som imponerar utan också själva kvaliteten i utbudet. Samt den alldeles självklara rangplats musiken, generellt,…


CAMORRAN ÄR INTE VÄRD ETT SKIT!

Även en gammalmodig människa som älskar prasslet av papperstidningar måste erkänna att internet är en välsignelse när det gäller möjligheten att via nätet följa utländsk press. Naturligtvis hade jag helst själv velat vara på plats under minnesdagen för maffians och…


En nagel i ögat på de västerländska oljebolagen

Precis när jag tänkte skriva något lyriskt — och garanterat opolitiskt — om vårfåglar, vitsippor och nyutslagna björkar fick jag syn på en artikel i la Repubblica som jag bara måste kommentera. Av den enkla anledningen att den anknyter till…


En språklig själsfrände

Av MARGARETA ZETTERSTRÖM Jag började min skriftställarbana som litteraturkritiker men skriver idag bara undantagsvis recensioner. Ofta är det skönt att nu kunna läsa böcker helt förutsättningslöst, utan att behöva samla sig till ett värdeomdöme, men ibland känns det ändå som…


Felix Mendelssohn återupprättad

Av MARGARETA ZETTERSTRÖM Jag uppskattar Göran Rosenberg som författare och journalist. Jag är inte alltid enig med honom men gillar hans sätt att skriva. Kunnigt, engagerat och hela tiden med en personlig ton och en personlig närvaro i texten. Hans…


Frågor utan svar

Trots att konstitutionsutskottet är riksdagens tyngsta kontrollmakt är intresset för dess granskningar minimalt. Det konstaterade Maria Abrahamsson den 3 april på Svenska Dagbladets ledarsida och påpekade också att KU självt tycks ta sin uppgift med en klackspark: – ”Varför lät…


Från min franska förort (2)

Av MARGARETA ZETTERSTRÖM I dag hade jag tänkt berätta om hur mitt förortsliv förflyter i rent språkligt avseende, alltså min pendling mellan svenska, italienska och franska. Men först måste jag relatera en…


Från min franska förort (3)

Av MARGARETA ZETTERSTRÖM Under veckoslutet är det inte mina vardagsrutiner som gäller. Ingen promenad genom parken för att köpa tidning på Tabacen. Inget sammanträffande med Monsieur Le Fleuve.…


Från min franska förort (4)

Av MARGARETA ZETTERSTRÖM Jag vaknar på svenska, med te på sängen och skummande av svenska tidningsrubriker på nätet (först radioekots nyhetssammanfattning, sedan de morgontidningar jag brukar läsa hemma, alltså DN, Svenskan och Upsala Nya…


Från min franska förort (5)

Av MARGARETA ZETTERSTRÖM Måndagsmorgon, två grader kallt, rimfrost på bilarnas rutor men ännu ingen ishinna på dammarna i parken. I lördags natt var det några (ungdomliga busfrön eller mystiska vilddjur på jakt efter föda,…


Från min franska förort (6)

Av MARGARETA ZETTERSTRÖM Denna söndag bestämde vi oss för att åka in till Paris först på eftermiddagen. Lördagsturen dit blev nämligen mycket jobbigare än vad vi räknat med och vi var i akut behov av…


Från min franska förort (7)

Av MARGARETA ZETTERSTRÖM I går, på Allhelgonadagen eller Toussaint som det heter i Frankrike, stannade jag kvar här ute i Bures sur Yvette. Annars har ju Parisbesök…


Hägern har kommit – Fransk bloggino (2)

Av MARGARETA ZETTERSTRÖM När jag i morse återvände hem genom parken, med tidningen Libération i en kasse i handen, tyckte jag att det var lite mörkare och skummare än vanligt. Kanske hade jag av…


Hjälte i prästrock

Den 19 mars var det femton år sedan camorran mördade prästen don Peppino Diana i Neapelförorten Casal di Principe. Författaren Roberto Saviano, som själv är uppväxt där och redan i boken Gomorra ägnade ett helt kapitel åt denne präst, påminner…


Höjden av tragik

Av MARGARETA ZETTERSTRÖM Är Erik Gandinis Videocracy en slagkraftig kritik av tillståndet i Berlusconis Italien, en film som skulle kunna få italienarna att överge de glättade och fördummande tv-programmen och börja söka sig mer seriös information och kultur? Eller fungerar…


Hur Simone de Beauvoir blev Simone de Beauvoir

Rent principiellt anser jag att endast av författaren själv för publicering avsedda och godkända texter bör utges. Men säg den regel som inte lockar till undantag! Själv har jag med glödande ögon slukat brevväxlingen mellan Jean-Paul Sartre och Simone de…


Invandring eller tillvandring?

AV MARGARETA ZETTERSTRÖM Jag har de senaste åren bott en hel del i Berlin och brukar inte tycka att den dagliga kvarten tv-nyheter på kvällen är någon höjdare precis vad gäller effektiv journalistik och nyhetsförmedling. Men jag har ändå under…


Italienska mysterier

Är man, som jag, intresserad av Italien kan man inte undgå att också bli intresserad av Italiens mysterier, alla dessa hemliga aktiviteter under ytan som ibland går i dagen i form av mord, attentat, korruptionsorgier och sammansvärjningar mot det demokratiska…


Klappjakt på romer i Milano

Av MARGARETA ZETTERSTRÖM På morgonen den 19 november kom grävskoporna till romernas läger vid via Rubattino i Milano. Och inte bara grävskopor utan också ett hundratal poliser och karabinjärer med full kravallutrustning,…


Klasskonflikter i krisens spår

Den ekonomiska krisens bistra effekter har, i många länder, utlöst en flod av protester, inte minst i Frankrike där arbetarna på flera fabriker låst in sina chefer som svar på nedläggningar, nerskärningar och varsel. – ”Människor känner sig lurade”, säger…


Kulturell kräftgång

Jag måste erkänna att jag skrattade högt när jag för några veckor sedan läste en artikel av Jesús Alcalá på Expressens kultursida. Inte så mycket åt själva hans ärende, att slå ett slag för den juridiska professionens ställning i Svenska…


Läsning med förhinder…

Den fransk-amerikanske författaren Jonathan Littells roman Les Bienveillantes gjorde succé när den utkom 2006. Den har också belönats med flera prestigefyllda litterära priser och översatts till många språk. Även i vårt land var de flesta kritiker entusiastiska och hälsade De…


Från min franska förort

Av MARGARETA ZETTERSTRÖM Egentligen har jag inte tid att blogga just nu. Jag sitter mitt uppe i en översättning från italienska (vilken bok det rör sig om är än så…


Mellan hägg och syren

Av MARGARETA ZETTERSTRÖM I slutet av maj varje år grips jag av akut arbetsovilja och plötsligt påkommen antiintellektualism. Jag blir gråtmild, diffust sorgsen och känner avsmak för de vardagliga sysslorna. Jag längtar bort från…


Modernt medeltidsbygge

Av MARGARETA ZETTERSTRÖM Dixikon visste inte hur rätt det var att illustrera mitt blogginlägg Back to keyboard! med ett foto av Södra Råda gamla kyrka…


Nobbade italienska författare

Naturligtvis är inte Nobelpriset någon absolut och objektiv mätare av litterär kvalitet. Många är de stora och betydande författare som förbigåtts. Och lika många är de intetsägande andraplansfigurer som krönts med ära och pengar. Ändå, eller just därför, upphör aldrig…


Om en försvunnen röd anteckningsbok

”När domaren Giovanni Falcone mördades av maffian i maj 1992 insåg kollegan Paolo Borsellino att det nästa gång var han själv som stod i tur. Han använde fristen till att försöka ta reda på vilka utomstående krafter (i stat och…


Över eller under lagarna?

Förr i tiden hette det om envåldshärskare att de var ”legibus soluti”, lösta från lagarna. De stod alltså över lagen och hade rätt att handla totalt efter eget gottfinnande. Gäller samma sak idag för Israel och dess bundsförvant USA?  Anser…


På andra sidan Medelhavet

I libyska fängelser sitter människor vars enda brott är att de försökt ta sig från Afrika till Europa. De flesta har gripits i vattnen strax söder om den italienska ön Lampedusa. På denna lilla ö, som ligger närmare Tunisien och…


Prerafaeliternas verklighetsflykt

Jag har hela våren tänkt åka till Stockholm och titta på utställningen Prerafaeliterna på Nationalmuseum. Visserligen har jag alltid, ända sedan jag studerade konsthistoria på sextiotalet, tyckt förfärligt illa om dessa engelska skönandar som 1848 bildade The Pre-Raphaelite Brotherhood. Men…


Senaste hägernytt — Fransk bloggino (3)

Av MARGARETA ZETTERSTRÖM På min morgonpromenad till tidningsbaren passerar jag övre dammen, den som ligger på sluttningen, och konstaterar reflexmässigt att där inte står någon häger idag heller. Jag konstaterar också att träden…


Sverige vår hemliga längtan

Av MARGARETA ZETTERSTRÖM Inga morgontidningar i brevlådan, eftersom det är helgdag. I stället vaknar jag till idel svensk musik i radions P2: Lars-Erik Larssons Pastoralsvit, Hugo Alfvén, Wilhelm Peterson-Bergers Intåg i sommarhagen, Franz Berwald, Jussi Björling sjungande Till havs, Jan…