Las experiencias del deseo. Eros y misos
Jesús Ferrero

omslag
Klicka på omslaget för att komma till bokhandeln
Av ULF ERIKSSON
Romanförfattaren Jesús Ferrero vann för några år sedan Anagramas prestigefyllda essäpris med sin originella bok om begärets betydelse.

Ferrero, som under studietiden i Paris följde bland annat Lacans, Lévi-Strauss, Foucaults, Deleuzes och Barthes seminarier, använder en enkel fyrställig modell.

Utifrån de grekiska begreppen eros och misos behandlar han vår kärlek till andra och till oss själva respektive vårt hat till andra och till oss själva.

Med lättfattlig pregnans och utan moralism undersöker han mot den bakgrunden dels ”erotiska” fenomen som egoism och självförhärligande, stolthet och högfärd, beundran och idoldyrkan, sexuell besatthet, karriärism och girighet; dels ”misoiska” fenomen som självplågeri, leda, missbruk och skam, liksom misantropi, avund, svartsjuka, hämnd och krigshets.

En illusionslös men också varm och tolerant belysning av mänskliga drivkrafter.

 

– KLicka här för att komma till Ferreros egen blogg där han i intervjuform skriver om boken

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).