José Lenzini – Les Derniers Jours de la vie d’Albert Camus

Köp boken här
Köp boken här
Av LENA KÅRELAND

Den 4 januari 2010 är det femtio år sedan Albert Camus omkom i en bilolycka.

Hans författarskap räknas idag till ett av de mest betydande i Frankrikes litterära historia, och Frankrikes president Nicolas Sarkozy har nyligen föreslagit att stoftet efter Camus ska flyttas från den lilla kyrkogården i Lourmarin i Sydfrankrike till Panthéon i Paris.

Det är nog inte särskilt troligt att kvarlevorna efter Camus, känd för sin anspråkslöshet och motståndare till alla konventionella ärebetygelser, skulle platsa bland de pompösa hjältegravarna i Panthéon.

I en finstämd skildring, Les Derniers Jours de la vie d’Albert Camus av José Lenzini, som tidigare gett ut tre andra skrifter om Camus, ges en bild av den sista tiden i författarens liv.

Lenzini visar hur Camus hade många planer på att förnya sitt skrivande och slå sig in på nya vägar – bl.a. ville han ägna sig mer åt teatern och även filmen. Alla hans projekt krossades brutalt, då bilen som han åkte i tillsammans med sin förläggare kolliderade med ett träd på vägen mellan Sydfrankrike och Paris.

 

▸ ”Aujourd´hui maman est morte. Ou peut-être hier, je ne sais pas.” Hör Albert Camus själv läsa L´Ètranger (hans läsning börjar 2 minuter in i videon):

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon. Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag bekräftar att jag vill prenumerera på Dixikons nyhetsbrev.
Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).