Jordi Gracia – Estado y cultura

Av ULF ERIKSSON

Efter inbördeskriget följde i Spanien en trettiofemårig diktatur vars första decennier var mångomvittnat mörka, inte minst för de intellektuella.

Undertiteln på litteraturhistorikern Jordi Gracias aktualiserade doktorsavhandling lyder i svensk översättning: ”En kritisk medvetenhets uppvaknande under frankismen, 1940-1962”. Utifrån delvis nya källor följer Gracia hur det intellektuella motståndet och det konstnärliga skapandet odlades, under former och i hägnet av institutioner som han menar att man i Spanien senare delvis tenderat att glömma. Viktiga tidskrifter och bokförlag grundades från och med femtiotalet av människor som under svårast tänkbara omständigheter envist testade det repressiva systemets gränser.

Estado y cultura erbjuder ett stycke fascinerande närhistoria om de på många sätt ofullständigt kända grunderna för den spanska demokratin.

© Ulf Eriksson

Mer att läsa

Läs också om Javier Cercas bok om händelserna den 23 februari 1981, då överste Antonio Tejero stegade in i deputeradekammaren i Madrid tillsammans med en beväpnad trupp och inledde ett försök till statskupp. Kung Juan Carlos I tillbakavisade kuppförsöket och anslaget mot demokratin i ett berömt TV-tal. Redan dagen därpå var kuppförsöket över. Händelserna då, i Spanien kallade 23-F, är liksom de ledande personerna föremål för Javier Cercas (bl.a. Soldados de Salamina) nyutkomna (2009) bok Anatomía de un instante.

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon. Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag bekräftar att jag vill prenumerera på Dixikons nyhetsbrev.
Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).