Av ULF ERIKSSON
Efter inbördeskriget följde i Spanien en trettiofemårig diktatur vars första decennier var mångomvittnat mörka, inte minst för de intellektuella.
Undertiteln på litteraturhistorikern Jordi Gracias aktualiserade doktorsavhandling lyder i svensk översättning: ”En kritisk medvetenhets uppvaknande under frankismen, 1940-1962”. Utifrån delvis nya källor följer Gracia hur det intellektuella motståndet och det konstnärliga skapandet odlades, under former och i hägnet av institutioner som han menar att man i Spanien senare delvis tenderat att glömma. Viktiga tidskrifter och bokförlag grundades från och med femtiotalet av människor som under svårast tänkbara omständigheter envist testade det repressiva systemets gränser.
Estado y cultura erbjuder ett stycke fascinerande närhistoria om de på många sätt ofullständigt kända grunderna för den spanska demokratin.
© Ulf Eriksson
Mer att läsa
Läs också om Javier Cercas bok om händelserna den 23 februari 1981, då överste Antonio Tejero stegade in i deputeradekammaren i Madrid tillsammans med en beväpnad trupp och inledde ett försök till statskupp. Kung Juan Carlos I tillbakavisade kuppförsöket och anslaget mot demokratin i ett berömt TV-tal. Redan dagen därpå var kuppförsöket över. Händelserna då, i Spanien kallade 23-F, är liksom de ledande personerna föremål för Javier Cercas (bl.a. Soldados de Salamina) nyutkomna (2009) bok Anatomía de un instante.