Jordi Gracia – Estado y cultura

Av ULF ERIKSSON

Efter inbördeskriget följde i Spanien en trettiofemårig diktatur vars första decennier var mångomvittnat mörka, inte minst för de intellektuella.

Undertiteln på litteraturhistorikern Jordi Gracias aktualiserade doktorsavhandling lyder i svensk översättning: ”En kritisk medvetenhets uppvaknande under frankismen, 1940-1962”. Utifrån delvis nya källor följer Gracia hur det intellektuella motståndet och det konstnärliga skapandet odlades, under former och i hägnet av institutioner som han menar att man i Spanien senare delvis tenderat att glömma. Viktiga tidskrifter och bokförlag grundades från och med femtiotalet av människor som under svårast tänkbara omständigheter envist testade det repressiva systemets gränser.

Estado y cultura erbjuder ett stycke fascinerande närhistoria om de på många sätt ofullständigt kända grunderna för den spanska demokratin.

© Ulf Eriksson

Mer att läsa

Läs också om Javier Cercas bok om händelserna den 23 februari 1981, då överste Antonio Tejero stegade in i deputeradekammaren i Madrid tillsammans med en beväpnad trupp och inledde ett försök till statskupp. Kung Juan Carlos I tillbakavisade kuppförsöket och anslaget mot demokratin i ett berömt TV-tal. Redan dagen därpå var kuppförsöket över. Händelserna då, i Spanien kallade 23-F, är liksom de ledande personerna föremål för Javier Cercas (bl.a. Soldados de Salamina) nyutkomna (2009) bok Anatomía de un instante.

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).