Av ÅKE MALM
Berlusconi fortsatt straffrättsligt immun?
De sista skälvande minuterna passerar långsamt i väntan på beslutet. Corte Costituzionale håller överläggning. Om några timmar, kanske, kan ett beslut komma. Frågan de 15 författningsexperterna skall svara på är denna: är den lag som Berlusconiregeringen tvingade igenom i parlamentet, författningsvidrig eller ej?
Och som jag förklarade i senaste bloggen. Det handlar om en lag som undantar landets fyra högsta ämbeten från straffrättsligt ansvar. Men den som skall skyddas – även denna gång – är Silvio Berlusconi. Han anklagas för att ha mutat en domare i det skiljedomsförfarande som går under namnet Lodo Mondodari. Jag utgår från att intresserade har läst mitt försök till förklaring i förra bloggen. Nu återstår bara utfallet i Författningsdomstolen.
Under tiden hänger vi oss åt Berlusconis försvarsadvokaters hänryckande utvidgningar av grundlagen.
– Konseljpresidenten är inte en primus inter pares, den främste bland jämlika, utan en primus super pares, hävdade Gaetano Pecorella.
– Det är riktigt att lagen gör alla jämlika, underströk Niccolò Ghedini. Men det är inte säkert att lagens tillämpning behöver vara det (”La legge è uguale per tutti, ma non necessariamente lo è la sua applicazione”).
La Repubblica har frågat rader av författningsjurister, och dessa äro i detta land legio, vad de tycker om dessa uttalade principer.
Alessandro Pace, som är ordförande i Italienska föreningen för costituzionalisti och advokat vid åklagarämbetet i Milano:
– När det gäller ministrars brott är konseljpresidenten endast en primus inter pares. Detta står att läsa direkt i paragraf 96 i grundlagen.
Stefano Merlini, costituzionalista i Florens:
– Jag häpnar – man har endast tagit hänsyn till regeringschefens ställning och detta är chockerande: nu glömmer man bort att detta “lodo” gäller fyra statliga ämbeten.
Gaetano Azzariti, docent i författningsrätt vid la Sapienza (Roms äldsta och största universitet):
– Här försöker man bygga under tesen att lodo Alfano inte är något annat än ett regeringschefens privilegium, att det gäller bara detta ämbete och inte de övriga tre högsta ämbetena i Staten. Istället är det så att i konstitutionell rätt kan ingen vara primus super partes. Att hävda detta visar på en grav konstitutionell icke-kultur (”incultura”).
Tidningen har hört många fler. Men det här visar att striden bara har börjat. Hur utslaget än blir kommer debatten att rasa vidare.
Goda råd
Tre företagsledare blockerades under några timmar igår i sina kontor i Colleferro, strax söder om Rom. Alstom har beslutat att lägga ner tågfabriken där och de återstående 150 anställda – för tio år sedan var de 500 – blir arbetslösa. Tidigare på dagen hade byråerna hävdat att Alstomsledningen var kidnappad. Men några timmar senare kom förklaringen: – Sedan vi fick veta att om nio månader är vi arbetslösa, rådde vi ledningen att inte lämna fabriken, förklarar en av de inblandade fackliga ombudsmännen.
Förbud mot att bära burka?
Lega Nord har lagt fram ett förslag att det skall införas förbud mot att bära burka i Italien. Resonemanget är till synes logiskt. Enligt en lag från 70-talet när landet kämpade mot terrorister, Röda brigader och mycket annat, infördes ett förbud att använda heltäckande hjälm eller annat som förhindrade en snabb identifiering.
– Om det råder förbud för vanliga italienare att gå maskerade borde detta gälla även invandrare, hävdar Lega Nords Roberto Cota. Straffsatsen skulle vara upp till 2 års fängelse och böter upp till 20.000 euro.
– En lag av det här slaget skulle tvinga många muslimska kvinnor att förbli inlåsta i sina hem, hävdar Donatella Ferranti, PD:s representant i deputeradekammarens justitieutskott.
Men det är ingen tvekan om att det finns en stor majoritet medborgare från båda lägren som är positiva till en lag av det här slaget.
Dödshot från camorran
Sandro Ruotolo, ett ankare vid Michele Santoros sida i talkshowen Annozero, har fått dödshot efter sina reportage om Italiens maffior. Senast från den napolitanska camorran. Han berättar att han känt sig utsatt för bevakning och skuggning. I det anonyma brevet med dödshotet avslöjas detaljer som visar att så verkligen varit fallet.
– Det är inte bara jag som dödshotats. Även min familj. Och det sätter skräcken i mig, säger Ruotolo.
Åke Malm