Av RICHARD SWARTZ
Det behövdes en kris för euron och därmed också för EU för att skaka grundvalarna för tyskarnas tilltro till Europa. Men nu har tvivlarna och kritikerna börjat infinna sig i tät följd på den offentliga scenen i Europas viktigaste land, och en av de mer färgstarka är den polskfödde Henryk M. Broder, provokatör och samhällskritiker, därtill polemiskt orädd på ett sätt som är ovanligt i Tyskland.
Broders senaste bok är en samling essäer och artiklar, skrivna med hans karaktäristiska schwung och fräckhet, texter som inte oväntat är starkt kritiska till det europeiska samarbetet. Europa skulle ha urartat till en idé som numera går bärsärkagång, ett institutionellt samarbete som i den nuvarande krisen ökar i stället för minskar skillnaderna mellan de 28 medlemsstaterna. Just försöken till politisk och ekonomisk homogenisering skulle enligt Broder vidga sådana klyftor.
Hans kritik är av det principiella slaget, men ofta får enskilda politiker klä skott för allt elände: särskilt skjuter han in sig på ledande politiker eller makthavare som Merkel, Draghi eller Barroso.
Inte heller oväntat kritiserar han även Bryssels nitiska strävan att byråkratiskt lägga sig i detaljer och så förarga européerna, en kritik som man tror sig ha hört förut. Originell blir Broder dock när han – i stället för den lösning på Europas problem som han tillstår att han inte har – föreslår ett moratorium: under denna påtvingade paus skulle EU avstå från alla slags större projekt. I stället ska en stor debatt om framtiden initieras, en ”debatt som alla kan deltaga i”.
Men var denna europeiska offentlighet finns eller hur den lagom till moratoriet ska kunna skapas, förtäljer Broder inte.
 
– Se ett samtal med Broder från Frankfurter Buchmesse här: