Första världskriget
Herfried Münkler – Der grosse Krieg. Die Welt von 1914 bis 1918

Klicka på omslaget för att komma till bokhandeln
Klicka på omslaget för att komma till bokhandeln
Av RICHARD SWARTZ

Att hundra år gått sedan det första världskriget bröt ut har naturligtvis framkallat en internationell lavin av böcker, så också på tyska. Herfried Münkler, kanske Tysklands främste krigshistoriker, professor i politisk teori och idéhistoria vid Humboldtuniversitetet i Berlin, har vid sidan av Jörn Leonhard (Die Büchse der Pandora) skrivit den mest uppmärksammade, redan såld i ett halvdussin upplagor. Särskilt har uppmärksammats att Münkler ger en helt annan bild av kriget än den som alltsedan början av sextiotalet varit helt dominerande i Tyskland: enligt Fritz Fischer skulle Tyskland och Österrike-Ungern inte bara vara de huvudansvariga utan Berlin också ”kallblodigt och medvetet” ansträngt sig för att få igång kriget.

Mot denna tes polemiserar Münkler genom att låta sin framställning av kriget präglas av vad han menar saknas hos Fritz Fischer. Främst då det breda, internationella perspektivet: Fischer använder sig nästan uteslutande av tyska källor medan Münkler verkar hemma också i flera av de andra aktörernas arkiv. Det ger honom möjligheten att visa att tyskarna inte var ensamma om att vilja gå i krig, dessutom att i nästan alla Europas huvudstäder politiker och diplomater förlorade initiativet till generalstabsofficerarna och deras argument, baserade på ”militär nödvändighet”. Münkler har härvidlag säkert gjort en bestående insats genom att överge den nationella historieskrivningens provinsiella perspektiv.

>Likaså menar han att Fischer för att driva sin tes om Tyskland som krigsanstiftare tvingas sudda ut skillnaden mellan teori och praktik. Militärernas rutinplanering och krigsspel, politikernas hypotetiska diskussioner mellan skål och vägg, blir till bevis för avsikt och faktisk oundviklighet. Men enligt Münkler kan den viktiga frågan om politiskt ansvar inte ens diskuteras innan man gör upp med gängse föreställningar om vem som är skyldig eller ej.

Hans egen bok, på drygt 900 sidor, är ett sådant bidrag som samtidigt visar att kriget långt ifrån var oundvikligt, dessutom att den tyska sidan var illa förberedd, med allvarliga brister gällande ammunition, manskap och officerare jämfört med ryssar och fransmän. Därtill är boken mycket välskriven med djupa inblickar i både skyttegravarnas vardag och generalstabernas överläggningar.

 

Klicka här för att läsa Tommy Andersson om Deutschland im ersten Weltkrieg, av Hirschfeld & Krumeich
Klicka här för att Läsa Tommy Andersson om Münklers bok Macht in der Mitte om Tysklands nya roll i Europa

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).