”En underbar bok” tycker Rebecka Kärde om Barbi Markovićs Minihorror som i våras fick bokmässans i Leipzig årliga pris och där skräck, död och fasa bryter in i de båda huvudpersonernas medelklassvardag i Wien. Ett par, Mini och Miki,…
IRL på nätet?
Om Tonio Schachingers roman Echtzeitalter
Österrikaren Tonio Schachinger belönades förra året med Deutscher Buchpreis för sin roman Echtzeitalter (Realtidsålder) där huvudpersonen, som är elev i en fiktiv gymnasieskola med stora likheter med anrika Theresianum i Wien, flyr från skolans rigida värld in i en spelvärld…
Vad teatern kan
Om regissören Milo Rau
Den kontroversielle Milo Rau betraktas av många som en av Europas mest nytänkande film- och teaterregissörer. Med tysk bakgrund, men uppväxt i Schweiz, är han för närvarande verksam som konstnärlig ledare för teatern NT Gent i Belgien där han var…
Ur makens skugga
Om återupptäckta Veza Canetti
Den österrikiska författaren Veza Canetti debuterade redan 1932 men blev, efter att ha gift sig med den kommande nobelpristagaren Elias Canetti, hans ”maka och verksam i hans tjänst”, som hon själv uttryckte det. Först när hennes samlade litterära produktion gavs ut…
Farfar och spion
Roman om Kim Philby
En av 1900-talets mest kända spioner var Kim Philby, som spionerade för Sovjet, och som också kom att avsluta sina dagar där. Den som förmedlade den inledande kontakten var Edith Suschitzky, senare Edith Tudor Hart, senare fotograf. Om hennes farfar…
Lemberg, Lvov, Lviv
Europas bortglömda medelpunkt
Salomon Schulman skriver om Lutz Klevemans biografi över Lemberg, som en gång var huvudstad i det som var Galizien, som före de stora krigen låg mitt i Europa, som var mångspråkig och mångkulturell men härjades av krig, pogromer, massmord och förföljelser,…
Operetten i världen av igår (II)
Kosmopolitanismen
Citatet sammanfattar kosmopolitismen väl: Staden Wien, där böckerna översattes till dussintalet språk, relationen mellan hemorten…
Kejsarbal
Av MARGARETA FLYGT I Wien bjuds det in till 500 baler varje år – som om tiden stått still. Störst och mest känd är Kejsarbalen på nyårsafton men mest omdiskuterad…
Pavel Kohout – Mein tolles Leben mit Hitler, Stalin und Havel – Erlebnisse-Erkenntnise
Av RICHARD SWARTZ Pavel Kohouts memoarer redovisar ett centraleuropeiskt liv med stationer som Auschwitz (i barndomen och innan katastrofen), Prag och Wien och där han själv kongenialt uppträder…
Storm i balettglaset
Av MARGARETA FLYGT Det har blåst upp en storm i Centraleuropas balettglas. Att en skådespelare eller dansare klär av sig naken på scenen tillhör en av de mest överanvända symbolerna inom teater…
Minns i november…
Av IVO HOLMQVIST Senaste numret av The New Yorker (16 november) har ett vackert omslag med Chrysler Buildings art deco-skrapa mot en svart natthimmel, och därunder punkterna av neon och andra ljus.…