Filosofen som kom in från kylan 
Nietzsche, två italienare och 53 volymer anteckningar i DDR

Efter andra världskriget, då också Nietzsches rykte var ödelagt, begav sig två italienska antifascister till det då kommunistiska Östtyskland – där Nietzsche sågs som en statsfiende – och lyckades där med stor möda dechiffrera de tiotusentals av Nietzsches knappt läsbara…


Dimma, moln, stämningar 
Caspar David Friedrich 250 år

I år är det 250 år sedan Caspar David Friedrich – idag ansedd som artonhundratalets kanske viktigaste tyska konstnär – föddes i det som då var Svenska Pommern. En rad böcker har kommit ut inför jubileet, bland dem Florian Illies…


Kafélivet i Berlin 
På spaning efter en svunnen tid

Apropå Shachar M. Pinskers bok A Rich Brew skrev Salomon Schulman för en tid sedan här på Dixikon om den tidigare kafékulturen i Odessa med de klassiska kaféerna Fanconi, Libman och Robina och författarna som befolkade dem. Nu tar han…


Gud i Tredje riket 
Om tron och kyrkorna i medlöperiets tid

Religionen spelar sällan en framträdande roll i historiska genomgångar av nazismens förförelsekraft och Tredje rikets utveckling. I sin bok Gläubige Zeiten framhåller Manfred Gailus tvärtom religionen som ett centralt vardagsfenomen efter 1933 och gör en genomgång av de olika kyrkorna…


Det blå pianot
Om Else Lasker-Schüler

Else Lasker-Schüler (1869 – 1945) var en tysk poet, prosaist, bildkonstnär, pjäsförfattare och essäist och en av expressionismens främsta företrädare före och under mellankrigstiden. Hon presenteras här av Marie Tonkin. Folk vände sig om efter henne på gatan, skrev…


Spelfilmen och Tredje rikets uppkomst

Den mångsidige film- och kulturteoretikern Siegfried Kracauers livsgärning har nu för första gången blivit föremål för en omfattande biografi. Erik Tängerstad har läst den och tecknar konturerna av ett liv som rörde sig från Weimarrepublikens Frankfurt och Berlin till det…


Lemberg, Lvov, Lviv
Europas bortglömda medelpunkt

Salomon Schulman skriver om Lutz Klevemans biografi över Lemberg, som en gång var huvudstad i det som var Galizien, som före de stora krigen låg mitt i Europa, som var mångspråkig och mångkulturell men härjades av krig, pogromer, massmord och förföljelser,…


Berlin och kriget

Av PETER LANDELIUS Jag har nyligen blivit färdig med översättningen av den engelske historikern Roger Moorhouse’ bok ”Berlin At War”. Det har varit en intressant och givande erfarenhet,…