I Anton Jansons tredje och avslutande del i serien om tre tyska feminister, och deras olika sätt att förhålla sig till en religion med kvinnofientliga inslag, har turen kommit till Louise Dittmar. Influerad av Feuerbach menade hon att Gud och…
Tragedin och den postdramatiska teatern
Om Hans-Thies Lehmann
I den idag dominerande ”postdramatiska teatern” har – till skillnad från i den tidigare ”litteraturteatern” – texten och berättelsen fått en undanskymd roll till förmån för andra uttryck som performance, installationer, utställningar och ibland dans, film, videoprojektioner och musik, allt…
Musik i nationens tjänst
Ett tema med variationer
I sin bok The Necessity of Music redogör Celia Applegate för hur musiken i 1800-talets Tyskland kom att användas som ett medel för nationalistiska strävanden. Ruth Pergament har läst boken, vars ämne på flera sätt är högaktuellt också idag. …
Christoph Schlingensief
Av MARGARETA FLYGT Christoph Schlingensief (49), en av Kulturtysklands förgrundsgestalter, dog den 21 augusti efter flera års kamp mot cancern. Han arbetade som film-, teater- och operaregissör, författare…
Felix Mendelssohn återupprättad
Av MARGARETA ZETTERSTRÖM Jag uppskattar Göran Rosenberg som författare och journalist. Jag är inte alltid enig med honom men gillar hans sätt att skriva. Kunnigt, engagerat och hela tiden med en personlig ton och en personlig närvaro i texten. Hans…
Rüdiger Safranski – Romantik. Eine deutsche Affäre
Litteraturvetaren Mattias Pirholt: Filosofen Rüdiger Safranski, som gjort sig känd som en livfull skildrare av filosofiska öden som Schillers och Schopenhauers men också som globaliseringsteoretiker, tar i sin nya bok ett helhetsgrepp på…