I en förskräckande studie i medlöperi berättas i polska boken Ptaki krzyczą nieustannie (”Fåglarna skriker oavbrutet”) om den tyske vetenskapsmannen och ornitologen Günther Niethammer som med stöd av kommendanten Höss och i vetenskapens namn skapade ett naturreservat i anslutning till…
Spännande idéhistoria
Om Martin Mulsows lärdomsprov Überreichweiten
I dag har den tidigare världshistorian ofta fått ge plats åt konceptet globalhistoria, en mer balanserad historieskrivning, som tar hänsyn till växelspelet och de långa linjerna i kontakterna mellan olika delar av världen. Men hur förstå inte bara handeln utan…
Fåglar och hästar
Om Paolo Uccello (II)
Renässanskonstnären Paolo Uccello sökte inte med sitt måleri återge verkligheten utan verkligheten bakom den, skriver Johan Gardfors i den andra och avslutande delen av sin essä och visar hur hans försök att fånga rörelsen i tiden fått senare efterföljare som Eadweard…
Slavernas ursprung och Rysslands uppkomst
Plötsligt under 400-talet och till synes från ingenstans dök slaverna upp i Europa. Under medeltiden kom de att härska över halva Europa. Vilka var de? Varifrån kom de? För romarna var de barbarer, för de kristna hedningar. När Ryssland kristnades…
DEMONER OCH SKYDDSÄNGLAR
Om magens alla mikrober
Att virus kan vålla svår sjukdom har vi alla fått erfara detta år. Men långt ifrån alla mikrober, eller mikroorganismer, som virus, bakterier och svampar, är livsfarliga demoner utan många är istället människokroppens skyddsänglar. I boken Magtfulde mikrober: Hvad videnskaben…
Tro, vetande och evidens
Inte bara tidigare naturvetare, som Galilei och Kepler, har kunnat förena naturvetenskap med en tro på Gud, utan också nutida forskare som professorn i matematik och filosofi vid Oxfords universitet, John Lennox. Göran Molin har läst hans bok Can Science…
Dépasser Darwin
Didier Raoult
Av RUTH LÖTMARKER Ingen människa behöver någonsin känna sig ensam för varje människa är begåvad med ett rikt inre liv. Så spetsfundigt uttrycker sig den franske professorn i mikrobiologi,…
Sociolog utan gränser
Geir Angell Øygarden – Bagdad Indigo
Av TOMAS FORSER I Karl Ove Knausgårds Min kamp förekommer namnet Geir på åtskilliga sidor. Det refererar till olika personer i författarens tillvaro. Redaktörer, förläggare och kompisar. Den man…
Jacques Bouveresse – La connaissance de l’écrivain : Sur la littérature, la vérité et la vie
Av JACOB CARLSSON När Jacques Bouveresse, professor i språkfilosofi och epistemologi vid Collège de France, tar sig an frågan om litteraturens nytta och sanningsvärde, sker det i viss polemik med den postmodernism som ofta tenderar…
Personligt, essäistiskt och vetenskapligt
Av MERETE MAZZARELLA Nej, nästa gång skriver jag inte om essän, jag lovar. Men den här gången, ännu den här gången. Det slår mig att det kan vara intressant att jämföra Johannes Salminen med Peter Englund som är en rejäl…
Författarnas historia, tafflar och drottningpar
Nyheterna i finlandssvenska Hufvudstadsbladet gjorde ett underligt intryck igår: dels handlar det om den uppenbarligen av alla patienter så varmt uppskattade hemvårdaren som nu misstänks för något tiotal mord eller mordförsök, dels om högstadieskolan i Sibbo, kommunen strax öster om…
Om sinnlighet
Ifall någon uppmärksam läsare i likhet med mig oroat sig för tonåringsflickorna som halsade vinflaskor den 29 april så har jag ett lugnande besked: på Valborgsmässoafton läste jag i Uppsala Nya att det…