Kazuo Ishiguro – Nocturnes

Idag tilldelades Kazuo Ishiguro årets Nobelpris i litteratur. I anledning härav repriseras en text från 2010 om Ishiguros novellsamling Nocturnes. Five Stories of Music and Nightfall På jakt efter något helt annat i tidningsarkivet på Lunds universitetsbibliotek råkade jag för…


Livskraftiga kioskvältare

Av PETER LANDELIUS I år är det Dickensjubileum; jag påminns om min tidigaste ungdoms ivriga läsning av romaner som ”David Copperfield” och ”A Tale of Two Cities”, och…


Hur minns man det förnedrande?
Herta Müller och Oskar Pastior

Hösten 2009 utkom Herta Müllers roman Andningsgunga. Den hade inte kunnat skrivas utan hjälp av en medförfattare som dog under arbetet. Hans namn är Oskar Pastior. Som författare kunde Müller och Pastior knappast vara mer olika, men som vi ska…


Italienska böcker för mörka höstkvällar

Av MARGARETA ZETTERSTRÖM Årstidernas växlingar kan vi inte göra mycket åt. Men det är lättare att fördra det tilltagande mörkret om man i god tid skaffat sig stimulerande läsning.…


Vem dödade Dag Hammarskjöld?

Av IVO HOLMQVIST När jag för nu en hel del år sedan recenserade Iwo Wiklanders ”Det skall jag förklara senare” i köpenhamnstidningen Kristeligt Dagblad var det under rubriken…


Sylvie Germain

Av MARIANNE JEFFMAR Under våren 2011 har Sylvie Germain gett ut två böcker, på två olika förlag. Så gör man i Frankrike. Först kom ”Quatre actes de présence” på…


Martin Pollack – Kaiser von Amerika. Die grosse Flucht aus Galizien

I flera böcker har författaren – årets vinnare av det Europapris som bokmässan i Leipzig delar ut – redan ägnat sig åt denna östliga, fattiga del av den habsburgska dubbelmonarkin, och så bidragit både till judisk historia och att förstöra…


Tatiana de Rosnay – Le voisin

Av MARIANNE JEFFMAR Romanen börjar med något som verkar vara en mardröm. En kvinna, jagberättaren, ligger gömd under grannens säng. Hon ser ingenting men hon hör. Grannen är…


Joseph Vogl – Das Gespenst des Kapitals

RICHARD SWARTZ Den världsekonomiska krisen – och då särskilt den finansiella – har redan givit upphov till en omfattande internationell litteratur, men sannolikt har ingen…


Italienska kvinnoromaner

Av MARGARETA ZETTERSTRÖM Man behöver inte vistas länge i Italien, eller följa italienska medier särskilt ingående, för att inse hur långt vi i Sverige — trots allt — kommit vad gäller jämställdhet mellan könen.…


Annie Ernaux – L´autre fille

Av MARIANNE JEFFMAR Den produktiva romanförfattaren Annie Ernaux har äntligen gett sig i kast med det som frestat henne under hela hennes författarskap: att lyfta undan de slöjor…


Maxim Leo – Haltet Euer Herz bereit. Eine ostdeutsche Familiengeschichte

Av MARGARETA FLYGT Romanen inleds med ett sjukhusbesök. Maxim Leos morfar har fått ett slaganfall och blivit språklös. Utan ord kan mannen som levde genom…


Fritz Breithaupt – Der Ich-Effekt des Geldes

Av MATTIAS PIRHOLT I sin bok Der Ich-Effekt des Geldes uppmärksammar Fritz Breithaupt ett märkligt sammanträffande, nämligen det att jaget och penningen etablerar sig ungefär samtidigt…


Luise Schorn-Schütte – Konfessionskriege und europäische Expansion Europa 1500-1648

Av EVA MATTSSON Europas historia mellan Reformationen och den västfaliska freden var en period av spänningar mellan olika  trosriktningar som mynnade ut i politiskt/militära konflikter…


Philippe de Flers & Thierry Bodin – L’Académie française de 1635 à nos jours au fil des lettres

Av LENA KÅRELAND Franska Akademien, som grundades 1635 av kardinal Richelieu, firar sitt 375-årsjubileum med att ge ut ett rikt illustrerat verk om en tidigare relativt okänd brevsamling.…


Wojciech Jagielski – Nocni wędrowcy

Av PETER JOHNSSON Den polske journalisten och reportern Wojciech Jagielski har av inhemska recensenter sedan flera år tillbaka jämförts med hans store föregångare Ryszard Kapuściński. Själv hyllade Kapuściński i (mer …)


Marie-Janine Calic – Geschichte Jugoslawiens im 20. Jahrhundert

Av RICHARD SWARTZ Denna bok på nära 400 sidor är den första framställningen på tyska av Jugoslaviens historia efter det att staten gick under. Calic, specialiserad på just det sydöstra Europa, har lyckats skildra den jugoslaviska statens tragiska – och…


Judith Zander – Dinge, die wir heute sagten

Av MARGARETA FLYGT Vissa böcker kan inte översättas – Dinge, die wir heute sagten är en. Språket står mer i centrum än själva handlingen. När…


Pierre Alain Bergher – Les mystères de la Chartreuse de Parme. Les arcanes de l’art

Av LENA KÅRELAND Vad har Mark Twains Huckleberry Finn gemensamt med Fabrice del Dongo, huvudpersonen i Stendhals La Chartreuse de Parme? Vad finns det för likheter mellan Goethe…


Maximilien Le Roy och Michel Onfray – Nietzsche. Se créer liberté

Av JAYNE SVENUNGSSON Jag kan inte säga att tecknade serier varit någon stor grej i mitt vuxna liv. Men sedan en god vän initierat mig i den blomstrande…


Peter Wawerzinek – Rabenliebe

Av MARGARETA FLYGT Det finns oändligt många sätt att svika någon på. Det allra värsta anses ofta vara när en moder lämnar sina barn. Det handlar Peter Wawerzinkes…


Dikten lämnar oss inte

Av PETER LANDELIUS Jorge Luis Borges är ständigt närvarande i den spansktalande litteraturen. Referenserna till mästaren duggar tätt. En av de senaste och mest intressanta kommer från colombianen…


Drago Jančar – Der Baum ohne Namen

Av RICHARD SWARTZ Drago Jančar, årgång 1948, anses allmänt som Sloveniens viktigaste samtida författare med ett redan omfattande verk som sträcker sig från noveller och romaner över dramatik…


Eric-Emmanuel Schmitt – Ulysse from Bagdad

Av EVA MATTSSON En sak har jag lärt mig: då det gäller den franska numera i Belgien bosatta författaren Eric-Emmanuel Schmitt, kan man vänta sig vad som helst.…


Aktuellt: Storm över Jamaica

Av IVO HOLMQVIST Minst ett dussin döda och åtta saknade efter stormen Nicoles framfart över Jamaica, meddelar en notis från TT: – ”Tre dagar av…


Gad Lerner – Scintille. Una storia di anime vagabonde

Av ÅKE MALM Gad Lerner är en av Italiens mest kända TV-journalister. I den lilla kanalen La 7 (La Sette – som ägs av Telecom Italia) har han…


Günter Grass – Grimms Wörter

Av IVO HOLMQVIST Att svenska akademiens ordbok segat sig fram till uppslagsordet ”Snigel”, men sedan inte kommit vidare är en antikverad kvickhet numera. Man har hunnit längre än så,…


”Ett steg framåt och två tillbaka, men alltid under applåder”

Av PETER LANDELIUS Roberto Ampuero har haft framgång med sina deckare i övervägande latinamerikansk miljö, men hans bästa bok är utan tvekan ”Nuestros años verde olivo” (Våra år…


Produktion av rum. VM från sidan (6)

Av JAN NORMING Från åttondelen så här långt minns jag hur Messi mot Mexiko kroppsfintar och rycker förbi ett par tre försvarare – hans balans och förmåga att…


Judith Oriol – Femmes proustiennes

Av LENA KÅRELAND Marcel Prousts monumentala verk A la recherche du temps perdu hör till den europeiska litteraturens viktigaste 1900-talsromaner. Med sin skildring av de adliga och högborgerliga…


René de Ceccatty – Moravia

Av MARGARETA ZETTERSTRÖM Alberto Moravia var den första italienska författare jag vågade mig på när jag skulle ta steget från kursboken Buongiorno Italia! till ren skönlitteratur. Det visade…


Sommarläsning (3): Eduard von Keyserling

Av IVO HOLMQVIST Vem minns längre den tysk-baltiske författaren Eduard von Keyserling, född 1855 på godset Paddern i Kurland? Kring förra sekelskiftet var han…


Christine Drouard – Solange Sand ou la folie d’aimer

Ett nytt perspektiv på den franska författaren George Sand får man i Christine Drouards intressanta studie Solange Sand ou la folie d’aimer. I sin fiktionaliserade berättelse ger Drouard ordet åt Sands dotter Solange, den dotter som hela sin barndom stod…


Charles Lewinsky – Zehnundeine Nacht

Av MARTIN LAGERHOLM Den schweiziske författaren Charles Lewinsky introducerades på svenska härom året med den intagande judiska släktkrönikan ”Meijers”. Den välavvägda blandningen av verklighetsdiktning och…


Svenska författare på spanska

Av PETER LANDELIUS Bokmässan har börjat i Madrid, och de nordiska bidragen väcker i år ovanlig uppmärksamhet. Storsäljare som Stieg Larsson och Henning Mankell ger draghjälp, men deras lärare Per Wahlöö och Maj Sjöwall har långt tidigare haft trogna spanska…


Juan Cruz – Egos revueltos

Av PETER LANDELIUS Få om någon har en så central utsiktspunkt i den spansktalande världen som Juan Cruz. Han har i tur och ordning varit utlandskorrespondent, redaktör för…