Av IVO HOLMQVIST ”De mortuis nil nisi bene”, om de döda intet annat än gott – den latinska sentensen följde många som kommenterade dramatikern Lillian Hellmans död i…
Sand
Wolfgang Herrndorf
Av MARGARETA FLYGT Förra årets tyska litterära överraskning var Wolfgang Herrndorfs roman Tschick. I år vann hans nya roman Sand Leipzigs bokmässas romanpris. Om Tschick beskrev det goda…
Sociolog utan gränser
Geir Angell Øygarden – Bagdad Indigo
Av TOMAS FORSER I Karl Ove Knausgårds Min kamp förekommer namnet Geir på åtskilliga sidor. Det refererar till olika personer i författarens tillvaro. Redaktörer, förläggare och kompisar. Den man…
Nyttigt men farligt
Om Nicholas Carr – The Shallows. What The Internet Is Doing To Our Brains
Av PETER LANDELIUS ”Whatever attracts my attention shall have it.” R.W. Emerson I Platons dialog Faidros varnar Sokrates för riskerna med det moderna kommunikationsmediet. Nu när allt flera…
Frédéric Beigbeder – Un roman français
Av FREDRIK ROSVALL Författaren och medieprofilen Frédéric Beigbeder (född 1965) är ungefär lika uppskattad på en del håll som han är ratad på andra. När begreppet ”bobo” (bourgeois-bohème) myntades…
Señora Mirs heta tårar
Juan Marsé – Caligrafía de los sueños
Bakom den kryptiska titeln “Caligrafía de los sueños” (Drömmarnas kalligrafi) döljer sig en berättelse från det sena fyrtiotalets fattiga Barcelona, besegrat i inbördeskriget och förtryckt av frankistregimen. Det har inte hindrat Juan Marsé att skriva en rolig, känslig och spännande…
Paul Lendvai – Mein verspieltes Land. Ungarn im Umbruch
Av RICHARD SWARTZ Den ungerske publicisten och journalisten Paul Lendvai, sedan den ungerska revolutionen 1956 bosatt i Wien, uppfattas med rätta som en av de mest…
Gisela von Wysocki – Wir machen Musik
Av MARTIN LAGERHOLM En nostalgisk men osentimental fläkt från förr och ett stilsäkert tidsdokument från en värld och en kultur som inte längre finns. Så…
Bernd Stiegler – Reisender Stillstand
Av MARTIN LAGERHOLM När Montaigne 1570 drog sig tillbaka till sitt torn i slottet Montaigne i Bordeaux, skapade han litteraturhistoria med sina fria och prövande…
Alain Badiou & Alain Finkielkraut – L’explication
Av JACOB CARLSON Frågor om nationell identitet, integration och mångkultur dryftas i de flesta europeiska länder. De grundläggande frågeställningarna är till stor del likartade. Den franska debatten skiljer…
Christian Gailly
Christian Gailly är jazzsaxofonisten som blev författare och som däremellan både utbildat sig till värmetekniker och öppnat en mottagning för psykoanalys. Vändningar och intressen som återkommer i hans idag 14 romaner. Född i Paris 1943 och uppväxt under tämligen enkla…
Sommarläsning (7): Ricarda Huch
Av IVO HOLMQVIST ”The Last Station”, den nya filmen om Leo Tolstojs sista dagar och död (Helen Mirren och Christopher Plummer är stiliga också när de grälar, fast…
Uruguays skenbara långsamhet. VM från sidan (7)
Av JAN NORMING Laget har alltid förefallit långsamt. För fyrtio år sedan gick Uruguay till semi. Störst av alla var Pedro Rocha. Till vardags spelade han i Peñarol som var världens bästa lag. I Montevideo minns man Rochas mål i…
Hem till Cinecittà. VM från sidan (5)
Av JAN NORMING Det bästa som kunde hända. Nu är de ute. Basta! Och jag som älskade Italien så mycket. De har alltid varit mina favoriter. Men vem orkar se…
Sommarläsning (6): James Hilton
Av IVO HOLMQVIST ”Goodbye Mr Chips” av James Hilton är historien om latinläraren som på sin ålderdom minns alla generationer elever han sett passera på internatskolan Brookfield, inte…
Benjamin Stein – Die Leinwand
Av MARGARETA FLYGT Benjamin Stein tar med sin roman upp en judisk berättartradition som fanns i Tyskland långt innan författare som Philip Roth gjorde det till ett amerikanskt…
Von fremden Ländern und Menschen
Av IVO HOLMQVIST En dryg tredjedel in i Göran Tunströms roman ”Juloratoriet” har den unge Sidner, han vars mamma Solveig omkommit när hon cyklat i väg till en körrepetition av Bachs oratorium, träffat den romantiska Fanny Udde som släpper ner…
Jacques Attali – Bruits
Av RUTH LÖTMARKER Världen ska inte betraktas, man ska lyssna till dess musik. Det är den tes som författaren, ekonomen och musikälskaren Jacques Attali framför i sin helt…
Sommarläsning (1): Erskine Caldwells Georgia Boy
Av IVO HOLMQVIST Egentligen är det mera Birger Lundquists eleganta bläckteckningar än texten som jag kommer ihåg från förra gången jag läste Erskine Caldwells ”Georgia Boy” (de gjordes…
Camilleri om Leonardo Sciascia som politiker
Av MARGARETA ZETTERSTRÖM Succéförfattaren Andrea Camilleri fyller i september 85 år. Men han visar för den skull inga tecken på sviktande produktivitet. Snarare tvärtom. Det sprutar hela tiden…
Berlusconi städar?
Av ÅKE MALM Är det någon som kommer ihåg Costa-Gavras film Z? Som fortfarande minns den frustande lättnaden och de befriande skratten från publiken när de grekiska överstarna…
Javier Cercas: Ögonblickets anatomi
Den 23 februari 1981 fick hela världen se en statskupp på TV. Överstelöjtnant Tejero och ett kompani ur Guardia Civil stormade parlamentet och tog alla ledamöterna till fånga, just som man stod i begrepp att välja Leopoldo Calvo Sotelo till…
Om vetandets villkor
Av PETER LANDELIUS Stockholm förekommer märkvärdigt ofta i världslitteraturen, och nobelpristagare är inte heller helt ovanliga i rollbesättningen. I Ian McEwans nya roman ”Solar” ser jag rentav det hyllningstal…
Biografi på engelska om Elsa Morante
Av IVO HOLMQVIST För sin roman ”The News from Paraguay” fick amerikanskan Lily Tuck 2004 års National Book Award, inte alldeles oförtjänt. Det är en historia på faktiskt underlag…
Christian Bobin – La dame blanche
Av MARIANNE JEFFMAR Den vita damen är Emily Dickinson, den amerikanska poet som instängd i sin kammare i Amherst, Massachusetts, skrev de underbaraste dikter utan att publicera dem.…
Mera om valet, Beppe Grillo och 5 stjärnor…
Av ÅKE MALM Hur skall man förstå Lega Nord? Och hur skall man förstå att detta parti kunde ta 35 procent av rösterna i valet? Låt oss ta Massimo Cacciari till hjälp. Han avgår nu, efter att under 15 år…
Romantiska hårstrån
Av CECILIA CARLANDER Intresset för romantiken är på uppsving. Ja, det tycks verkligen vara så, åtminstone här i Frankrike. Epoken tränger sig in lite här och var, och det…
Barry Hannah 1942-2010
Av IVO HOLMQVIST Barry Hannah som avled den förste mars i en hjärtattack några veckor före sin sextioåttaårsdag bodde i samma stad i Mississippi som en gång William Faulkner. Där kände han sig hemma,…
Hur löser man en ”pasticcio”?
Av ÅKE MALM Tidningarna idag är fulla av goda råd. Corriere della Seras tunga ankare, (fd) ambassadören Sergio Romano, menar att det första steget måste vara att erkänna att man gjort fel. För regler…
Un vero pasticcio
Av ÅKE MALM “Un vero pasticcio” – en riktig röra, konstaterade Italiens statschef, presidenten Giorgio Napolitano, förste statschef att möta den nya EU-kommissionen under statsbesöket i Bryssel. Bättre kan nog inte dagens situation…
William Boyd – Ordinary Thunderstorms
Av IVO HOLMQVIST Hur undgår man upptäckt i världens mest kameraövervakade stad? Hur gör man sig kvitt en identitet och tar sig en annan? Om det handlar William Boyds…
Terry Eagleton och Matthew Beaumont – The Task of the Critic: Terry Eagleton in Dialogue
Av OLA SIGURDSON Den brittiske litteraturvetaren och kulturkritikern Terry Eagleton har under hela sitt akademiska liv varit osannolikt produktiv. På omslaget till den intervjubok med Eagleton som kom…
Danska Guldhorn
Av IVO HOLMQVIST 1970 tog sig en tjuv in på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborgs Slot och tog sig ut med ett guldhorn som en gång i tiden skänkts till Bernhard Severin…
En för allt – allt för …?
Av ÅKE MALM Vilken nyhetsvecka! Italienska tidningsläsare har utsatts för en stormflod av katastrofala nyheter varje morgon. Största politiska nyheten var, utan tvekan, anklagelserna mot Guido Bertolaso, mäktig chef för italienska räddningsverket (Protezione civile).…