Szczepan Twardoch 
Uppskattad polsk författare

Szczepan Twardoch hör till Polens mest uppskattade skönlitterära författare och är flerfaldigt belönad för sina litterära verk. Samtidigt är han kontroversiell både som författare och person. I ett nationalistiskt land har han helt frankt deklarerat att han inte är polack…


Colombia och Juan Gabriel Vásquez 
Nutida latinamerikansk skönlitteratur (2)

 Colombia har idag blivit ett av de litterärt sett mest vitala länderna i Latinamerika. Henrik Nilsson presenterar flera författare därifrån och tar särskilt upp Juan Gabriel Vásquez och hans senaste bok, Volver la vista atrás (Vända blicken bakåt), en roman…


”Solens sken och jordens skuggor” 
Om Hölderlins diktning

Det är det gudomliga och det mänskliga, ljus och mörker, som behandlas i Hölderlins främsta dikter, en uppdelning som upprepas också i hans eget liv. Efter att ha levt ett expansivt poetiskt liv, togs han 1806 in på hospital och…


Mona 
Roman av Pola Oloixarac

Den argentinska författaren Pola Oloixarac har med sina hittills tre romaner fått ett brett erkännande hos den internationella kritikerkåren. Roza Ghaleh Dar presenterar här hennes senaste roman, Mona, där författaren Mona och ett antal andra internationella författare är inbjudna till…


Samma gamla historia
I ny version av Jonathan Littell

Jonathan Littell som debuterade 2006 med Les bienveillantes – omstridd för att historien berättades ur en SS-mans perspektiv – kom 2012 ut med romanen Une vieille histoire  (”En gammal historia”) men nöjde sig inte riktigt med den boken, utan har…


Houellebecq och konsten att trösta

Neoreaktionär, misogyn, utan stil, deprimerad, en litterär clown och cyniker? Omdömena om Houellebecq har varit hårda, oftast fientliga. Nu ger den franska litteraturvetaren Agathe Novak-Lechevalier, expert på Balzac och artonhundratalets franska litteratur, efter en empatisk läsning av hans verk, inklusive…


En försiktigt hoppfull sorgesång
Om Esther Kinskys Hain

Tommy Andersson skriver om den tyska författaren Esther Kinskys nya roman Hain: Ein Geländeroman, där den kvinnliga berättaren ger sig ut på en resa till Italien som ett led i ett sorgearbete, att Kinsky i sin omsorg om både stoffet och språket…


Händer. En essä om konst 4. 
Den mördade Marat av Jacques-Louis David

Mikael van Reis fortsätter sin essä om händer i konsten genom seklerna med den berömda 1700-talsmålningen Marat assassiné av Jacques-Louis David, som skildrar  den franske tidningsmannen och revolutionspolitikern Jean Paul Marat död i sitt badkar den 13 juli 1793, efter att han blivit knivhuggen av girondisten Charlotte Corday. Handen, som undertecknat…


Kriget längs Mexikos gräns mot USA
Ed Vulliamy – War Along the Borderline

Roberto Savianos Gomorra – Viaggio nell’impero economico e nel sogno di dominio della Camorra (2006) och Misha Glennys McMafia. A Journey Through the Global Criminal Underworld (2008) är oumbärlig läsning för att bättre förstå den värld vi lever i. De…


Nervo – Diogo Vaz Pinto

Av HENRIK NILSSON Jag gick ett tag i de sluttande gatorna i närheten av parken Príncipe Real innan jag hittade ”Poesia incompleta” – den enda bokhandeln i…


Alex Capus – Léon und Louise

Av CLARISSA BLOMQVIST Alex Capus berättar den ovanliga kärlekshistorian mellan Léon och Louise, två franska ungdomar, vilkas liv och livslånga kärlek sträcker sig över nästan hela 1900-talet. De…


Die Herrlichkeit des Lebens
Michael Kumpfmüller

Många författare varierar samma tema från bok till bok. Michael Kumpfmüller hör inte till dem. Man vet inte var han ska dyka upp i nästa roman. Den nu 50-årige författaren slog igenom för ungefär tio år sen med Hampels Fluchten…


Michel Onfray
L’ordre libertaire. La vie philosophique d’Albert Camus

Michel Onfray är en av de mest framstående och omtalade filosoferna i dagens Frankrike med en strid ström av böcker bakom sig. Ett av sina projekt kallar denne produktive författare ”Filosofins mothistoria”. Där lyfter han fram filosofer som oförtjänt har…


Årets tidskrift i Norge
Om Norsk Shakespeare- og teatertidsskrift

Av TOMAS FORSER Den borde vara litet bättre korrekturläst. Det är min enda generella invändning mot Norsk Shakespeare- og teatertidsskrift, kvartalstidskriften vars redaktör Therese Bjørneboe nu under tolv års tid…


Sand
Wolfgang Herrndorf

Av MARGARETA FLYGT Förra årets tyska litterära överraskning var Wolfgang Herrndorfs roman Tschick. I år vann hans nya roman Sand Leipzigs bokmässas romanpris. Om Tschick beskrev det goda…


Ist das Kafka? 99 Fundstücke
Reiner Stach

Av RICHARD SWARTZ Reiner Stach är en av de främsta Kafka-forskarna ur den yngre tyska generationen, redan välbekant genom en voluminös och ytterst detaljerad biografi som kanske imponerar…


Dépasser Darwin
Didier Raoult

Av RUTH LÖTMARKER Ingen människa behöver någonsin känna sig ensam för varje människa är begåvad med ett rikt inre liv. Så spetsfundigt uttrycker sig den franske professorn i mikrobiologi,…


The Hanging Garden
Om Patrick White

Av IVO HOLMQVIST När den drygt sextioårige Patrick White fick Nobelpriset 1973 var det för ”en episk och psykologisk berättarkonst som infört en ny världsdel…


Nazismens koloniala rötter
David Olusoga & Casper W. Erichsen
The Kaiser’s Holocaust. Germany’s Forgotten Genocide and the Colonial Roots of Nazism

Av MARGARETA ZETTERSTRÖM Ibland när man tänker på den tyska nazismen och Hitlerregimens massmord på judar, slaver, romer etc. låser sig hjärnan och man frågar sig, i intellektuell vanmakt och känslomässig förtvivlan: hur…


Italienska ord – Paccata

Av ÅKE MALM I bloggens språkvetenskapliga serie tar vi idag upp ett ord som bestämt inte finns i något lexikon: ”Paccata”. Ett språklexikon skulle väl skriva ungefär så här: ”Av pacchetto…


Mittelreich
Joseph Bierbichler

Av MARGARETA FLYGT Hur många familjeromaner som utspelar sig i Tyskland under mellankrigstiden har det inte skrivits? Skådespelaren Joseph Bierbichler beskriver i sin romandebut restaurangägarfamiljen vid sjön Starnberg söder…


La luz es más antigua que el amor
Ricardo Menéndez Salmón

Av ULF ERIKSSON Den i någon mening genreöverskridande prosan tycks få allt fler utövare. I Spanien har den drygt fyrtioårige Menéndez Salmón nu efter en hyllad romantrilogi utgivit en…


Kronoperna jubilerar

Av PETER LANDELIUS I tisdags träffades ett sällskap kronoper på en bar i Madrid för att fira femtioårsminnet av ”Historias de cronopios y famas” (i utmärkt svensk översättning av…


Herman Bang – född på Als, död i Utah

Av IVO HOLMQVIST Om Ola Hansson, en av de skånska skalderna kring förra sekelskiftet, finns en uppgift som fascinerar: att han var född i Hönsinge men död i…


Mannen som hängdes på ett kommatecken

Denna essä tillägnas professor emeritus Jan Svartvik, Lund Bakbunden och med förbundna ögon står han under galgen. Bödeln, den kortvuxne John Ellis, till yrket frisör, ber honom tyst böja ner huvudet. Och den dödsdömde…


Poesins dubbla blick

Av ULF ERIKSSON Vi lever inne i en galax av bilder, ibland kallad ikonosfären. Ständigt genomströmmas vårt medvetande av bilder ur denna ikonosfär som vi alltså både bor i…


Orrorismo – Overro della violenza sull’inerme
Adriana Cavarero

Av EVELINA JOHANSSON De senaste årens terrorattacker – och det utropade kriget mot dem – har i alla fall lärt oss att det inte finns en enkel och…


Rebecca West

Av IVO HOLMQVIST Efter det myckna symboliska talet om spökande vita hästar går den unga Rebekka West, i slutscenen i Ibsens skådespel ”Rosmersholm”, rakryggat och modigt i döden samman med Rosmer. Kvar finns bara hushållerskan…


Rudolf Steiner på museum

Av MARGARETA FLYGT Jag minns antroposofer i Tyskland på 80-talet – när andra dansade disco höll de på med sin eurytmik. Deras barn lekte med pedagogiska träleksaker och alla verkade i det hela rätt världsfrånvända.…


Margherita Hack – La mia vita in bicicletta

Av ÅKE MALM Det här är ingen stor bok. Inga omstörtande tankar förmedlas i den. Men La mia vita in bicicletta (Edicicloeditore) ger på sitt vis en bild…


En oavslutad filosofi
Merleau-Ponty efter 50 år

För 50 år sedan avled oväntat den franske filosofen Maurice Merleau-Ponty, då 53 år gammal och mitt uppe i arbetet med vad som borde ha blivit hans viktigaste verk. Under läsningen av Descartes Dioptrik drabbades han av en hjärtattack och…


“I like roads. I like to move”

Av IVO HOLMQVIST Gapet mellan ideal och verklighet framgår beklämmande tydligt på en bekant bild från Louisville av den amerikanska fotografen Margaret Bourke White. Husfasaden reklamerar för USA…


Visión desde el fondo del mar
Rafael Argullol och jagets virvelström

Av ULF ERIKSSON Efter en tids bekantskap med den mångkunnige författaren och filosofen Rafael Argullols nya jätteverk Visión desde el fondo del mar (”Syn från havsbottnen”, Acantilado, 2010) känns…


Pourquoi le XXe siècle a-t-il pris Sade au sérieux?
Eric Marty

Av LENA KÅRELAND Marquis de Sade (1740 – 1814), vem talar om honom i Sverige idag? Främst förknippas han med ordet sadism, ett begrepp grundat på hans romaner, där…


Las experiencias del deseo. Eros y misos
Jesús Ferrero

Av ULF ERIKSSON Romanförfattaren Jesús Ferrero vann för några år sedan Anagramas prestigefyllda essäpris med sin originella bok om begärets betydelse. Ferrero, som under studietiden i Paris följde bland…


Tarabisco
Frédérick Tristan

Av NICLAS JOHANSSON Frédérick Tristans nya bok, Tarabisco, handlar om gränsen mellan det egna och det andra och om följderna av att inte kunna upprätthålla gränserna. Huvudpersonen, Lucien Calicot,…