Om minnets och glömskans böcker

I anledning av att Olga Tokarczuk idag tilldelats nobelpriset repriserar Dixikon här en text av Jan Henrik Swahn från 2009 där han med utgångspunkt i hennes Bieguni (”Löpare”), Bolanos Los detectives salvajes (De vilda detektiverna) och Sebalds Austerlitz önskar sig…


Sand
Wolfgang Herrndorf

Av MARGARETA FLYGT Förra årets tyska litterära överraskning var Wolfgang Herrndorfs roman Tschick. I år vann hans nya roman Sand Leipzigs bokmässas romanpris. Om Tschick beskrev det goda…


Señora Mirs heta tårar
Juan Marsé – Caligrafía de los sueños

Bakom den kryptiska titeln “Caligrafía de los sueños” (Drömmarnas kalligrafi) döljer sig en berättelse från det sena fyrtiotalets fattiga Barcelona, besegrat i inbördeskriget och förtryckt av frankistregimen. Det har inte hindrat Juan Marsé att skriva en rolig, känslig och spännande…


Gallimard fyller hundra

Av CECILIA CARLANDER Gide, Claudel, Aragon, Breton, Malraux, Joyce, Faulkner, Saint-Exupéry, Michaux, Sartre, Queneau, Ionesco, Pinter, Camus, Yourcenar, Duras, Kerouac, Modiano, Le Clézio, Kundera, Tournier… Listan över banbrytande och numera omistliga författarskap som introducerats och lanserats av det franska bokförlaget…


En knivsudd höst. VM från sidan (9)

Av JAN NORMING När VM går mot sitt slut infinner sig vemod och höstkänning. Liksom de varma dagarna glesnar blir det längre mellan matcherna. Det gäller att ta vara på dem. Från början…


Malcolm X

Av IVO HOLMQVIST AFP rapporterar att Thomas Hagan som den 21 februari 1965 sköt ihjäl Malcolm X med ett hagelgevär i New Yorks Audubon Ballrooms, på 135e gatan strax norr om Harlem, snart är…


Hur löser man en ”pasticcio”?

Av ÅKE MALM Tidningarna idag är fulla av goda råd. Corriere della Seras tunga ankare, (fd) ambassadören Sergio Romano, menar att det första steget måste vara att erkänna att man gjort fel. För regler…


Om konsten att hålla i en ficklampa

Av JAN HENRIK SWAHN En av de ytterst få överlevande från koncentrationslägret i Sobibor, Thomas Blatt, möter den dödsbleke bödeln John Demanjuk i rättssalen efter sextio år men vägrar…


Olivia Manning – The Balkan Trilogy

Av IVO HOLMQVIST ”You´re interested in ideas; I in people. If you were more interested in people, you might not like them so much” säger Harriet…


Luc Ferry/Lucien Jerphagnon – La tentation du christianisme

Av RUTH LÖTMARKER En nyligen utkommen bok på nätta 127 sidor bär den idag rätt ovanliga titeln ”La tentation du christianisme” (Kristendomens lockelse; Grasset & Fasquelle). Upprinnelsen till denna skrift är ett föredrag…


Franska litterära rum

Av LENA KÅRELAND Så här i slutet av året två tips på helgläsning på franska. Den franske hostorieprofessorn Michelle Perrot gör en originell historisk exposé i Histoire de chambres och den franska litterära institutionen Revue des deux Mondes firar hundra…


3 böcker på franska

Av MARIANNE JEFFMAR Några tips på bra böcker på franska för helgläsning eller när som helst: 1. Marc Bressant – La dernière conférence Boken, som fick Grand Prix du Roman de l’Académie Française 2008, är en lysande satir ur diplomatins…


James Agee

Av IVO HOLMQVIST Den tjugosjunde november skulle James Agee ha fyllt hundra år, men han blev inte ens hälften så gammal, och kunde ha fått ett ännu kortare liv. Han avled den…


En pågående Romanzo criminale

Av ÅKE MALM Lördag kväll och nu känns Det Stora Projektet färdigskrivet och fixat. Paketet har gått iväg och om postverk och byråkrati fungerar så skall det landa så småningom på…


Roberto Bolaño – Amuleto

Av ULF ERIKSSON I Roberto Bolaños (1953-2003) berömda roman De vilda detektiverna finns ett parti om en kvinna som i september 1968 gömmer sig på en toalett i Mexiko Citys autonoma universitet, medan…


Claude Lanzmann – Le lièvre de Patagonie. Mémoires

Den franske författaren och filmregissören Claude Lanzmann, född 1925, har fått stor uppmärksamhet för sina memoarer Le lièvre de Patagonie. Berättelsen om hans händelserika liv har…


Rüdiger Safranski – Goethe & Schiller

Av MARTIN LAGERHOLM För fyra år sedan uppmärksammades Friedrich Schillers 200:e dödsdag på bred front i Tyskland. Bland den stora mängd nyutkomna titlar om universalgeniet och frihetsdiktaren utmärkte sig inte minst den briljante…


Tanguy Viel – Paris-Brest

Av MARIANNE JEFFMAR Tanguy Viel är född 1973 och bor i den bretonska staden Nantes. Av hans tidigare romaner är ”L´Absolue perfection du crime” översatt till svenska under titeln ”Ett helt fulländat brott”.…


Rainhald Götz – Loslabern

Av MARGARETA FLYGT Med en sällsynt uppfinningsrikedom och med sprudlande energi har författaren med kultstatus sedan 80-talet, Rainald Götz, gett sig i kast med litteraturkarusellen. Hans korta pamflettartade bok Loslabern handlar om…


André Le Gall – Ionesco

Av LENA KÅRELAND När helst man kommer till Paris kan man gå och se Eugène Ionescos pjäser ”La cantatrice chauve” eller ”La leçon” på Huchette-teatern i latinkvarteren. De spelas där kontinuerligt sedan 1950-talet.…


Berlinmuren – tjugo år sedan

I år är det 20 år sedan världshistorien förändrades. Det ges ut mängder av fack- och skönlitteratur och det visas dokumentärer, skrivs artiklar och diskuteras i tevesofforna om murens fall och die Wende. Alla var med, alla minns. Eller hur…


Tristram Stuart – Waste: Uncovering the Global Food Scandal

RECENSION I WEEKENDAVISEN Under rubriken En grim smag i munden skriver Annette K. Nielsen i Weekendavsien nr 30 om Tristram Stuarts undersökning av hur produktionsvillkoren, mat- och avfallshanteringen tillsammans gör att ca…


Frank Warren – Post Secret. Confessions on Life, Death and God

Av ANN-CATHRINE JUNGAR Om man delar en hemlighet med en vän är den då lika hemlig längre? Och om man delar den med väldigt många är den kanske inte hemlig överhuvudtaget? Tusentals människor…


Pia Tafdrup – Stjerne uden land

Av JAN HENRIK SWAHN Pia Tafdrups första roman Hengivelsen fick ett blandat mottagande när den utgavs på svenska. En recensent och tillika poet gick så långt som att kalla den för ”pigroman”.…


Brigitte Rossbeck – Zum Trotz glücklich

Av SVEN-ERIC LIEDMAN Caroline Schlegel-Schelling (1763-1809) är en den tyska romantikens mest fascinerande gestalter. Hon var själva navet i den kortlivade men oerhört inflytelserika krets som utgjorde den så kallade Jena-romantiken. I kretsen…


Från min franska förort (7)

Av MARGARETA ZETTERSTRÖM I går, på Allhelgonadagen eller Toussaint som det heter i Frankrike, stannade jag kvar här ute i Bures sur Yvette. Annars har ju Parisbesök…


William College och Liberal arts

Av ANN-CATHRINE JUNGAR ”If you are part of the elite this is a great country to live in. If you are not, it is not such a good country”. Den internationellt välkände…


Michel Houellebecq & Bernard-Henry Lévy – Ennemis publics

Av JACOB CARLSON Som en del kritiker inte underlåtit att påpeka kan sammanförandet av de två kontroversiella och ovanligt mediala skriftställarna Michel Houellebecq och Bernard-Henry Lévy framstå som ett uppenbart kommersiellt grepp. Att…


Dansk minimalism (2) – Pia Juul

Av IVO HOLMQVIST För ett par år sedan kom Klaus Rifbjerg på besök till Gents universitet, ditbjuden i samband med en utställning på biblioteket av hela hans väldiga produktion – han har…


Dansk minimalism (1) – Helle Helle

Av IVO HOLMQVIST ”Black Dogs” kallade Ian McEwan en av sina romaner, avsiktligt dubbeltydigt. En klunga löst springande demoniska dobermann-hundar, lika läskiga som Baskervilles dogg på Dartmoor-heden, sätter…


Ödön von Horvath – Jugend ohne Gott

Av IVO HOLMQVIST ”Kastanjeträden trötta luta efter regnet sina tunga vita spirors blom,,,” Så börjar en av Vilhelm Ekelunds svårmodigt vackra ”Melodier i skymning” från förra sekelskiftet (originalupplagans jugendomslag, nog ritat av…


Två glada gossar på ferie – Franz Kafka och Ernst Weiss

Av IVO HOLMQVIST ”Kafka hade det inte heller så roligt” fanns det en vida spridd t-shirt som påstod, under bilden på dysterkvisten från Prag. Men ett par dagar hade han nog hyfsat kul, de…


Världsutställningar i Chicago och London, New York och Paris …

Av IVO HOLMQVIST Lars Hertzbergs rader om Chicago häromdagen fick mig att ta fram Eric Larsons ”The Devil in the White City”, en bok försedd med en lockande undertitel: ”Murder,…


E. L. Doctorow – Homer and Langley

Av IVO HOLMQVIST Jag vet inte om termen disposophobia finns på svenska. Men sjukdomstillståndet som betecknas så är universellt: driften att samla på sig allt upptänkligt och oförmågan att slänga något av det.…


21 ballonger – och några till

Av IVO HOLMQVIST En sexåring från trakterna kring Denver i Colorado rapporterades häromdagen försvunnen i en heliumballong som slitit sig och farit iväg nio mil, tills den rådige hemvärnsmannen Erik Nilsson – svensk…


Henry Parland

Av IVO HOLMQVIST ”Jag fann allt han företog sig så nätt och fint att jag ville gråta. Hans ögon var klara och ändå varma, gulbruna med litet blått i, hans hår vitt…