Hur kan man idag försvara de goda tankarna från Upplysningen, som med sin instrumentella förnuftstro, sina naturvetenskapliga framsteg och synen på kulturen som överlägsen naturen lade grunden inte bara för den snabba utvecklingen sedan dess, utan också för den ödeläggelse…
Hör islam hemma i Tyskland? (1)
En essä om islam och – Europa
Klas Grinell, som har rest bl.a. till Berlin, Kiel och München, inleder här en längre essä i flera delar om islam och Tyskland, om debatten där, litteraturen, personerna, om Turkiets närvaro och gülenrörelsen, om europeisk kultur, integration och euroislam för…
ÄR POPULISMEN PROBLEMET?
Rob Riemen om hoten i vår tid
De nationalistiska rörelser som växt fram i Europa, med förakt för traditionella liberala etablissemang och för mänskliga rättighetsinstitutioner, betecknas ofta som populistiska. Den holländske författaren Rob Riemen menar att begreppet kan vara missledande, och att istället fascismen åter igen har blivit…
Die Sakralität der Person
Hans Joas om de mänskliga rättigheternas ursprung
Den tyske filosofen och sociologen Hans Joas har gjort sig känd som specialist på den amerikanska pragmatismen. Hans senare forskning har i hög utsträckning handlat om hur värden uppstår och om religionens roll i en modern och globaliserad värld. Det…
Troels Nørager – Taking leave of Abraham. An Essay on Religion and Democracy
I DN har nyligen en debatt utbrutit om Humanisternas annonskampanj, där de tre arbrahamitiska religionernas – kristendom, islam och judendom – symboler utnyttjas för att föra fram ett budskap, riktat mot dem. Humanisterna vill…