Regeringens utredning om påstådd ”woke” och ”cancellering” på svenska universitet väckte nyligen debatt, men frågan diskuteras inte bara här. Filosofen Tim Henning kom förra året ut med boken Wissenschaftsfreiheit und Moral där han med bokens undertitel söker den Beste philosophische…
Broar och drömmar om imperier
Om Herodotos och Xerxes pontonbro
Putin är inte den förste som byggt imperiebroar från Öst till Väst. I ett försök att invadera Grekland lät perserkungen Xerxes år 480 f.Kr. uppföra en pontonbro över Dardanellerna. Enligt Herodotos bestod bron av 676 skepp som lagts med kölarna…
Kan religion göra samhället bättre?
Bidrar de olika religionerna till en ökad identitetspolitisk splittring eller kan de istället göra samhället bättre? Att de verkligen kan det, menar i alla fall de två tyska teologerna Mouhanad Khorchide och Walter Homolka – den ene från islam och den…
Lärd latinsk litteratur
Om den akademiska dissertationen
Latinet hade under medeltiden en ledande ställning som internationellt språk inte minst inom den högre utbildningen där man både disputerade och författade dissertationer på latin. Först 1741 blev det tillåtet använda svenska, men ännu Geijer och Tegnér skrev sina avhandlingar…
Läsövning
Av RUTH PERGAMENT ”Beirut’s generosity isn’t just that she invites you to eat, but she opens your appetite for life. In all she does, she bites the apple of…
(O)kritiskt tänkande
Av LARS HERTZBERG Behovet av kritiskt tänkande är just nu ett slagord inom universitetsvärlden. Och det är klart att universiteten borde fostra individer som inte går i maktens ledband, vare sig…
Om plagiat, än en gång…
Av IVO HOLMQVIST Det är inte bara debuterande romanförfattare som klipper andras texter och ger ut dem i eget namn (som jag bloggade om på den här sidan i april) eller skribenter…
Vad skall krävas av en doktorsavhandling?
Av MERETE MAZZARELLA Det är nu en vecka sen, den bekymrade mig mycket i nån månad innan och den har fortsatt att bekymra mig. Vad det handlar om är…
le débat – fransk tidskrift
Av SVEN-ERIC LIEDMAN Den vitala franska idétidskriften le débat har i sitt nummer för september och oktober 2009 (nr 156) bland annat ägnat universiteten en rad artiklar. Både de franska och svenska universiteten genomgår numera en hårdhänt normalisering efter en…
William College och Liberal arts
Av ANN-CATHRINE JUNGAR ”If you are part of the elite this is a great country to live in. If you are not, it is not such a good country”. Den internationellt välkände…
I skuggan av en universitetsstrejk
Av CECILIA CARLANDER Vårterminens långvariga universitetsstrejk som avblåstes vid Sorbonne för några veckor sedan kastar en skugga över oss nu då vi som bäst tampas med att ta igen allt den tid som gick förlorad. ”På spaning efter den tid…
Troels Nørager – Taking leave of Abraham. An Essay on Religion and Democracy
I DN har nyligen en debatt utbrutit om Humanisternas annonskampanj, där de tre arbrahamitiska religionernas – kristendom, islam och judendom – symboler utnyttjas för att föra fram ett budskap, riktat mot dem. Humanisterna vill…
Anteckningar från Oxford (II) – Old Bodleian
Av JAN NORMING Det är något märkligt med platser som Oxford, en säregen laddning. Hoppa på en City Tour så förstår du, sitt on top så ser du, guiden pekar och pratar – University College där Shelley satte eld på…
De sista professorerna
Av SVEN-ERIC LIEDMAN Akademiker i Europa brukar kasta längtansfulla blickar mot USA. Där finns det fortfarande universitet som inte omvandlats till affärsdrivande ämbetsverk. Där har till och med humanister en plats,…
Tidskriften Esprit – Universités vers quelle autonomie?
Av SVEN-ERIC LIEDMAN Esprit, den ständigt lika vitala franska tidskriften, har vigt sitt decembernummer 2007 åt temat Universités: vers quelle autonomie? Mer än 200 sidor och drygt ett dussin artiklar ägnas åt frågan vad som händer med den högre utbildningen…
Vist gammal, gammal visdom och ny avhandling
Undrar om respondenter nånsin tänker på hur nervös en opponent kan vara? Undrade jag när jag i går var på väg till Auditorium XI i universitetshuset för att granska Pär Axelssons avhandling Konsten att avstå. Framställningar av åldrande och visdom…
Slutstrejkat vid Sorbonne, annars…
Först drabbas jag av en mirakelkänsla, glädje över att äntligen få komma in på jobbet igen. Efter tre månaders strejk och ovisshet verkade plötsligt allt vara som normalt igen, återställt. Salarna låstes upp när vi bad om det. Utanför min…
Universitetsstrejken i Frankrike, ett nödvändigt ont?
Som nordeuropé är det ibland svårt att acceptera den i Frankrike så ofta återkommande strejken, den ovisshet som råder över hur det ska bli framöver och kanske ännu mer irritationen över allt det som förblir ogjort. Sedan nästan två månader…
VAR ÄR DAGENS SANNINGSSÄGARE?
När jag tidigare i år vistades i Frankrike läste jag på tidningarnas kultursidor flera artiklar om ett filosofiskt och retoriskt begrepp som kallades ”parrhesia”, på franska stavat ”parrhésie”. Det är ett begrepp hämtat från antikens Grekland och betyder, ungefär, samma…