Med den mästerliga och i Tyskland lovprisade Die Nacht unterm Schnee avslutade Ralf Rothmann häromåret sin trilogi om andra världskriget och efterkrigstiden, om hur kriget för de överlevande aldrig riktigt tog slut, hur deras upplevelser och trauman levde kvar hela…
Paul Celan
En bildbiografi
En av den tyskspråkiga litteraturens främsta författare, Paul Celan, ansåg själv att all diktning var antibiografisk, samtidigt som alla hans dikter i någon mening ändå var kopplade till faktiska händelser i hans liv. I den omfattande Paul Celan. Eine Bildbiographie…
Spännande idéhistoria
Om Martin Mulsows lärdomsprov Überreichweiten
I dag har den tidigare världshistorian ofta fått ge plats åt konceptet globalhistoria, en mer balanserad historieskrivning, som tar hänsyn till växelspelet och de långa linjerna i kontakterna mellan olika delar av världen. Men hur förstå inte bara handeln utan…
En drömbok och en utan betydelse
Nytt från Martin Walser och Robert Schneider
Martin Lagerholm om två stora tyskar i mindre format – Robert Schneiders nya Buch ohne Bedeutung och 95-årige Martin Walsers drömbok,Traumbuch. Båda har, i likhet med flera tyska prosaister under senare år, denna gång givit ut korta böcker med korta texter. …
”Solens sken och jordens skuggor”
Om Hölderlins diktning
Det är det gudomliga och det mänskliga, ljus och mörker, som behandlas i Hölderlins främsta dikter, en uppdelning som upprepas också i hans eget liv. Efter att ha levt ett expansivt poetiskt liv, togs han 1806 in på hospital och…
Identitti
Uppmärksammad tysk roman om identitet
I Mithu Sanyals roman Identitti visar sig en dynamisk, postkolonialt orienterad kvinnlig professor ha fejkat sin indiska identitet, hon har låtit operera sig för att kunna leva som färgad. Är det ett bedrägeri? Eller har hon med detta tvärtom visat…
Hör islam hemma i Tyskland? (2)
Om Gülen och turkisk islam i Tyskland
I det andra avsnittet av sin essä om islam i Tyskland och Europa tar Klas Grinell upp såväl inflytandet från Turkiet och turkisk islam i Tyskland som gülenrörelsen, eller Hizmet, och hur den också i Tyskland har påverkats av utrensningarna…
Sand
Wolfgang Herrndorf
Av MARGARETA FLYGT Förra årets tyska litterära överraskning var Wolfgang Herrndorfs roman Tschick. I år vann hans nya roman Sand Leipzigs bokmässas romanpris. Om Tschick beskrev det goda…
Ein weisses Land
Sherko Fatah
Av MARGARETA FLYGT Bagdad på 30-talet. Huvudpersonen är den unge, Anwar. Han är liksom många politiskt helt ointresserad, men desto mer intresserad av sin judiske väns syster, exotiska…
Fritz J. Raddatz – Tagebücher 1982 – 2001
Av RICHARD SWARTZ Vem som är det tyska kulturlivets viktigaste hovnarr och enfant terrible, Rolf Hochhuth eller Fritz J. Raddatz, kan vara hugget som stucket – men klart…
Theatertreffen 2011
Av MARGARETA FLYGT Teater är ofta politisk i Tyskland. Det märks inte minst på årets Theatertreffen i Berlin. Här handlar det inte om självömkande, missförstådda själar – nej, här spottas och fräses det rakt ut på publiken. Som i Nurkan…
Gunnar Herrmann – Elchtest: Ein Jahr in Bullerbü
Av CLARISSA BLOMQVIST Tyskarna älskar Sverige som ingen annan nation, förmodligen som kompensation för det som gick förlorat i två världskrig – ett fenomen som…
Peter Wawerzinek – Rabenliebe
Av MARGARETA FLYGT Det finns oändligt många sätt att svika någon på. Det allra värsta anses ofta vara när en moder lämnar sina barn. Det handlar Peter Wawerzinkes…
”En halv polack, en halv tysk och en hel jude.”
Om Marcel Reich-Ranicki. Del 1
Av EVA MATTSSON Litteraturpåve, macho, skarprättare. Många är skällsorden som under decennierna droppat ner över litteraturkritikern Marcel Reich-Ranicki . Samtidigt vet den som följt med någorlunda i det tyska kulturlivet att ”påven”…
Christoph Schlingensief
Av MARGARETA FLYGT Christoph Schlingensief (49), en av Kulturtysklands förgrundsgestalter, dog den 21 augusti efter flera års kamp mot cancern. Han arbetade som film-, teater- och operaregissör, författare…
Günter Grass – Grimms Wörter
Av IVO HOLMQVIST Att svenska akademiens ordbok segat sig fram till uppslagsordet ”Snigel”, men sedan inte kommit vidare är en antikverad kvickhet numera. Man har hunnit längre än så,…
Benjamin Stein – Die Leinwand
Av MARGARETA FLYGT Benjamin Stein tar med sin roman upp en judisk berättartradition som fanns i Tyskland långt innan författare som Philip Roth gjorde det till ett amerikanskt…
Hans Joachim Schädlich – Kokoschkins Reise
Av RICHARD SWARTZ Sedan sin debut med Versuchte Nähe i slutet av sjuttiotalet, då uppbackad och beskyddad av Günter Grass, är den i DDR uppvuxne Schädlich en del…
Dea Loher, Volker Lösch och tysk teater
Av MARGARETA FLYGT Politisk samhällsdebatt har blivit ett kännetecken för tysk teater. Kritiken i pjäserna är ofta svidande – och det finns ett publikt intresse för att den ska gestaltas konstnärligt. Den politiska teaterns status i det offentliga samtalet är…
Alissa Walser – Am Anfang war die Nacht Musik
AV MARGARETA FLYGT Alissa Walser berättar i sin strålande romandebut om magnetisören Franz Anton Mesmer (1734-1815). Det är inte första gången Mesmers liv har varit stoff…
”En halv polack, en halv tysk och en hel jude.” Om MRR, Marcel Reich-Ranicki. Del 2
Av EVA MATTSSON Del 2 (2) Det som också slår mig när MRR med stor konkretion avhandlar temat flykt är hur mycket slump, nerver, list och framförallt fysisk rörlighet som kom att spela in…
Två viktiga tyska böcker
Av MARTIN LAGERHOLM Så här mot slutet av året två förslag på viktig om än inte helgmysig tysk läsning: ‣ Ilija Trojanow/ Juli Zeh: ”Angriff auf die Freiheit” (Hanser) En skarpsinnig liten skrift…
Brigitte Rossbeck – Zum Trotz glücklich
Av SVEN-ERIC LIEDMAN Caroline Schlegel-Schelling (1763-1809) är en den tyska romantikens mest fascinerande gestalter. Hon var själva navet i den kortlivade men oerhört inflytelserika krets som utgjorde den så kallade Jena-romantiken. I kretsen…
Ulrich Peltzer – Teil der Lösung
Av INGRID ELAM Hade Ulrich Peltzers Teil der Lösung skrivits i Sverige hade kritiken ropat Äntligen! En ny ”Röda rummet”! Men nu i videoövervakningens tid. Huvudpersonen är en man på trettiofem som hankar sig fram…
Om Frau Paula Trousseau
Av SVEN-ERIC LIEDMAN En vän lånade mig Christoph Heins roman Frau Paula Trousseau (2007). Hon menade att den var värd att läsa. Det visade sig riktigt, det är en märklig roman. Jag vet inte…
Rüdiger Safranski – Romantik. Eine deutsche Affäre
Litteraturvetaren Mattias Pirholt: Filosofen Rüdiger Safranski, som gjort sig känd som en livfull skildrare av filosofiska öden som Schillers och Schopenhauers men också som globaliseringsteoretiker, tar i sin nya bok ett helhetsgrepp på…