Efter en resa till Istanbul och det kvinnohistoriska biblioteket och arkivet där redovisar här Burcu Sahin i en tvådelad essä sina intryck och presenterar flera kvinnliga, turkiskspråkiga poeter och deras situation i landet, från förra seklets Gülten Akın till dagens…
Turkisk poesi
Anteckningar från en resa till Istanbul (1)
Efter en resa till Istanbul och det kvinnohistoriska biblioteket och arkivet där redovisar här Burcu Sahin i en tvådelad essä sina intryck och presenterar flera kvinnliga, turkiskspråkiga poeter och deras situation i landet, från förra seklets Gülten Akın till dagens…
Islamisk upplysning
Hyllad bok av Christopher de Bellaigue
Är dagens alla olika uttolkningar av islam – och därmed också den reaktionära politiska islamism som återfinns i bland annat Iran – snarare en reaktion på och en del i en modern muslimsk kontrarevolution än ett svar på mötet med…
Erdogans vargar
Omtumlande och otroligt spännande
Omtumlande och otroligt spännande anser Olle Svenning om den franska Les loups aiment la brume (”Vargar älskar dimman”) som länkar Erdogans regim och dess säkerhetstjänst och spioner till olika turkiska maffianätverk och högernationalister i hela Europa. Den 6 januari…
Broar och drömmar om imperier
Om Herodotos och Xerxes pontonbro
Putin är inte den förste som byggt imperiebroar från Öst till Väst. I ett försök att invadera Grekland lät perserkungen Xerxes år 480 f.Kr. uppföra en pontonbro över Dardanellerna. Enligt Herodotos bestod bron av 676 skepp som lagts med kölarna…
Omvärld och identitet
Deutscher Buchpreis 2022
Tysklands största bokpris, Deutscher Buchpreis, gick i år till Kim de l’Horizons Blutbuch. Margareta Flygt har läst inte bara den utan flera andra av de böcker som varit på både den långa och korta listan och funnit att årets böcker växlat…
Hör islam hemma i Tyskland – och Europa?(4)
Om religionen som motkraft
Är Europas syn på radikaliserad islam för ytlig? Är det snarare än islam och vissa imamer de ekonomiska och sociala klyftorna som är problemet? Har alla andra radikala idéer än religionen förlorat sin lockelse, så att det nu bara är…
Om den turkiska författaren Perihan Mağden
Orhan Pamuk har om Perihan Mağden sagt, att hon är ”en av vår tids mest underfundiga och frispråkiga författare”. Jan Henrik Swahn har läst en av hennes böcker, om en kedjerökande mor och hennes dotter som lever i ett tillstånd…
Hör islam hemma i Tyskland? (2)
Om Gülen och turkisk islam i Tyskland
I det andra avsnittet av sin essä om islam i Tyskland och Europa tar Klas Grinell upp såväl inflytandet från Turkiet och turkisk islam i Tyskland som gülenrörelsen, eller Hizmet, och hur den också i Tyskland har påverkats av utrensningarna…
Hör islam hemma i Tyskland? (1)
En essä om islam och – Europa
Klas Grinell, som har rest bl.a. till Berlin, Kiel och München, inleder här en längre essä i flera delar om islam och Tyskland, om debatten där, litteraturen, personerna, om Turkiets närvaro och gülenrörelsen, om europeisk kultur, integration och euroislam för…
Förnekat folkmord
Av IVO HOLMQVIST ”Armeniernas sak omfattas i synnerhet i västra Europa och Förenta Staterna med växande sympati.” Så är det, särskilt efter den turkiske premiärministern Erdogans arroganta uttalande häromdagen, att han…
Den globale provins. Nye fortælleformer i tysk migrationslitteratur og -film (I)
Av MIRJAM GEBAUER En essä i samarbete med den danska tidskriften Standart © Den nyskabende og prisbelønnede tyske litteratur skrives i stadig stigende grad af forfattere, der ikke har fået det tyske sprog ind med modermælken. I 2006 stod der…
Den globale provins (II)
Av MIRJAM GEBAUER En essä i samarbete med den danska tidskriften Standart ©, del 2 Tilbage til provinsen: genealogi og etnografi I modsætning til — eller man kunne også sige: komplementært med — denne globaliserende æstetik har tyske forfattere med…