En skola för alla i fredens tjänst 
Om föregångaren Comenius

Han överlevde det trettioåriga kriget, trodde inte bara på utbildning och bildning för alla utan också att alla kunde ta den till sig, skapade de första läroböckerna och arbetade för fred och en bättre värld, var föregångare till både vår…


Kan religion göra samhället bättre?

Bidrar de olika religionerna till en ökad identitetspolitisk splittring eller kan de istället göra samhället bättre? Att de verkligen kan det, menar i alla fall de två tyska teologerna Mouhanad Khorchide och Walter Homolka – den ene från islam och den…


Ur arkivet: Peter Kemp
Engagementets poetik

I serien ”Ur arkivet” lyfter vi nu fram en artikel från augusti 2014: Peter Kemp Engagementets poetik av Jayne Svenungsson. 1973 disputerade Kemp på avhandlingen  Théorie de l’engagement och 2013 hötidlighölls detta genom ett symposium i Köpenhamn samt en dansk nyutgåva av…


Abu Hamid al-Ghazali och Guds absoluta transcendens

Den italienske professorn Massimo Campanini presenterar i boken al-Ghazali and the Divine hur vi, utifrån ett muslimskt perspektiv, kan och bör förstå Guds absoluta transcendens. Abu Hamid al-Ghazali var en persisk filosof, teolog, jurist, logiker och mystiker som levde och verkade i övergången till…


Sekularisering, avförtrollning och omförtrollning

Ola Sigurdson har läst tre böcker där författarna på olika sätt och med olika accenter söker formulera en motberättelse till standardberättelsen om sekulariseringen – om hur religion, vetenskap och politik kommit att skiljas åt i det moderna väst – men ändå…


Dårskap och frälsning 
Maurizio Ghelardi om Bosch och Brueghel

Hänger dårskap och frälsning samman och i så fall på vilket sätt? Moderniteten har, skriver här Ola Sigurdson, en förkärlek för att hålla isär olika mänskliga sfärer, och frågan kanske verkar märklig idag, men historiskt är det ingen ovanlig frågeställning.…


HÖR ISLAM HEMMA I TYSKLAND? (3)
Islamisk religionsutbildning

I Tyskland är religionsundervisningen konfessionell. För att också landets  miljontals muslimer ska kunna få religionsutbildning behövs lärare och staten har  skapat flera centra för islamisk teologi, en  ”universitetsteologi” som väckt kritik, för att den är konfessionell och för att staten…


Zu Dritt 
En roman om Karl Barth, Nelly Barth och Charlotte von Kirschbaum

En av 1900-talets största teologer, Karl Barth, är känd för sitt avståndstagande från den nazistiska ideologin och dess medlöpare och för sitt jättelika arbete Kirchliche Dogmatik, som kom att omfatta över 10 000 sidor. Men han var inte ensam om…


Epigenetik och arvsynd 
En brevväxling (II)

Vår arvsmassa, vårt DNA, innehåller våra gener, som finns i alla kroppens celler och epigenetiken avgör vilka gener som aktiveras var i kroppen. Men det rör sig inte om ett slutet system, utan det kan påverkas också av vår yttre…


Epigenetik och arvsynd 
En brevväxling (I)

Vår arvsmassa, vårt DNA, innehåller våra gener, som finns i alla kroppens celler och epigenetiken avgör vilka gener som aktiveras var i kroppen. Men det rör sig inte om ett slutet system, utan det kan påverkas också av vår yttre miljö så…


Kättaren Luther
Volker Reinhardt – Luther der Ketzer. Rom und die Reformation

Har både den katolska och den lutherska synen onödigtvis bestämts av ömsesidiga och ensidiga fiendebilder? Var reformationen inte en konsekvens av teologiska skillnader utan mera resultatet  av årtionden av oförståelse och konfrontationer mellan ”de förfinade” i Rom och de ”bonniga” tyskarna? I…


Die Sakralität der Person
Hans Joas om de mänskliga rättigheternas ursprung

Den tyske filosofen och sociologen Hans Joas har gjort sig känd som specialist på den amerikanska pragmatismen. Hans senare forskning har i hög utsträckning handlat om hur värden uppstår och om religionens roll i en modern och globaliserad värld. Det…


Marc-Antoine Mathieu – Dieu en personne

Av JAYNE SVENUNGSSON Vad skulle hända om Gud en dag dök upp på jorden? Den amerikanske sing & songwritern Eric Bazilian ställde sig frågan 1995 och under ett halvår…


Terry Eagleton och Matthew Beaumont – The Task of the Critic: Terry Eagleton in Dialogue

Av OLA SIGURDSON Den brittiske litteraturvetaren och kulturkritikern Terry Eagleton har under hela sitt akademiska liv varit osannolikt produktiv. På omslaget till den intervjubok med Eagleton som kom…


Slavoj Žižek – First as Tragedy, Then as Farce.

Av OLA SIGURDSON Det är svårt att inte bli imponerad av den slovenske filosofen Slavoj Žižeks produktivitet. First as Tragedy, Then as Farce är, om jag räknat rätt, Žižeks tredje bok det här…


Troels Nørager – Taking leave of Abraham. An Essay on Religion and Democracy

I DN har nyligen en debatt utbrutit om Humanisternas annonskampanj, där de tre arbrahamitiska religionernas – kristendom, islam och judendom – symboler utnyttjas för att föra fram ett budskap, riktat mot dem. Humanisterna vill…


Subaltern och andra tidskrifter – trots allt..?

Av OLA SIGURDSON Det verkar vara i tidskrifter som det sker just nu. Åtminstone i Sverige. Jag sitter och läser i Subalterns senaste nummer om messianism. Här har man för första gången översatt en…


René Girard, André Gounelle, Alain Houziaux – Dieu, une invention?

Av JAYNE SVENUNGSSON Under de gångna två seklerna har filosofer, sociologer och psykologer lanserat hypotesen att Gud är en fabrikation av det mänskliga medvetandet. Att hypotesen varken bevisats eller motbevisats och att frågan därför…


Är det moderna sekulärt eller – religiöst..?

En av många böcker om modernitetens religiösa genealogi som kommit ut på sistone är den amerikanske filosofen Michael Allen Gillespies The Theological Origins of Modernity (University of Chicago Press 2008). I sin introduktion till boken, liksom i det avslutande kapitlet,…


Om hunden Svante och livet

Slog precis in ett paket med en av de mest intressanta böckerna just nu, blivande kulturchefen för Svenska Dagbladet Stefan Eklunds 52 samtal med Svante (Cordia 2009). Det finns ingen anledning att upprepa vad jag redan sagt i min recension…