I Tyskland lär det finnas drygt 1100 olika bokpris. Bland dem är väl Deutscher Buchpreis, Tysklands motsvarighet till Augustpriset, det mest kända. Men det kanske mest prestigefulla litteraturpriset är Büchnerpriset, som i år fyller 100 år. Martin Lagerholm skriver här…
Tragedin och den postdramatiska teatern
Om Hans-Thies Lehmann
I den idag dominerande ”postdramatiska teatern” har – till skillnad från i den tidigare ”litteraturteatern” – texten och berättelsen fått en undanskymd roll till förmån för andra uttryck som performance, installationer, utställningar och ibland dans, film, videoprojektioner och musik, allt…
Ensamhet och dikt
Om Isabella di Morra
Renässanspoeten Isabella di Morras egna bröder höll henne först inspärrad i familjens slott för att till sist mörda henne för en påstådd kärleksaffär. I hennes slutna kammare fann man efter mordet tio sonetter och tre canzoni, som alla utgick från…
Peter Ackroyd – Poe. A Life Cut Short
Av IVO HOLMQVIST ”Natten mellan Andr. och tredjedag jul läste jag Edgar Poe för första gången! Och antecknade det i min almanacka! Jag är förbausad! Är det möjligt…
10 Strindberg i månaden i Paris…!
Av CECILIA CARLANDER Det är lite rökigt i foajén märker jag när jag möter upp vännen som bjudit mig hit tillsammans med sina skådespelarvänner till Théâtre du Nord-Ouest. Vi slår oss ned på något som liknar gamla överblivna teatersäten, gröna…
Topelius i olja, brons och sten
Konsthistorikern, dramatikern, diktaren och senare Dramaten-chefen Ragnar Josephson drabbades av en genial idé framför Thorvaldsens Kristus-figur i Domkirken i Köpenhamn. Skulpturens inbjudande gest (”Låten barnen komma till mig”) tycks spontan, men den rätta armvinkeln var resultatet av många trevande försök,…
Herrskap och tjänstefolk
Kazuo Ishiguro har en skarp blick för engelska egenheter, kanske för att han redan var sex år gammal då han lämnade Japan. Hans roman The…