Då alla kläder var bruna eller grå 
Några författarliv i ett ockuperat Estland (1)

Genom fredsfördraget 1920 erkände Sovjetryssland formellt Estland som självständig stat. Men då, som nu i Ukraina, ockuperade Ryssland ändå Estland några decennier senare, med hårt kommunistiskt förtryck som följd. Om några författarliv och deras verk från den tiden, som varade…


På Lenins lista 
Ny tysk roman om filosofskeppen

1922 upprättade Lenin en lista på 220 intellektuella som han inte ansåg  önskvärda i ett kommande Sovjet och som därför skulle deporteras från Ryssland. I två skepp – senare kallade Filosofskeppen – sändes de med sina familjer i exil till…


En felaktig hälsning? 
Maxim Billers satiriska uppgörelse

Har Tyskland verkligen gjort upp med sitt nazistiska förflutna? En av Tysklands mest profilerade författare och största polemiker, Maxin Biller har skrivit en roman som pekar ut en offentlighet i Tyskland som bara väntar på att befrias från sin skuld…


Zachar Prilepin 
Författaren, kriget och hans böcker

Den ständigt återkommande frågan om det är möjligt att skilja författaren från hans verk ställs på sin spets när det gäller den ryske författaren Zachar Prilepin och hans böcker. Prilepin, som hör till den ryska litteraturens största samtida namn, har…


”Ett livsverk” 
Ny fransk bok om Antonio Gramsci

Med utgångspunkt i de nyutgivningar och nytolkningar som gjorts av Gramscis texter – inte minst av hans 33 anteckningsböcker från fängelsetiden – har Romain Descendre och Jean-Claude Zancarini velat skriva ett œuvre-vie, ett ”livsverk”, om Gramsci, den italienske marxisten som…


Rysslands historia 
Elegant i ny bok av Orlando Figes

I sin The Story of Russia belyser den välkände historikern Orlando Figes Rysslands historia – från Kievrus till Putin och kriget i Ukraina – och den ryska ”identitetspolitiska sagan” mot bakgrund av kriget i Ukraina, men också kriget där mot…


Farfar och spion
Roman om Kim Philby

En av 1900-talets mest kända spioner var Kim Philby, som spionerade för Sovjet, och som också kom att avsluta sina dagar där. Den som förmedlade den inledande kontakten var Edith Suschitzky, senare Edith Tudor Hart, senare fotograf. Om hennes farfar…


Kalusch
Mor, vaggan och moderjorden

När Kalush Orchestra från Ukraina nyligen vann Eurovisionens schlagertävling med sin Stefania – om den ukrainska modern, som vyssjar sitt barn till en bångstyrig vaggvisa –  blev det en solidaritetshandling med Ukraina och folket där. Men vem tillhör egentligen moderjorden…


Lavinen och stenarna
Polska författare och kommunismen

När Polen befriades från den nazistiska ockupationen 1945 gav det också kulturlivet och författarna nya möjligheter. Men dessa kringskars snart av kommunistiska påbud om socialrealism och krav på att författarna skulle bli ”själens ingenjörer”. En polsk bok tar upp sex…


EN 1900-TALETS ”KRIG OCH FRED”
Om Grossmans Stalingrad

Anders Björnsson läser Vasilij Grossmans roman Stalingrad och finner ett litterärt mästerverk av sällsynt finess och kaliber och den säkert oöverträffade skildringen av ett av världshistoriens blodigaste slag, där ryssarna till sist kunde tillfoga Tyskland ett för andra världskriget avgörande…


Hur kunde Förintelsen ske?
Timothy Snyder – Black Earth

Kan man dra lärdom av historien? Kan en katastrof som Förintelsen ske igen – och vad kan vi nutidsmänniskor göra för att förhindra att sådana våldsexcesser upprepas? Dessa frågor söker den amerikanske historikern Timothy Snyder besvara i sin bok: Black…


Oscar Parland hundra år

Av IVO HOLMQVIST Så här kunde sysslolösa medlemmar av den tsarryska aristokratin te sig när de i stället för Sankt Petersburgs salonger fick hålla till godo…


La luz es más antigua que el amor
Ricardo Menéndez Salmón

Av ULF ERIKSSON Den i någon mening genreöverskridande prosan tycks få allt fler utövare. I Spanien har den drygt fyrtioårige Menéndez Salmón nu efter en hyllad romantrilogi utgivit en…


Platonovs tröskel
Andrej Platonovs Tjevengur

Av TORA LANE I vår väntas Andrej Platonovs stora roman Tjevengur komma ut i Kajsa Öberg Lindstens översättning. Det är en stor händelse: den fjärde titeln i förlaget Ersatz…


“I like roads. I like to move”

Av IVO HOLMQVIST Gapet mellan ideal och verklighet framgår beklämmande tydligt på en bekant bild från Louisville av den amerikanska fotografen Margaret Bourke White. Husfasaden reklamerar för USA…


Arthur Koestler – Yesterday´s Man?

Av IVO HOLMQVIST Häromveckan fick några intressanta bilder på Graf Zeppelin mig att bläddra i ”Arrow in the Blue”, första delen av Arthur Koestlers självbiografi. Slutkapitlets seglats till Nordpolen…


Jerzy Ficowski – Bruno Schulz 1892 – 1942. Ein Künstlerleben in Galizien

Av RICHARD SWARTZ Bruno Schulz gäller vid sidan av Witold Gombrowicz och S. I. Witkiewicz som den store modernistiske förnyaren av den polska litteraturen under mellankrigstiden. Idag tillhör alla tre 1900-talsprosans klassiker. Schulz, också bildkonstnär,…


Konstens marodörer

Under fem år hade jag min dagliga gång förbi Sint Baaf-katedralen i Gent, den ena av de tre ståtliga medeltida byggnader som tornar upp sig i centrum, invid kanalerna – de andra är St. Michiel och Belfort. Till det medeltida…