En av Spaniens mest uppburna författare under många år, Rosa Montero, kom förra året ut med essäboken El peligro de estar cuerda (Faran med att vara vid sina sinnes fulla bruk) om litteraturens koppling till psykisk instabilitet i olika former.…
Carcoma
Layla Martínez litterära skräll
Ett hus hemsökt av olyckliga själar – barn, kvinnor, fattiga som dött i arbete och instängda, utsvultna eller mördade – står i centrum för Layla Martínez debutroman Carcoma från 2021, som blev en litterär skräll i Spanien och som där…
Farfar och spion
Roman om Kim Philby
En av 1900-talets mest kända spioner var Kim Philby, som spionerade för Sovjet, och som också kom att avsluta sina dagar där. Den som förmedlade den inledande kontakten var Edith Suschitzky, senare Edith Tudor Hart, senare fotograf. Om hennes farfar…
Ur arkivet:
Patria – Fernando Aramburu av Henrik Nilsson
En av höstens och vinterns stora TV-succéer är HBO:s filmatisering av Fernando Aramburus roman Patria. Henrik Nilsson skrev om romanen som 2016 var en enorm kritiker- och läsarframgång i Spanien: ”Den mörka fonden är den konservativa, obevekliga kontroll med vilken…
Nyanser av värdighet
Ulf Eriksson resonerar i denna essä, apropå den spanska essäboken Dignidad av Javier Gomá Lanzón och en omläsning av Cicero, om och hur värdighetsbegreppet ännu kan vägleda oss i en diskussion kring samhällsmedborgares incitament, drivkrafter och motivationshorisonter. Hos den romerske…
EN JUBLANDE SVARTSYN
Om Manuel Vilas
Ulf Eriksson presenterar den spanske författaren Manuel Vilas, betraktad som en av de stora spanska författarna i hans generation, i år finalist i Premio Planeta med sin Alegría (”Glädje”), efter att 2018 ha gjort succé med romanen Ordesa, om bland…
La Transición
Om övergången till demokrati i Spanien
Spaniens övergång från diktatur till demokrati efter Francos död 1975 var långt ifrån någon automatisk eller rätlinjig process. Med utgångspunkt i två aktuella böcker visar Erik Tängerstad hur denna övergång varit mer komplex än vad som vanligtvis antagits. Landet är…
La luz es más antigua que el amor
Ricardo Menéndez Salmón
Av ULF ERIKSSON Den i någon mening genreöverskridande prosan tycks få allt fler utövare. I Spanien har den drygt fyrtioårige Menéndez Salmón nu efter en hyllad romantrilogi utgivit en…
Visión desde el fondo del mar
Rafael Argullol och jagets virvelström
Av ULF ERIKSSON Efter en tids bekantskap med den mångkunnige författaren och filosofen Rafael Argullols nya jätteverk Visión desde el fondo del mar (”Syn från havsbottnen”, Acantilado, 2010) känns…
La sima
José María Merino
Av ULF ERIKSSON Att spanska författare inte släpper inbördeskriget bekräftar att historieskrivning och skönlitterär gestaltning båda är nödvändiga förutsättningar för de levandes arbete med att begrunda och sinsemellan…
Javier Marías – en av Spaniens idag viktigaste författare
Av PETER LANDELIUS ”Man borde aldrig berätta någonting, inte lämna uppgifter eller bidra med historier eller få folk att minnas människor som aldrig har existerat eller sett dagens…
Javier Cercas: Ögonblickets anatomi
Den 23 februari 1981 fick hela världen se en statskupp på TV. Överstelöjtnant Tejero och ett kompani ur Guardia Civil stormade parlamentet och tog alla ledamöterna till fånga, just som man stod i begrepp att välja Leopoldo Calvo Sotelo till…
Carlos José-Márquez – Cómo se ha escrito la Guerra Civil española
Av STURE LINDGREN I Spanien vill Rodriguez Zapateros vänsterregering gräva fram och dokumentera vad som egentligen hände under inbördeskriget 1936-1939. En liten majoritet av spanjorerna vill helst att den perioden får sjunka ner…
Angeles de Irisarri – Gentes de las tres religiones
Av STURE LINDGREN Irisarri är historiker, författare och journalist. Kanske behöver man den bakgrunden för att försöka göra ett hemma-hosreportage i digerdödens år 1348. I den situationen spelar det kanske inte så stor roll längre vad man hade för religion,…