Hur fick människan en kropp? 
Några reflektioner om själen i platonsk tradition

Är vår själ bara en kroppslig funktion i vår hjärna, ett medvetande som evolutionen frambringat, och som därför dör med kroppen? Eller är, som Platon menade, de andliga tingen beständiga och vår kropp bara en tillfällig behållare för dem? Eller…


Aten 403 f.Kr.
Fascinerande om den återupprättade demokratin

Sedan Sparta tvingat på Athen en diktatur under de s.k. trettio tyrannerna lyckades Aten återinföra demokratin redan året därpå, 403 f.Kr. Som ett led i försoningsarbetet efter övergreppen förbjöds helt enkelt minnena från året under tyrannerna. Om detta så betydelsefulla…


Ett rikes undergång 
Om Platons Atlantis

Myten om Atlantis, staden som för 9000 år sedan först blomstrade och sedan gick under, sjönk i havet och försvann, har under de 2300 år som gått sedan Platons skrev sina dialoger givits oändligt många tolkningar. Många har tagit myten…


NAKENHETENS VÄVNAD
En essä om sanningens dubbla väsen

Den orientaliska saga de flesta känner från H.C Andersens version ”Kejsarens nya kläder” finns i flera olika litterära varianter. Alla handlar de om opportunismens lockelse och självkritikens fordringar. Ulf Eriksson reflekterar här i en text, som  han framförde under Stockholmspalavern,…


Kostas försvarstal

Jan Henrik Swahn om klassikernas betydelse för det moderna Grekland och Europa. (mer …)


ÄR POPULISMEN PROBLEMET?
Rob Riemen om hoten i vår tid

De nationalistiska rörelser som växt fram i Europa, med förakt för traditionella liberala etablissemang och för mänskliga rättighetsinstitutioner, betecknas ofta som populistiska.  Den holländske författaren Rob Riemen menar att  begreppet kan vara missledande, och att istället fascismen åter igen har blivit…


Susanne Bier och våldets dilemman

Av LARS HERTZBERG Den danska regissören Susanne Biers filmer (Elsker dig for evigt, Brødre, Efter brylluppet) koncentreras ofta kring moraliska konflikter och dilemman. I den senaste, Hævnen, väcker hon frågor kring vårt förhållande till våldet.…


Koncentration eller snuttifiering?

Av LARS HERTZBERG Det är fashionabelt att klaga på snuttifieringen i vår tid. Alla meddelanden ska göras korta och koncisa, tidningsartiklar och föredrag ges inte det utrymme eller…


VAR ÄR DAGENS SANNINGSSÄGARE?

När jag tidigare i år vistades i Frankrike läste jag på tidningarnas kultursidor flera artiklar om ett filosofiskt och retoriskt begrepp som kallades ”parrhesia”, på franska stavat ”parrhésie”. Det är ett begrepp hämtat från antikens Grekland och betyder, ungefär, samma…