I ett litterärt dubbelporträtt – essä, roman, autofiktion eller kanske halv självbiografi – berättar Emanuele Trevi i sin Due vite – belönad med Stregapriset 2021 – om vänskapen med de båda för tidigt döda vännerna och numera orättvist bortglömda författarna…
Försvar för det udda och avvikande
Ny bok av Rosa Montero
En av Spaniens mest uppburna författare under många år, Rosa Montero, kom förra året ut med essäboken El peligro de estar cuerda (Faran med att vara vid sina sinnes fulla bruk) om litteraturens koppling till psykisk instabilitet i olika former.…
Att veta mindre
Om Ingeborg Bachmanns
drömanteckningar och jagromanen
I denna läsning av den österrikiska författaren Ingeborg Bachmann reflekterar Mikaela Blomqvist över en tänkbar motpol till det traditionella, självrannsakande jag som dominerar vår samtids självframställningar, där jaget inte helt känner sig själv, inte heller tror att det är möjligt,…
Vägen till frihet
Roman om flykten från Östberlin
Den 9 november i år är det 30 år sedan Berlinmuren föll och gränsen mellan Väst- och Östtyskland öppnades. Muren, som hade byggts rekordsnabbt av den kommunistiska DDR-regimen i augusti 1961, skulle hålla dess egna medborgare fångna. Den som sökte fly sköts ihjäl.…
Någonstans i mörkret
Roman av Natascha Wodin
Natascha Wodin, som i den prisbelönade romanen Sie kam aus Mariupol tidigare har berättat om sin mor, som under kriget deporterades från Ukraina till Tyskland som tvångsarbetare och som tidigt tog sitt liv, återkommer nu med en roman om sin…
La Corsara
Om Natalia Ginzburg
Åke Malm skriver om Sandra Petrignanis fängslande porträtt av den italienska författaren Natalia Ginzburg, mest känd för den självbiografiska romanen Lessico Famigliare, och om alla de personligheter som ingick i hennes umgänge, ett porträtt som är ”en guldgruva inte bara för…
FRANÇOIS MATHERON
L’Homme qui ne savait plus écrire
”En unik bok” anser John Swedenmark om den franske filosofen François Matherons självbiografi, där denne utlämnande återger den plågsamma sjukdomstiden efter en hjärnblödning med afasi och den mödosamma vägen tillbaka: ”kombinationen av tankeskärpa och tankeoreda, av stilkänsla och afasi, av elände…
Schwarze Sonne scheine
Albert Ostermaier
Av MARGARETA FLYGT Vad händer med oss när vi fått en dödlig sjukdom diagnostiserad och hur lär vi oss att lita på oss själva? Albert Ostermaier, dramatiker och romanförfattare,…
Pavel Kohout – Mein tolles Leben mit Hitler, Stalin und Havel – Erlebnisse-Erkenntnise
Av RICHARD SWARTZ Pavel Kohouts memoarer redovisar ett centraleuropeiskt liv med stationer som Auschwitz (i barndomen och innan katastrofen), Prag och Wien och där han själv kongenialt uppträder…
Günter Grass – Grimms Wörter
Av IVO HOLMQVIST Att svenska akademiens ordbok segat sig fram till uppslagsordet ”Snigel”, men sedan inte kommit vidare är en antikverad kvickhet numera. Man har hunnit längre än så,…
Ljuger minnena?
Av MERETE MAZZARELLA Charles Darwin hade ett bardomsminne från fyraårsåldern. Han sitter i systern Carolines famn och hon skalar en apelsin åt honom. Plötsligt ser han…
”En halv polack, en halv tysk och en hel jude.” Om MRR, Marcel Reich-Ranicki. Del 2
Av EVA MATTSSON Del 2 (2) Det som också slår mig när MRR med stor konkretion avhandlar temat flykt är hur mycket slump, nerver, list och framförallt fysisk rörlighet som kom att spela in…
Annie Ernaux – Les années
Av LENA KÅRELAND Med Les Années har Annie Ernaux nått nya skaror av läsare. Boken har redan getts ut i sex upplagor och tryckts i 115 000 exemplar. Författarinnan till…
Hans-Ulrich Treichel – Anatolin
Av MAGNUS PETTERSSON I sin nya roman Anatolin från 2008 återvänder prosaisten och lyrikern Hans-Ulrich Treichel till ämnet för genombrottsboken, den självbiografiskt färgade berättelsen ”Der Verlorene”, mysteriet kring författarens äldre bror, som försvann när familjen…
Simone Veil – Une vie
Av LARS LINDVALL Sexton år gammal deporterades hon med sin mor och en syster till Auschwitz-Birkenau. Den älskade modern dog av sina umbäranden men Simone och systern Milou överlevde och kunde återvända till Frankrike.…
En språklig själsfrände
Av MARGARETA ZETTERSTRÖM Jag började min skriftställarbana som litteraturkritiker men skriver idag bara undantagsvis recensioner. Ofta är det skönt att nu kunna läsa böcker helt förutsättningslöst, utan att behöva samla sig till ett värdeomdöme, men ibland känns det ändå som…