Den polsk-franska författaren Anna Langfus var en pionjär och förnyare av litteraturen om Förintelsen och en av få kvinnor att litterärt gestalta den. Utifrån sin egen erfarenhet skildrar hon i sina romaner antisemitismen, skräcken, utplåningen av judar och svårigheten att…
Upproret i Treblinka 80 år
Om Samuel Willenbergs ögonvittnesskildring
Under bara drygt ett år beräknas över 875.000 människor, kanske fler än en miljon, ha mördats i förintelselägret Treblinka. För i dagarna 80 år sedan, den 2 augusti 1943, gjorde motståndsgruppen i förintelselägret uppror. Av dem som lyckades fly överlevde…
En pappersbrigad mot Förintelsen
Idag är det Förintelsens minnesdag. Förintelsens mål var en total utplåning av ett helt folk men också av dess historia och kultur. Synagogor och andra byggnader sprängdes i luften, konstföremål och böcker stals och förstördes. Boken The Book Smugglers berättar…
Im Satellitenstaat Kroatien – Eine Odyssee des Überlebens 1941 – 1945
Milo Zeev
Av RICHARD SWARTZ Milo Zeev har lyckats förena faktisk historisk redogörelse med den mycket dramatiska berättelsen om hur han som jude – då fortfarande Vladimir Müller – överlevde kroatisk…
Claude Lanzmann – Le lièvre de Patagonie. Mémoires
Den franske författaren och filmregissören Claude Lanzmann, född 1925, har fått stor uppmärksamhet för sina memoarer Le lièvre de Patagonie. Berättelsen om hans händelserika liv har…
Claude Lanzmann och Le Lièvre de Patagonie
”Om jag inte behövde dö, skulle jag vara rätt nöjd med mitt liv.” Filmregissören Claude Lanzmann, närmast synonym med dokumentären Shoah om förintelsen, har gett ut sina memoarer Le Lièvre de Patagonie. Det är ett enastående verk om en intellektuells…