Arne Melberg återvänder här med en andra text till W.G. Sebald, men denna gång inte till en biografi, utan söker sig med hjälp av Three Rings av klassicisten Daniel Mendelsohn längre in i Sebalds författarskap, till hans vindlande språk, till…
Om minnets och glömskans böcker
I anledning av att Olga Tokarczuk idag tilldelats nobelpriset repriserar Dixikon här en text av Jan Henrik Swahn från 2009 där han med utgångspunkt i hennes Bieguni (”Löpare”), Bolanos Los detectives salvajes (De vilda detektiverna) och Sebalds Austerlitz önskar sig…
Snart
Jag älskar orden för ”i morgon” som språken kring Medelhavet har så många av och som skickar sådana rysningar nerför ryggraden på strävsamma skandinaver. ”Bukra”, säger araberna när de inte har lust med något och om de verkligen inte har…
Original och ekorrar på Island
Av IVO HOLMQVIST I kölvattnet efter Nordiska Rådets litteraturpris till Gyrdir Eliasson kommer – kan man hoppas – en rad översättningar av denne femtioårige islännings många böcker. Hittills har det varit sparsamt med dem.…
“Utan minne är vi ingenting…”
Av IVO HOLMQVIST När Napoleon tog sig över Sankt Bernhardspasset med trettiosextusen man i mitten av maj 1800 var en av dem en sjuttonårig yngling, Marie Henri Beyle. Många…
Att läsa och inte läsa…
En god vän sa till mig att våra läsvanor förändrats kraftigt på bara några decennier. Vi avsätter allt mindre tid för aktivt läsande och prioriterar andra saker i stället. Böcker blir något vi håller i minuterna före insomnandet och tar…