Anna Jansson återkommer här till egyptisk litteratur före och efter den arabiska våren 2011 och om de förhoppningar och drömmar den väckte – och släckte – och tar särskilt upp författarna Ahmed Naji, Nael Eltoukhy, Mohammed Rabie och Youssef Rakha.…
Det existentiella skrikets filosof
Om Benjamin Fondane
Den fransk-rumänske judiske författaren Benjamin Fondane var under sin livstid verksam på en rad olika områden. Han skrev poesi, essäer och kritik. Han ägnade sig åt filosofi och filmskapande och deltog aktivt i kulturlivet både i Frankrike och i sitt…
Michel Onfray
L’ordre libertaire. La vie philosophique d’Albert Camus
Michel Onfray är en av de mest framstående och omtalade filosoferna i dagens Frankrike med en strid ström av böcker bakom sig. Ett av sina projekt kallar denne produktive författare ”Filosofins mothistoria”. Där lyfter han fram filosofer som oförtjänt har…
Façons de lire, manières d’être
Marielle Macé
Av LENA KÅRELAND Skönlitteraturens roll har diskuterats livligt i Sverige under senare tid. Debatten kan ses i relation till de rapporter som visat läsningens minskade betydelse bland både…
Stilla dagar i Kalliroi
Av JAN HENRIK SWAHN Min ungdomstid kantades av murar. Muren mot grannen. Muren av Jean-Paul Sartre, Pink Floyds album The wall, Lars Gustafssons romansvit Sprickorna i muren. En mur var något som spärrade vägen, ett tigande vittne till exekutionspatrullens skottsalvor,…
Nicole Tambourgi-Hatem (red.): Sartre sans frontières
Jad Hatem: La poésie de l’extase amoureuse
Av JAYNE SVENUNGSSON Ryggradsmässigt likställer de flesta av oss ”västerländsk filosofi” med kontinenterna Europa och Nordamerika. Det kan dock vara värt att påminna sig om att såväl fransk…
René de Ceccatty – Moravia
Av MARGARETA ZETTERSTRÖM Alberto Moravia var den första italienska författare jag vågade mig på när jag skulle ta steget från kursboken Buongiorno Italia! till ren skönlitteratur. Det visade…
Kärleksbrev som går i kors
Av MARGARETA ZETTERSTRÖM Ibland får man intrycket att eftervärlden intresserar sig minst lika mycket för Jean-Paul Sartres och Simone de Beauvoirs privatliv som för deras författarskap. Människor som inte…
Claude Lanzmann – Le lièvre de Patagonie. Mémoires
Den franske författaren och filmregissören Claude Lanzmann, född 1925, har fått stor uppmärksamhet för sina memoarer Le lièvre de Patagonie. Berättelsen om hans händelserika liv har…
Variationer på ett tema – Willy Kyrklund
Av IVO HOLMQVIST Willy Kyrklund har avlidit, 88 år gammal. Kvar finns hans böcker, varken särskilt många eller påfallande långa: han var en det lilla formatets mästare, lärd och lekfull. De tål ständig omläsning, dessa ironiska och underfundigt dubbelbottnade historier,…
Claude Lanzmann och Le Lièvre de Patagonie
”Om jag inte behövde dö, skulle jag vara rätt nöjd med mitt liv.” Filmregissören Claude Lanzmann, närmast synonym med dokumentären Shoah om förintelsen, har gett ut sina memoarer Le Lièvre de Patagonie. Det är ett enastående verk om en intellektuells…
Hur Simone de Beauvoir blev Simone de Beauvoir
Rent principiellt anser jag att endast av författaren själv för publicering avsedda och godkända texter bör utges. Men säg den regel som inte lockar till undantag! Själv har jag med glödande ögon slukat brevväxlingen mellan Jean-Paul Sartre och Simone de…