Thomas Hobbes 
Den enda riktiga liberalen..?

För att undslippa anarkin i naturtillståndet överlät människorna enligt Thomas  Hobbes makten till en härskare – Leviathan – mot att denne erbjöd säkerhet och civilisation. Men hos Hobbes finns också, menar den brittiske filosofen John Gray i sin nyutkomna The…


Broar och drömmar om imperier 
Om Herodotos och Xerxes pontonbro

Putin är inte den förste som byggt imperiebroar från Öst till Väst. I ett försök att invadera Grekland lät perserkungen Xerxes år 480 f.Kr. uppföra en pontonbro över Dardanellerna. Enligt Herodotos bestod bron av 676 skepp som lagts med kölarna…


100 år sedan Proust dog 
Utställningar och en ny bok

Under detta Prousts minnesår har förstås flera utställningar ägt rum i Paris och Lena Kåreland skriver här om tre av dem och presenterar också Jean-Yves Tadiés nya bok Proust et la Société, som behandlar Prousts uppfattning av samhället, politiken, historien och…


Kan religion göra samhället bättre?

Bidrar de olika religionerna till en ökad identitetspolitisk splittring eller kan de istället göra samhället bättre? Att de verkligen kan det, menar i alla fall de två tyska teologerna Mouhanad Khorchide och Walter Homolka – den ene från islam och den…


Hur hamnade vi här?
Jean-Marie Guéhenno – Le premier XXI:e siècle

Att västvärlden misstog Sovjetunionens kollaps 1991 för en demokratins seger och haft en övertro på den ekonomiska liberaliseringens demokratiserande kraft och dess förmåga att genom globaliseringen garantera fred är, enligt franske Jean-Marie Guéhenno, några av de faktorer som lett till…


RYSSLANDS TOCQUEVILLE
Om Custines La Russie en 1839

Långt innan västerländska samhällsvetare börjat citera Tocqueville, hade dennes tankar uppmärksammats av en annan fransk ädling, Markis Astolphe de Custine. Inspirerad av hur Tocqueville hade återvänt från Amerika full av beundran och inspiration över det ”stora experiment” han där sett…


PdL på väg splittras?
Om malpancisti, nytt bottenmärke och ljuvliga persikor

Av ÅKE MALM Den politiska nyheten i Italien idag är att det finns ett alternativ till Silvio Berlusconis regering. Åtminstone är det två som jobbar på detta inom hans eget…


Om det vanliga och det ovanliga

AV ÅKE MALM Den här bloggen skulle kunna handla… … om Silvio Berlusconi som vunnit två omröstningar i parlamentet – i båda fallen lyckades det honom att rädda två partikamrater från att arresteras. En…


Om ett tv-program på rymmen, Berlusconi och Boris Pahor

Av ÅKE MALM Idag är sista dagen för valkampanjen. Aldrig förr har avståndet mellan regering och opposition varit större. Vi brukar skriva: Italien är ett delat land. Det räcker inte nu. Det är en total avgrund mellan Berlusconisidan och den…


En röst för 20 Euro…

Av ÅKE MALM Så var det sex dagar kvar till valdagen. Då talade kardinalen Angelo Bagnasco, ordförande i italienska biskopskonferensen och sade: – Det är nödvändigt att medborgarna ser…


Evigt aktuellt i evig stad

Av ÅKE MALM Ganska snart efter att jag slagit mig ned här i Rom upptäckte jag att i den allmänna debatten fanns ett ämne som aldrig förlorade sin aktualitet. Egentligen handlar det om två ämnen:…


José Casanova – Europas Angst vor der Religion

Av OLA SIGURDSON Så mycket fördomar om religion är i svang i samtiden att det är näst intill omöjligt att föra någon konstruktiv debatt i frågan. Ett verktyg för att röja något i…


MicroMega

Av PETER LOEWE, Rom Micromega är idag inte bara en av Italiens viktigaste kulturtidskrifter med tonvikt på litteratur, filosofi och vetenskap. Med chefredaktören Paolo Flores D’Arcais, som varit med sedan starten 1996, spelar Micromega idag även en viktig politisk roll…