Skrivet på revbenen 
Sofia Parlands prisade debutroman

Merete Mazzarella fortsätter att på Dixikon introducera finlandssvenska författare, som trots framgångar i Finland av någon anledning inte uppmärksammas här. Till dem hör också Sofia Parland, som debuterade som 17-åring med romanen Skrivet på revbenen, belönad med den finlandssvenska rundradions litteraturpris.…


En Hemingway på sovjetryska 
Om Sergej Dovlatov

Hos tövädersgenerationens sovjetiska skribenter, ofta kallade ”sextitalisterna”, gjorde västliga influenser avtryck. Av den generationens prosaförfattare framstår Sergej Dovlatov – senare också utvandrad till USA – som en av de stilistiskt mest särpräglade, samtidigt som han idag är en av de…


Då alla kläder var bruna eller grå 
Några författarliv i ett ockuperat Estland (2)

Genom fredsfördraget 1920 erkände Sovjetryssland formellt Estland som självständig stat. Men då, som nu i Ukraina, ockuperade Ryssland ändå Estland några decennier senare, med hårt förtryck som följd. Enel Melberg fortsätter här sin essä om några författarliv och deras verk…


Då alla kläder var bruna eller grå 
Några författarliv i ett ockuperat Estland (1)

Genom fredsfördraget 1920 erkände Sovjetryssland formellt Estland som självständig stat. Men då, som nu i Ukraina, ockuperade Ryssland ändå Estland några decennier senare, med hårt kommunistiskt förtryck som följd. Om några författarliv och deras verk från den tiden, som varade…


Nutida dåtid 
Om fotografen Xenia Nikolskaya

Den ryskfödda fotografen Xenia Nikolskaya belönades 2021 med Svenska Fotobokspriset för The House My Grandfather Built där hon med hjälp av egna och andras äldre, svartvita foton och andra dokument berättar om sin morfars sommarstuga, om en annan tid och…


Jurij Lotman 
Semiotiken och kulturens väsen

Den estlandsryske semiotikern Jurij Lotman betraktas – jämte samtida som Umberto Eco och Roland Barthes – som en av litteraturvetenskapens främsta. Hans livsverk firades i både Estland och Ryska federationen 2022, då han skulle ha fyllt 100 år. Hans  idoga…


Empires 
Om imperierna under det långa 1800-talet

År 1800 behärskade olika imperier 35 procent av jordens yta. Redan 1914 hade de lagt under sig hela 84 procent, ofta med brutala metoder. Om denna imperiernas utveckling och deras makt har Ulrike von Hirschausen och Jörn Leonhard nyss kommit…


En författare med många ansikten 
Om den lyriske ironikern Dmitrij Bykov

Dmitrij Bykov, som räknas som en av de ledande liberala, ryska intellektuella och oppositionella gestalterna, har en litterär och journalistisk produktion bakom sig som är så omfattande att den är svår att överblicka: ett tjugotal romaner, nästan lika många diktsamlingar,…


Ett rikes undergång 
Om Platons Atlantis

Myten om Atlantis, staden som för 9000 år sedan först blomstrade och sedan gick under, sjönk i havet och försvann, har under de 2300 år som gått sedan Platons skrev sina dialoger givits oändligt många tolkningar. Många har tagit myten…


Gudinnan och kosacken 
Ukrainarnas svar på ryska hot

De skrattande kosackerna på Ilya Repins målning ”Zaporogkosackernas svar” har en särskild roll i ikonografin kring Ukrainas kamp mot ryska hot. Samtidigt med den finns gudinnekulten som pendang, fragment av tidig, andlig kultur. I den nyutkomna Treasures of Ukraine om…


Rysslands historia 
Elegant i ny bok av Orlando Figes

I sin The Story of Russia belyser den välkände historikern Orlando Figes Rysslands historia – från Kievrus till Putin och kriget i Ukraina – och den ryska ”identitetspolitiska sagan” mot bakgrund av kriget i Ukraina, men också kriget där mot…


Erdogans vargar
Omtumlande och otroligt spännande

Omtumlande och otroligt spännande anser Olle Svenning om den franska Les loups aiment la brume (”Vargar älskar dimman”) som länkar Erdogans regim och dess säkerhetstjänst och spioner till olika turkiska maffianätverk och högernationalister i hela Europa.  Den 6 januari…


Med rätt att döda? 
Om bombningar av civila mål

Ukraina är idag utsatt för en intensiv och hänsynslös bombning av civila mål liksom tidigare Guernica i Spanien, London, Dresden och Hiroshima under andra världskriget och senare Vietnam och Aleppo för att nämna några exempel. Kan sådana bombningar någonsin rättfärdigas? Har…


Trollkarlen i Kreml
Fransk roman om mannen bakom Putin

Under en trollkarls kappa i Kreml dolde sig länge en makthavare vars inflytande som personlig rådgivare till Putin nådde överallt. Men så, 2021, var allt plötsligt över. Han försvann från sin tjänst, oklart varför. Om honom har Giuliano da Empoli…


Rysslands krig i Ukraina och den ortodoxa kyrkan

Det ryska anfallskriget mot Ukraina har haft omedelbara konsekvenser också för de båda tidigare ortodoxa kyrkorna i Ukraina och för deras relation till den rysk-ortodoxa kyrkan och dess överhuvud Kirill. Kriget ser ut att göra splittringen mellan kyrkorna definitiv. Martin…


Hur hamnade vi här?
Jean-Marie Guéhenno – Le premier XXI:e siècle

Att västvärlden misstog Sovjetunionens kollaps 1991 för en demokratins seger och haft en övertro på den ekonomiska liberaliseringens demokratiserande kraft och dess förmåga att genom globaliseringen garantera fred är, enligt franske Jean-Marie Guéhenno, några av de faktorer som lett till…


Volga. En russisk reise 
Om ett annat Ryssland

Den norske författaren Geir Pollen, som  i sin bok Volga. En russisk reise gör olika nedslag i rysk historia och kultur utmed den 353 mil långa floden, påminner om att den slaviska traditionen rymmer så mycket mer än den i…


Eduard Limonov – Gamlingen på resa

Den ryske författaren, punkaren, politikern och provokatören Eduard Limonov gick ur tiden i mars i år. Jakob Sandberg har läst hans sista bok ”Gamlingen på resa” (Starik putesjestvujet) och skriver här om ett livs- och författarvärv som inte riktigt passar…


Mot strömmen
Om det judiska arbetarpartiet Der Bund

Det judiska arbetarförbundet Der Bund (”Allmänna judiska Arbetarförbundet för Litauen, Polen och Ryssland”) som grundades 1897 i Vilnius – som då hörde till det ryska imperiet – lyckades senare överleva i det av antisemitism och krig härjade Polen fram till…


En samtidslitteraturens
superstar
 
Nino Haratischwili

Den tysk-georgiska författaren Nino Haratischwili lanseras i Tyskland som ”en samtidens superstar” och fick sitt publika genombrott med den 1 300 sidor långa romanen Das achte Leben. (Für Brilka) som gestaltar en georgisk släkts öden under åtta generationer. Margareta Flygt…


Dostojevskijs hatt

Det kan aldrig ha blivit särskilt ljust härinne. Lägenheten är inredd med dystert mörkbruna möbler, och de grönbruna tapeterna gör resten av jobbet: de dödar allt ljus tills man mår som om det var kväll trots att det är mitt…


I Putins huvud
Michel Eltchaninoff – Dans la tête de Vladimir Poutine

Med anledning av invasionen i Ukraina lyfter vi här fram Peter Johnssons högaktuella text från 2015 om Michel Eltchaninoffs bok I huvudet på Putin. När kommunismen fallit krävs det en ”ledare” och en ”ny rysk idé”. Det är ”enbart en…


Joseph Roth – Leningrad (1928)

Översättning Håkan Lindgren 1. Till Leningrad kom jag en isig söndagsmorgon. Luften var av glas. Det klirrade. Gatan var snö; vitt solig snö på den ena sidan, skuggig snö på den andra. Trottoarerna skildes från gatan av snöhögar som låg…


Rysslandsbilder som tavlor på en utställning

Av ANN-CATHRINE JUNGAR Rudyard Kipling beskrev en gång ryssen i en orientaliserande terminologi som den evige ”Andre” : annorlunda, främmande, väsensskild och föga trovärdig då han försöker ikläda sig en västerländsk (mer …)


Dominic Lieven – Russia Against Napoleon. The Battle for Europe, 1807–1814

Av ANDERS BJÖRNSSON Dominic Lieven är en historiker som rör sig i de högre kretsarna. Det är kanske inte så konstigt. Han är själv av fursteätt och hans förfäder har…


Sommarläsning (7): Ricarda Huch

Av IVO HOLMQVIST ”The Last Station”, den nya filmen om Leo Tolstojs sista dagar och död (Helen Mirren och Christopher Plummer är stiliga också när de grälar, fast…


Biografiskt lexikon för Finland

Av IVO HOLMQVIST Den 16 juni 1904 lämnade den unge James Joyce sin gröna ö, samman med Nora Barnacle som skulle bli hans hustru. Det är just den dagen hans roman ”Ulysses” utspelas,…