Den polsk-franska författaren Anna Langfus var en pionjär och förnyare av litteraturen om Förintelsen och en av få kvinnor att litterärt gestalta den. Utifrån sin egen erfarenhet skildrar hon i sina romaner antisemitismen, skräcken, utplåningen av judar och svårigheten att…
”Jag tror inte på Gud och röker cigarrer”
Om feministen Louise Aston
I många länder är religionen en integrerad del i ländernas institutioner och i människors sociala liv ner på familjenivå. Om religionen också tillåts motivera kvinnoförtryck, hur ska man som feminist förhålla sig till den? Ska man förkasta allt vad religion…
Nutida latinamerikansk skönlitteratur (1)
En introduktion
Med denna introducerande artikel om nutida latinamerikansk skönlitteratur inleder Henrik Nilsson en serie essäer där fokus kommer att ligga på tre länder som också historiskt varit betydelsefulla, Argentina, Colombia och Mexiko. Essäserien har gjorts möjlig genom ekonomiskt stöd från Svenska…
Fyra bröder i två romaner
Om tyska Winterbienen och Brüder
Margareta Flygt om två av de romaner som fanns med på Deutscher Buchpreis shortlist 2019 och som båda har två bröder som huvudpersoner. Den ena berättar om en biodlare och flyktingsmugglare och dennes bror under andra världskriget, den andra utspelar sig…
Gyrðir Elíasson
Isländska författare (6)
Gyrðir Elíasson är en av Islands mest respekterade, om än kanske inte bäst säljande författare. Han är så kompromisslös i sitt minimalistiska skrivande att de situationer hans texter målar upp känns självklara men motsägelsefulla. Vilket ger dem en egenartad humor,…
Oddný Eir Ævarsdóttir
Isländska författare (2)
I den andra i en serie presentationer av isländska författare skriver här John Swedenmark om Oddný Eir Ævarsdóttir, som med sin lockande och gäckande stilkonst är en av de intressantaste prosaförfattarna i Norden just nu, och tar upp flera av…
I klöddrets famn
Popstjärnan som blev arbetarpoet
Med denna text om artisten och numera också poeten Bubbi Morthens nya diktsamling Hreistur (”Fiskfjäll”) – som i knapp stil tar upp erfarenheter från de tidigare fiskelägena där idag inte isländsk ungdom utan tillrest arbetskraft får stå för slitet -…
Italienska böcker för mörka höstkvällar
Av MARGARETA ZETTERSTRÖM Årstidernas växlingar kan vi inte göra mycket åt. Men det är lättare att fördra det tilltagande mörkret om man i god tid skaffat sig stimulerande läsning.…
Sommarläsning (7): Ricarda Huch
Av IVO HOLMQVIST ”The Last Station”, den nya filmen om Leo Tolstojs sista dagar och död (Helen Mirren och Christopher Plummer är stiliga också när de grälar, fast…
Judith Oriol – Femmes proustiennes
Av LENA KÅRELAND Marcel Prousts monumentala verk A la recherche du temps perdu hör till den europeiska litteraturens viktigaste 1900-talsromaner. Med sin skildring av de adliga och högborgerliga…
Thomas Glavinic – Das Leben der Wünsche
Av MARGARETA FLYGT Det börjar som i en saga. Jonas har gått från en firmafest när han möter en egendomlig figur – en man som ger honom tre önskningar.…
Judith Hermann och Sarah Kuttner
I SvD den 11 juli 2009 skriver Synnöve Claesson om två nyutkomna tyska böcker, Alice av Judith Herrmann och Mängelexemplar av Sarah Kuttner, som båda väckt stor uppmärksamhet och båda också är exempel…
Charles Lewinsky – Johannistag
Av EVA MATTSSON På några år har Charles Lewinsky klivit fram som en av de intressantaste schweiziska prosaisterna. 2006 kom Melnitz, en praktfull, judisk släktkrönika på över 700 sidor, om fem generationer bofasta i provinsen Baden, nuvarande Schweiz. I år…
Om bokhyllor
Finns det någon bibliofil som kan hålla sig ifrån att ta sig en titt i andras bokhyllor om tillfälle ges? På besök hos vänner kan bokhyllornas innehåll bli en spännande upptäckt som avslöjar åtminstone något om smak, intresseområden och preferenser.…