I ett litterärt dubbelporträtt – essä, roman, autofiktion eller kanske halv självbiografi – berättar Emanuele Trevi i sin Due vite – belönad med Stregapriset 2021 – om vänskapen med de båda för tidigt döda vännerna och numera orättvist bortglömda författarna…
Stararnas böljande dans
Skönheten i komplexa system
Hur kan tusentals – i Rom miljontals – starar flyga i en tätt sammansluten flock och klara av att göra till synes koreografiskt utstuderade, böljande rörelser utan att krocka med varandra? Nobelpristagaren Giorgio Parisi, som forskar i komplexa system, berättar…
Konst och etnologi
Två intressanta tyska böcker om Aby Warburg
För en tid sedan kom den tyske konsthistorikern och etnologen Aby Warburgs bok Skrifter. I urval ut i svensk översättning. Tommy Andersson presenterar här två intressanta tyska böcker, inte av utan om Warburg: Horst Bredekamps om Warburg som etnolog i Aby…
Slutet på en hjältesaga
Om Laokoons och Pollaks arm
När konstsamlaren Ludwig Pollak i början av 1900-talet fann Laokoons saknade högerarm fick hela Laokoongruppen en ny innebörd. Den tidigare hjältesagan om Laokoons kamp mot övermakten blev istället till en skildring av en redan förlorad strid. I Hans von Trothas…
”Vems bild är detta?”
Antika mynt – vårt första massmedium?
Medan de bevarade skriftliga dokumenten från antiken är förhållandevis få, är mynten desto fler. Inte bara metallen som användes och dess vikt utan också de bilder, texter och symboler som återgavs på myntets båda sidor gav legitimitet åt både mynt…
Två intellektuella politiker
Demosthenes i Aten och Cicero i Rom var två politiker som, istället för med vapenmakt, ledde och behärskade sina hemstater i kraft av den talekonst de utövade vid rådsmöten och i folkförsamlingar och som med dess hjälp kunde fira politiska…
Nyanser av värdighet
Ulf Eriksson resonerar i denna essä, apropå den spanska essäboken Dignidad av Javier Gomá Lanzón och en omläsning av Cicero, om och hur värdighetsbegreppet ännu kan vägleda oss i en diskussion kring samhällsmedborgares incitament, drivkrafter och motivationshorisonter. Hos den romerske…
Gettot i Łódź
Idag på Förintelsens minnesdag skriver Kenneth Hermele om ett besök i det som var gettot i Łódź , som enligt Forum för Levande Historia inrättades 1940 och där som mest 164 000 människor tvingades ihop i en enorm trängsel med stor…
Har det klassiska bildningsidealet någon
betydelse i det moderna samhället?
Bildning är ett positivt laddat ord, och många framhåller dess förtjänster. Bokmässan till exempel, som hade det som tema häromåret. Men vad är bildning och vad tjänar den till? Om sin syn på bildning och det klassiska bildningsidealet skriver Stig…