Tre vänner – två liv 
Emanuele Trevi om två förlorade vänner

I ett litterärt dubbelporträtt – essä, roman, autofiktion eller kanske halv självbiografi – berättar Emanuele Trevi i sin Due vite – belönad med Stregapriset 2021 – om vänskapen med de båda för tidigt döda vännerna och numera orättvist bortglömda författarna…


Stararnas böljande dans 
Skönheten i komplexa system

Hur kan tusentals – i Rom miljontals – starar flyga i en tätt sammansluten flock och klara av att göra till synes koreografiskt utstuderade, böljande rörelser utan att krocka med varandra? Nobelpristagaren Giorgio Parisi, som forskar i komplexa system, berättar…


Konst och etnologi
Två intressanta tyska böcker om Aby Warburg

För en tid sedan kom den tyske konsthistorikern och etnologen Aby Warburgs bok Skrifter. I urval ut i svensk översättning. Tommy Andersson presenterar här två intressanta tyska böcker, inte av utan om Warburg: Horst Bredekamps om Warburg som etnolog i Aby…


Slutet på en hjältesaga 
Om Laokoons och Pollaks arm

När konstsamlaren Ludwig Pollak i början av 1900-talet fann Laokoons saknade högerarm fick hela Laokoongruppen en ny innebörd. Den tidigare hjältesagan om Laokoons kamp mot övermakten blev istället till en skildring av en redan förlorad strid. I Hans von Trothas…


Vems bild är detta?
Antika mynt – vårt första massmedium?

Medan de bevarade skriftliga dokumenten från antiken är förhållandevis få, är mynten desto fler. Inte bara metallen som användes och dess vikt utan också de bilder, texter och symboler som återgavs på myntets båda sidor gav legitimitet åt både mynt…


Två intellektuella politiker

Demosthenes i Aten och Cicero i Rom var två politiker som, istället för med vapenmakt, ledde och behärskade sina hemstater i kraft av den talekonst de utövade vid rådsmöten och i folkförsamlingar och som med dess hjälp kunde fira politiska…


Nyanser av värdighet

Ulf Eriksson resonerar i denna essä, apropå den spanska essäboken Dignidad av Javier Gomá Lanzón och en omläsning av Cicero, om och hur värdighetsbegreppet ännu kan vägleda oss i en diskussion kring samhällsmedborgares incitament, drivkrafter och motivationshorisonter.  Hos den romerske…


Gettot i Łódź

Idag på Förintelsens minnesdag skriver Kenneth Hermele om ett besök i det som var gettot i Łódź , som enligt Forum för Levande Historia inrättades 1940 och där som mest 164 000 människor tvingades ihop i en enorm trängsel med stor…


Har det klassiska bildningsidealet någon 
betydelse i det moderna samhället?

Bildning är ett positivt laddat ord, och många framhåller dess förtjänster. Bokmässan till exempel, som hade det som tema häromåret. Men vad är bildning och vad tjänar den till? Om sin syn på bildning och det klassiska bildningsidealet skriver Stig…


HÄNDER. EN ESSÄ OM KONST (2)
Hans Holbeins Ambassadörerna

På en utställning ser vi tavlor som vi betraktar och bedömer. Tar vi ett steg tillbaka kan vi ibland upptäcka att vi inte betraktar målningen utan att målningen betraktar oss – tvärs genom det framtida tidsrummet. I det andra avsnittet…


Kättaren Luther
Volker Reinhardt – Luther der Ketzer. Rom und die Reformation

Har både den katolska och den lutherska synen onödigtvis bestämts av ömsesidiga och ensidiga fiendebilder? Var reformationen inte en konsekvens av teologiska skillnader utan mera resultatet  av årtionden av oförståelse och konfrontationer mellan ”de förfinade” i Rom och de ”bonniga” tyskarna? I…


”Un buon lavoro”

Av ÅKE MALM Med en sista kraftansträngning förra veckan lyckades Mario Monti få en enig regering att godkänna förslaget till ny arbetsmarknadslag. Det hela ger ju ett positivt intryck, men – i själva verket… I själva verket var regeringen ordentligt…


Om det vanliga och det ovanliga

AV ÅKE MALM Den här bloggen skulle kunna handla… … om Silvio Berlusconi som vunnit två omröstningar i parlamentet – i båda fallen lyckades det honom att rädda två partikamrater från att arresteras. En…


Europa – ett mission impossible?

Av ÅKE MALM Äntligen börjar termometern visa någorlunda mänskliga värden. Första dagen på länge som tempen legat under 30-gradersstrecket – hela dagen. Politiskt har det också varit hett. Det gäller ju att motsvara kraven från…


Förlustval för Berlusconi och museinatt i Rom

Av ÅKE MALM Ett sensationsval – inget tvekan om detta. – För första gången under hans drygt 17 år långa karriär som politiker förlorar Silvio Berlusconi i ett val där han ställt…


Stora frågor kring en mindre lägenhet i Monaco

Av ÅKE MALM Hur är det möjligt att en liten lägenhet på 50- 55 kvadratmeter i Monaco kan uppta landets hela uppmärksamhet i två månader? Frågan ställs av talmannen i deputeradekammaren Gianfranco Fini i det mest efterlängtade TV-talet på lång…


Statsbesök i Rom

Av ÅKE MALM Tillbaks i Rom igen efter sommarsemestern. Och sannerligen ingen nyhetstorka. Vi börjar från slutet – Libyens ledare Muammar Khadaffi gör sitt andra besök i Rom på 14 månader. På måndagskvällen väntar…


Munkavlestrejk och förtroendefråga

Av ÅKE MALM Fredag morgon och inga tidningar väntar utanför dörren i tid till morgonkaffet. Nyhetsuppläsarna i radio och TV har okända ansikten och röster. Nyhetsprogrammen är korta sammandrag av de senaste…


Ny minister gömmer sig bakom nya lagarna

Av ÅKE MALM Om kejsaren Caligula verkligen utnämnde sin häst till senator eller om legenden endast handlar om en frustrerad ledare som ansåg att hans häst skulle kunna klara senatens bestyr lika bra som någon…


Kolossala Rom

Av ÅKE MALM Sånt här kan man naturligtvis bara vara med om i Rom. I onsdags stod jag med arkitekten Barbara Nazzareno nästan 10 meter under marknivån nere i Colosseums källare. Det krävs inte särskilt…


Om la cricca

Av ÅKE MALM I vår spridda språkkurs med aktuella italienska ord, har vi idag kommit till ”Cricca” – uttal kricka. Ordboken ger förklaringen: grupp av intriganter, med avsikt att skaffa sig ömsesidiga…


Finiani och 25 april

Av ÅKE MALM Decantare, på svenska dekantera (ett ord som bara finns som substantiv, ”dekantering”, i NE), innebär att ett kvalitetsvin tappas från ett fat till ett annat på ett sådant…


Berlusconi, Fini och Lega Nord i Adro

Av ÅKE MALM En historisk sekvens, en bild att lägga på minnet: Gianfranco Fini, medgrundare av Popolo della Libertà, står nedanför talartribunen, hötter med fingret och vrålar något mot partiets grundare och allsmäktige ledare, Silvio Berlusconi. Berlusconi vrålar i mikrofonerna…


Öppet bråk mellan Berlusconi och Fini

Av ÅKE MALM Ingen har ännu börjat sjunga Dies irae, dies illa – men domens och vredens dag verkar väldigt nära när man läser tidningarnas huvudrubriker idag. Berlusconi – fraktionerna är som metastaser. (Il Messaggero) En fälla för Gianfranco Fini–…


Berlusconis parti på väg att rämna?

Av ÅKE MALM –          Stanna upp ett slag och tänk efter, uppmanar Roberto Saviano idag Silvio Berlusconi. Han skriver ett öppet brev till Italiens regeringschef från…


Mera om valet, Beppe Grillo och 5 stjärnor…

Av ÅKE MALM Hur skall man förstå Lega Nord? Och hur skall man förstå att detta parti kunde ta 35 procent av rösterna i valet? Låt oss ta Massimo Cacciari till hjälp. Han avgår nu, efter att under 15 år…


Vårhelg, valhelg och FAI-helg

Av ÅKE MALM Låt mig förklara: de italienska söndagspromenerande fördelades på valdagen – också de – mellan två alternativ. Antingen promenerade man ut i parkerna efter att ha lagt sin…


Om ett tv-program på rymmen, Berlusconi och Boris Pahor

Av ÅKE MALM Idag är sista dagen för valkampanjen. Aldrig förr har avståndet mellan regering och opposition varit större. Vi brukar skriva: Italien är ett delat land. Det räcker inte nu. Det är en total avgrund mellan Berlusconisidan och den…


Rom, måndag den 8 mars

Av ÅKE MALM 8 mars – Felicità e abbracci a tutte le donne! Igår, den 8 mars, var det inte Concita De Gregorio, chefredaktör för l’Unità, som skrev tidningens ledare. Det hade annars passat…


Hur löser man en ”pasticcio”?

Av ÅKE MALM Tidningarna idag är fulla av goda råd. Corriere della Seras tunga ankare, (fd) ambassadören Sergio Romano, menar att det första steget måste vara att erkänna att man gjort fel. För regler…


Mened preskriberad, men inte helt…

Av ÅKE MALM Igår behövde tidningarna skohorn för att få in alla toppnyheter på sina förstasidor. HD, Högsta Domstolen (Corte di Cassazione), har äntligen kommit med sin dom i målet mot David Mills. Han…


Tre böcker av terrorismens offer. Tre sätt att berätta terrorismen

Av ÅKE MALM De har flera saker gemensamt. De förlorade sina fäder när de bara vara några år gamla. Papporna mördades på öppen gata. I två fall handlade det om yttersta vänsterns terrorism.…


Luc Ferry/Lucien Jerphagnon – La tentation du christianisme

Av RUTH LÖTMARKER En nyligen utkommen bok på nätta 127 sidor bär den idag rätt ovanliga titeln ”La tentation du christianisme” (Kristendomens lockelse; Grasset & Fasquelle). Upprinnelsen till denna skrift är ett föredrag…


Mellan Rom och Stockholm

Av ÅKE MALM Det är dagen efter den lila – ”viola” – revolutionen. Italien har hittat ännu ett sätt att dela sig. Till vänster säger tidningarna: en miljon på Piazza San…


Stor lila demonstration i Rom

Av ÅKE MALM, ROM Det är dagen ”No B-day”. En stor dag när motståndarna mot Silvio Berlusconi och hans regering skall visa sin styrka. 14.30 hade den första delen av kortegen satt sig…


Berlusconi och maffian

Av ÅKE MALM, ROM Först en förklaring – Det Stora Projektet förvarades enligt allra modernaste digitala metoder. Men i snårskogen av regler och undantag i denna värld fylld av ettor…