Sorg och finlandssvensk språkglädje 
Om Susanne Ringell

Merete Mazzarella återkommer med ytterligare en presentation av en finlandssvensk författare – Susanne Ringell – som trots flera utmärkta recensioner av sina böcker också här, inte fått den uppmärksamhet hon förtjänar. Hennes senaste bok, en sorgebok, är mycket levande, inte…


André Gide i Kongo och mörkrets hjärta

Nobelpristagaren André Gide gav för snart 100 år sedan ut en reseskildring från den franska kolonin Kongo i dåvarande Franska Ekvatorialafrika, Voyage au Congo. Finns det ännu anledning läsa boken? Gides anseende är av flera skäl rejält skadat och i…


På resa med Saramago

Under nästan ett år reste Saramago kors och tvärs i Portugal och resultatet blev hans här inte översatta reseskildring Viagem a Portugal (Resa till Portugal). Till Saramagos hundraårsdag har det i Portugal kommit ut en ny upplaga av boken, illustrerad…


Volga. En russisk reise 
Om ett annat Ryssland

Den norske författaren Geir Pollen, som  i sin bok Volga. En russisk reise gör olika nedslag i rysk historia och kultur utmed den 353 mil långa floden, påminner om att den slaviska traditionen rymmer så mycket mer än den i…


I sällskap med Tóibín, Mann och Cousteau

I sällskap med Colm Tóibíns The Magician, Thomas Mann och oceanografen och filmaren Jacques Cousteau besöker Stina Barchan medelhavsstaden Sanary-sur-mer, tillflyktsort för många tyska och österrikiska författare undan nazisterna. Av en slump tog både läsning och julfirande mig till…


”Seende iaktta vad vi ser” 
Om reseskildringen som genre

Vad ser man egentligen när man reser? Och hur? Är det skillnad på att vara turist och resenär? Och hur skildra det man ser? Tömmer massturismen resmålen på innehåll och är vårt resande med flyg över planeten ens längre rimligt?…


EN ANNAN RESA

Om resor och resenärer till och från Mallorca, om resor som inte blev som det var tänkt, om George Sand, som fick fly hem med en sorg större och tyngre än den hon bar med sig dit, och om en…


Ett nära förflutet
Om Paul Theroux och The Pillars of Hercules

Jag har just mönstrat av en seglats i det nära förflutna, det vill säga läst The Pillars of Hercules av Paul Theroux med undertiteln A Grand Tour of the Mediterranean, en bildningsresa runt Medelhavet med andra ord. Boken fann jag…


Om olika slags prosa

Uttrycket ”prosa” tycks oss så entydigt att vi uttalar ordet utan att ofta fundera över hur dess historiska betydelse har förändrats i takt med användningssammanhanget. Man glömmer lätt att en gång i tiden härskade den klassiska poetiken, där alla de…


Om konsten att gräva fram kranar

Av JAN HENRIK SWAHN En av de egendomligare svansviftningarna i mitt liv var kollektiv. Den utfördes av fyra gymnasister från samma klass på luffen genom ett Europa där Jugoslavien fortfarande hette Jugoslavien, där…